Rendement van een warmtepomp

1038

Voor een warmtepomp betaal je tussen de €4.000 en €25.000, inclusief installatie. Dit is een flinke investering, maar zeker interessant voor nieuwbouwwoningen! Als je huis bijvoorbeeld vloerverwarming heeft, is een warmtepomp heel rendabel.

Hoe meet ik het rendement van een warmtepomp

Er is een speciaal ‘prestatiecoëfficiënt’ in het leven geroepen om het rendement van een warmtepomp genaamd het COP (Coefficient Of Performance). De formule die hiervoor wordt gebruikt is het verschil van de opgewekte warmte in graden Celsius minus de gebruikte energie om deze warmte te produceren.

Het rendement van een warmtepomp kan erg verschillen, vaak daalt deze met de temperatuur mee. Als het kouder is moet een warmtepomp harder werken om op de juiste warmte te komen. Gemiddeld zit het COP van een warmtepomp op 2 in de winter tot maximaal 6 in de zomer.

Rendement warmtepomp

Over het algemeen kan je verwachten van een warmtepomp dat het rendement op een COP van 3 tot 3,5 zit.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

De factoren die meespelen in de hoogte van het rendement

Een warmtepomp is perfect te combineren met andere manieren om je huis te verduurzamen. In deze vormen kan je het rendement van de warmtepomp optimaliseren en je huis volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen maken. Voorbeelden van investeringen waar een warmtepomp perfect mee te combineren is, zijn zonnepanelen en een zonneboiler. Meer informatie over de verschillende combinaties met een warmtepomp lees je hier.

Naast de combinaties speelt de isolatie van je woning ook een cruciale rol. Je woning moet goed geïsoleerd zijn anders heeft een warmtepomp weinig zin. Een warmtepomp kan namelijk niet tot een al te hoge temperatuur verwarmen (maximaal 40°C). Om deze reden is het belangrijk dat een huis niet al te veel warmte verliest, anders gaat het rendement van een warmtepomp flink omlaag. Dit maakt een goed geïsoleerde woning een van de kernfactoren voor hoog rendement.

Een factor waar je geen effect op hebt is het weer. In een relatief warm jaar zal het rendement van een warmtepomp veel hoger liggen dan bij een koud jaar. Dit komt omdat zoals zojuist uitgelegd het COP omlaag gaat bij koud weer doordat de warmtepomp harder moet werken tijdens koud weer.

Hoe lang duurt het voordat ik een warmtepomp heb terugverdiend?

Als je een warmtepomp laat installeren, kan je tot wel 70% besparen op je energierekening. Hoe lang het precies duurt voordat je de investering in je warmtepomp hebt terugverdiend, is lastig te zeggen. Dit hangt heel erg af van welk warmtepompsysteem je kiest, je verbruik, de prijs die je voor de warmtepomp hebt betaald, hoe goed je huis geïsoleerd is en of je vloerverwarming hebt. Pas als al deze factoren perfect zijn, kan je optimaal besparen.

Ben jij benieuwd hoelang de terugverdientijd voor jou ongeveer zal zijn? Door offertes te vergelijken kom je in contact met tot wel 5 warmtepomp installateurs uit de regio. Zij geven je advies en offertes op maat. Dit bespaart je veel geld en een hoop zoekwerk. Zo optimaliseer je de terugverdientijd.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's