Installatie zonnepanelen

1142

Het plaatsen van zonnepanelen is meestal al binnen één dag gebeurd. Eigenlijk kunnen zonnepanelen op bijna elk soort dak geplaatst worden. Natuurlijk moet je dak het gewicht van de zonnepanelen kunnen dragen. Mocht je twijfelen of dat het geval is, laat je dak dan door een bouwkundige inspecteren. Aangezien zonnepanelen minimaal 20 jaar meegaan, is het goed om zeker te weten dat je dak dat al die tijd ook volhoudt. 

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen op platte of schuine daken

Zonnepanelen kunnen op zowel platte als schuine daken geïnstalleerd worden. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak wordt er gebruik gemaakt van een speciale onderconstructie. Het handige aan die onderconstructie is dat je zelf de hellingshoek kan bepalen en daarmee voor het hoogste rendement kan gaan. Door die onderconstructie heb je wel meer ruimte nodig dan op een schuin dak.

Hoe groot moet het dak zijn voor zonnepanelen?

Je kan al zonnepanelen laten plaatsen op een schuin dak van ruim 5 vierkante meter. Bij platte daken ligt het minimale oppervlak iets hoger, maar het hangt ook af van de opstelling van de panelen. Let er wel op dat je dak niet in de schaduw ligt!

Zonnepanelen en schaduw

Hoe meer zonlicht er op je panelen vallen, hoe hoger de opbrengst is. Houd dus rekening met bomen of andere objecten die het zonlicht tegen kunnen houden. Als één zonnepaneel in de schaduw ligt, daalt ook de productie van alle andere panelen die ermee verbonden zijn. Een dak op het zuiden is het meest ideaal. Maar ook op het oosten of westen leveren zonnepanelen genoeg op! Daken die gericht zijn op het noorden zijn vaak minder geschikt, maar het is altijd waard om de mogelijkheden te (laten) bekijken.

Zelf zonnepanelen installeren

Zonnepanelen kan je ook zelf installeren. Je moet dan zeker geen twee linkerhanden hebben en je moet ervoor zorgen dat het veilig gebeurt. We raden je aan om sowieso een specialist in te schakelen om de beste en veiligste plaats te vinden voor je zonnepanelen. Als je garantie wil op je panelen, is het slim om ze te laten plaatsen door een specialist.

Eerder bekeken pagina's