Vochtproblemen in huis oplossen

1037

Vochtproblemen in huis brengen schade toe aan je gezondheid en woning. Grote kans dat je gezondheidsklachten krijgt en dat je woning aanzienlijk in waarde daalt. Het is daarom belangrijk om snel in te grijpen als je vochtplekken in huis ontdekt of vochtproblemen vermoedt.

Hierbij kun je denken aan bruine kringen op je muren, een stinkende kelder, een muf binnenklimaat of zelfs schimmels op de muur. Allemaal tekenen die wijzen op vochtproblemen en dus direct aandacht nodig hebben. Ook als de vochtplekken in huis lijken te verdwijnen als het buiten droog is. Vochtproblematiek keert namelijk terug en zeg nou zelf: je wil toch niet in een ongezond huis wonen?

Hoe herken je vochtproblemen in huis?

Een natte plek op de muur is natuurlijk direct te herkennen. Maar ook loslatend behang, afbladderende verf of stucwerk zijn signalen die duiden op vochtproblemen. Ook vochtige plekken op je buitenmuur, voegwerk dat afbrokkelt of gescheurde stenen zijn typische voorbeelden die horen bij vochtproblemen in huis.

Schimmelvorming

Schimmels groeien graag in vochtige en warme omgevingen, binnen groeien ze dus als kool. Schimmels verzwakken je immuunsysteem, waardoor je last kun krijgen van van allergieën, verkoudheidsklachten en ademhalingsproblemen. Te veel vocht zorgt voor hoofdpijn, infecties en een geïrriteerde huid. Reden genoeg dus om direct in te grijpen als je vochtplekken in huis ontdekt.

Oorzaken en oplossingen

Over het algemeen heb je vier oorzaken van vochtplekken in huis: lekkages, opstijgend vocht, doorslaand vocht en grondwater in de kelder. In het eerste geval is het een kwestie van de lekkage verhelpen. In de andere drie gevallen heb je een vochtbestrijder nodig. Alle te benoemen vochtproblemen brengen ernstige risico's met zich mee. De gezondheid van je woning en vooral van jezelf en je gezin ondervinden hier last van.

Opstijgend vocht

Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Opstijgend vocht is grondwater dat in de muren trekt. De oplossing is het injecteren van je muren met een vochtwerende gel. Meer informatie over opstijgend vocht lees je op de pagina opstijgend vocht.

Vind dé beste vochtbestrijders en ontvang gratis offertes.

Doorslaand vocht

Vochtproblemen op de buitenmuur duiden naar alle waarschijnlijkheid op doorslaand vocht. Heb je natte plekken op je buitenmuur of zelfs al aan de binnenkant? Neerslag dringt dan door je gevel. De oplossing is het impregneren van de gevel. Lees op onze pagina doorslaand vocht meer over dit vochtprobleem dat voor nare gevolgen kan zorgen.

Vocht in de kelder

Vochtproblemen in de kelder worden vaak onderschat. Dit is niet handig, want door de ondergrondse ligging is een kelder lastig te ventileren. Condensatieproblemen en in sommige gevallen zelfs opstijgend vocht liggen op de loer. De oplossing is het afdichten van de kelder. Meer informatie over vochtproblemen met betrekking tot je kelder kun je vinden op de pagina vochtige kelder.

Vochtproblemen met schimmel

Muffe geur in huis

Loop jij als je de voordeur opent een muffe deur tegemoet? Dan is de kans groot dat je last hebt van één van de verschillende vochtproblemen. 

Te veel vochtplekken in huis zorgt voor een wildgroei van schimmels en bacteriën, wat een muffe geur veroorzaakt. Dat ruikt niet alleen vies, ook is het slecht voor je gezondheid en tast het bovendien je woning aan. 

Hoe voorkom je een muffe geur in je huis?

Over het algemeen zijn er een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om te veel vocht in je woning te voorkomen. Zo kun je denken aan:

  • Jouw woning 24 uur per dag goed ventileren (dus niet maar één raam openzetten, een uurtje per dag).
  • Vochtige ruimtes altijd goed droog maken, bijvoorbeeld de keuken na het koken en de badkamer na het douchen.
  • Laat - als het weer het toelaat - was niet binnen, maar buiten drogen.
  • Maak, om schimmels te voorkomen, voegen regelmatig schoon.

Vochtproblemen in huis aanpakken?

Om vocht in huis op te lossen, schakel je een vochtbestrijder in. Vochtbestrijders met ervaring en kennis kunnen jou helpen je vochtproblemen in huis aan te pakken. Zij geven je een passend advies en brengen graag kosteloos prijsopgaven uit, zodat jij zeker weet dat je niet te veel betaalt.

Vind dé beste vochtbestrijders en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's