PID-effect zonnepanelen

(3.036 Reviews)
1142

Het PID-effect bij zonnepanelen houdt in dat de zonnepanelen na verloop van tijd niet goed meer presteren. PID staat voor Potential Induced Degradation. Maar wat is precies PID bij zonnepanelen en wat kan je ertegen doen? Hier lees je alles over PID en zonnepanelen.

Zonnepanelen en het PID-effect

Elk zonnepaneel levert elk jaar iets minder op. Een achteruitgang van zo'n half procent per jaar is een heel bekend en normaal verschijnsel. Hier hoef je je ook geen zorgen om te maken. Maar gaan je zonnepanelen harder achteruit? Dan kan de oorzaak het PID-effect wel eens zijn. Als jouw zonnepanelen met het PID-effect kampen, houdt dit in dat ionen uit het frame in de zonnecellen terechtkomen. Daardoor kunnen de zonnecellen minder energie opwekken. De negatieve spanning van de zonnepanelen trekt de ionen aan. Als er geen bescherming tussen de cellen en het frame is, verplaatsen de ionen zich. Doordat fabrikanten hier voorheen niet van op de hoogte waren, hebben vooral oudere zonnepanelen te kampen met het PID-effect. Inmiddels zijn de zonnepanelen zo aangepast dat nieuwe zonnepanelen eigenlijk geen last meer hebben van het PID-effect. De recente panelen hebben dan ook vaak het stempel 'PID-free' op het datasheet staan.

Hoe weet je of er sprake is van het PID-effect bij jouw zonnepanelen?

Je weet zelf nooit met 100% zekerheid te concluderen dat jouw zonnepanelen last hebben van PID. Er zijn meer oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de zonnepanelen minder opbrengst leveren, zoals kapotte cellen, schaduw van een gegroeide boom of simpelweg vuil. Weet je zeker dat dit allemaal niet aan de orde is? Dan kan je het best laten onderzoeken of je panelen kampen met het PID-effect. Neem contact op met de fabrikant van jouw zonnepanelen om ervoor te zorgen dat zij je panelen onderzoeken. In principe valt PID onder de garantie!

PID-effect zonnepanelen

PID-effect bij zonnepanelen voorkomen

Bij recente zonnepanelen hoef je niet bang te zijn dat je zelf aan de slag moet om het PID-effect te voorkomen. In principe zijn deze zonnepanelen PID-vrij. Voor de oudere panelen geldt ook niet dat álle panelen te maken krijgen met het PID-effect, maar het is wel mogelijk. Houd goed je opbrengst in de gaten en laat je panelen controleren als je het PID-effect vermoedt.

Huidige zonnepanelen en het PID-effect

Heb je nog geen zonnepanelen? Je hoeft niet huiverig te zijn voor het PID-effect bij de meest recente zonnepanelen. Het door het PID-effect teruglopen van de opbrengst van zonnepanelen is bij de nieuwste panelen niet aan de orde. Dat zonnepanelen na verloop van tijd iets minder gaan presteren, kan wel altijd voorkomen. Het is heel normaal als de zonnepanelen 0,6% per jaar minder opbrengst opleveren. Oorzaken kunnen zijn dat de zonnepanelen vies zijn of dat er meer schaduw op de panelen valt.

Eerder bekeken pagina's