De werking en installatie van een warmtepomp

1038

Voordat je kan profiteren van een warmtepomp moet deze geïnstalleerd worden. Hieronder lees je hoe de installatie van een warmtepomp in werking gaat en hoe deze werkt.

Installatie van een warmtepomp

De installatie van een warmtepomp is een lastige klus, hieronder lees je wat er allemaal komt kijken bij de installatie van een warmtepomp.

Laat je warmtepomp installeren door een specialist

Een warmtepomp bestaat uit verschillende componenten: een pomp, tapwatervat, buffervat en een warmtewisselaar. Het is belangrijk dat deze componenten goed afgestemd zijn met elkaar. Daarnaast moet de warmtepomp afgestemd worden op de bron en het afgiftesysteem. Tot slot moet de warmtepomp genoeg vermogen hebben om voldoende warmte te produceren.

Als al deze zaken niet goed afgestemd zijn, kan dit ervoor zorgen dat de bron niet genoeg warmte geeft en niet efficiënt draait.Hierom adviseren wij je om de installatie van een warmtepomp door een specialist te laten doen. Een specialist installeert de warmtepomp op een professionele wijze, dit geeft je garantie dat de warmtepomp perfect afgestemd is op jouw huis.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

De werking van een warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar ze hebben één ding gemeen: ze verwarmen. Een warmtepomp haalt hernieuwbare energie uit de omgeving (lucht, bodem, water) en zet dit om in bruikbare energie. Een compressor in de warmtepomp wordt onder druk gezet. Met deze compressor brengt de warmtepomp de warmte die uit de bron is gehaald naar een hogere temperatuur, die als warmte wordt afgegeven in huis.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp werkt eigenlijk hetzelfde als een koelkast, maar dan omgekeerd. De warmtepompinstallatie heeft een buizensysteem waar een koelingsmiddel doorheen stroomt. Dit koelingsmiddel neemt warmte op met behulp van het natuurkundig fenomeen dat bij verdamping de omgeving warme lucht onttrokken wordt.

De warmte wordt opgenomen door de warmtepomp en afgegeven aan het verwarmingsnet. Een compressor perst het koelingsmiddel samen, waardoor de druk oploopt en er energie ontstaat. Een expansieventiel zorgt ervoor dat het koelingsmiddel constant door het buizensysteem stroomt. Hierdoor herhaalt het proces van verwarming de hele tijd in een cyclus.

Sommige warmtepompen kunnen het proces ook omdraaien waardoor de warmtepomp op de warme zomerdagen ook als een airconditioner kan fungeren. Een warmtepomp kan dus multifunctioneel zijn.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's