1038

Subsidie warmtepomp

  1. Gemakkelijk en snel offertes ontvangen
  2. Bespaar tot 40% op je klus
  3. Kom in contact met professionele vakmannen

Ontvang gratis offertes

Ruim 1.210.679 mensen gingen je voor!

Krijg je subsidie als je een warmtepomp koopt? Jazeker! Tot 2021 krijg je subsidie op warmtepompen. Hoeveel subsidie je krijgt op jouw warmtepomp, hangt af van de soort warmtepomp en het vermogen. Voor het idee: een hybride warmtepomp die op buitenlucht werkt, brengt al gauw €1.500 subsidie in het laatje. Maar kies je voor een zeer zuinige warmtepomp? Dan krijg je maar liefst €1.800 subsidie. Globaal kan je ervan uitgaan dat de subsidie voor warmtepompen tussen €1.000 en €2.500 ligt.

Subsidie warmtepompen: tot wel 40% op aanschaf warmtepomp besparen

Laat je een hybride warmtepomp op buitenlucht installeren (5 kW)? Je betaalt dan, exclusief hr-ketel, ongeveer €4.000. Je hebt recht op subsidie voor de warmtepomp van €1.500 tot €1.800. Dat is al bijna de helft van de aanschafprijs van de warmtepomp! Het subsidiebedrag voor lucht-water-warmtepompen begint bij €1.100 — als je het hebt over een vermogen tot 1 kW). Per 1 kW extra vermogen komt er €100 subsidie voor de warmtepomp bij. Dus: hoe meer vermogen je warmtepomp heeft, hoe meer subsidie je krijgt. Zo kan de warmtepompsubsidie oplopen tot duizenden euro's!

Voor wie is de subsidie voor warmtepompen?

De subsidie voor warmtepompen is beschikbaar voor:
• particulieren
• buitenlandse particulieren met een (vakantie)woning in Nederland
• zelfstandig ondernemers, woningcorporaties, bedrijven
• zakelijke partijen uit het buitenland die een apparaat in Nederland realiseren, hierbij kan je denken aan gemeenten en provincies

Voorwaarden subsidie warmtepomp

RVO baseert de subsidie voor warmtepomp op apparaatgegevens die door fabrikanten zijn verstrekt. Mochten de gegevens onjuist blijken, dan kan RVO de lijst met warmtepompen en het bijbehorende subsidiebedrag corrigeren.

Onderdeel vanDe warmtepomp is deel van een verwarmingstoestel.
Specifieke soortenHet verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, waaronder een hybride warmtepomp. Let op: bij het plaatsen van een lucht-luchtwarmtepomp heb je géén recht op subsidie.
Minimaal vermogenHet minimale vermogen is 70 kW.
Benodigde documentenHet verwarmingstoestel heeft een etiket, productkaart en technische documentatie.
Geselecteerde warmtepompenJe warmtepomp staat op de lijst van warmtepompen van RVO; deze warmtepompen komen in aanmerking voor subsidie.
NieuwJe warmtepomp is nieuw, aangesloten en het betaalbewijs staat op de naam van de subsidieaanvrager.
Termijn subsidieaanvraag warmtepompBinnen 6 maanden na het installeren van je warmtepomp vraag je de subsidie aan.
Plaatsing warmtepompDe warmtepomp waar je subsidie voor aanvraagt is in Nederland geplaatst.
Minimale duur gebruik warmtepompDe warmtepomp moet minimaal één jaar na datum van subsidiebeslissing geïnstalleerd blijven; je mag de warmtepomp in deze periode níet verwijderen.

Budget subsidie warmtepomp en looptijd

De subsidie voor warmtepompen loopt tot en met 31 december 2020. In 2018 is er €100 miljoen beschikbaar voor zakelijke gebruikers en particulieren die een warmtepomp laten plaatsen. Per 1 februari 2018 zijn enkele voorwaarden gewijzigd voor de subsidie voor warmtepompen. Het nieuw-hernieuwbare gedeelte telt niet meer mee voor het vermogen waarop het subsidiebedrag gebaseerd is. Wil je meer weten over het subsidiebedrag voor je warmtepomp, bekijk dan de lijst met warmtepompen en subsidiebedragen 2018.

Aanvragen subsidie warmtepomp

Wil je als particulier subsidie voor warmtepompen aanvragen? Je kan dan gebruikmaken van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor particulieren. Op de website van RVO kan je je subsidieaanvraag voor warmtepompen doen. Je hebt hiervoor wel DigiD nodig. Naast de landelijke subsidie voor warmtepompen zijn er ook voordelige leningen en groene hypotheken. Kom jij hiervoor in aanmerking? Je checkt het op EnergieSubsidiewijzer.