Hoe werkt btw-teruggave bij zonnepanelen?

1040

Ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? De kosten van een stel zonnepanelen lopen al gauw op tot enkele duizenden euro’s. Gelukkig wil de overheid een handje helpen bij het verduurzamen van woningen waardoor je de btw op de aanschaf van zonnepanelen kan terugvragen. Nu is de vraag: hoe werkt btw-teruggave bij zonnepanelen?

Je eigen mini-energiebedrijf

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen ga je zelf energie opwekken. De energie die je niet gebruikt bij het opwekken wordt teruggeleverd aan het energienet. Hierdoor word je gezien worden als mini-energiebedrijf en dus ook als ondernemer. Voor ondernemers is het mogelijk om btw terug te vragen, en daarom mag jij dat ook wanneer je een zonnepanelen installatie aanschaft. Bij een investering van €5.000 kan je rekenen op ongeveer €800 teruggave. Dat is toch een leuk bedrag!

Zonnepanelen op een dak

Voor welke zonnepanelen vraag je btw terug?

Voor het terugvragen van btw is het belangrijk om te weten welke zonnepanelen er op je dak liggen of eventueel komen te liggen. Zijn dit niet-geïntegreerde of geïntegreerde zonnepanelen? Niet-geïntegreerde zonnepanelen liggen op het dak zelf. Deze hebben enkel de functie stroom opwekken en zijn verder niet bedoeld als dakbedekking. Geïntegreerde zonnepanelen hebben deze functie wel. Deze panelen zijn dan verwerkt in de dakpannen.

Het is dus belangrijk dat je weet om wat voor zonnepanelen het gaat. Voor niet-geïntegreerde zonnepanelen mag je de volledige btw terugvragen. Voor geïntegreerde zonnepanelen mag 33% van de btw worden teruggevraagd. Wanneer je voor geïntegreerde zonnepanelen een btw-bedrag van €1.500 hebt betaald, kan je bijvoorbeeld €500 terugvragen.

Hoe vraag je de btw terug?

Het terugvragen van btw doe je vanzelfsprekend bij de Belastingdienst. We vertellen je graag in 3 stappen hoe de aangifte in zijn werk gaat. Controleer voor je begint of je voldoet aan de voorwaarden:

  • De naam op de factuur van de zonnepanelen moet overeenkomen met de naam op de factuur van je energieleverancier.
  • De aangifte moet vanaf het moment van aanschaf binnen 6 maanden binnen zijn bij de Belastingdienst.

Voldoe je niet aan beide voorwaarden, dan is btw teruggave helaas niet mogelijk.

Stap 1: aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer

Ten eerste dien je je aan te melden bij de Belastingdienst als ondernemer. Je bent immers je eigen energieleverancier. Je kan bij deze aanmelding gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR).

Een ondernemer hoort normaal gesproken jaarlijks btw-aangifte te doen. Door gebruik te maken van KOR val je onder een vrijstelling van deze jaarlijkse verplichting. Voorwaarde hiervoor is wel dat je omzet niet meer dan €20.000 bedraagt. Als dit het geval is doe je dan maar één keer aangifte voor btw-teruggave van de zonnepanelen. De regeling wordt eigenlijk altijd door particulieren gebruikt die zonnepanelen hebben aangeschaft.

Het nadeel van deze regeling is dat je daarna drie jaar lang geen btw kan terugvragen. Als je van plan bent om binnen deze drie jaar extra zonnepanelen aan te schaffen of een eigen bedrijf te beginnen kan je dus geen btw terugvragen. Mocht je om een bepaalde reden niet kiezen voor de KOR, dan ben je verplicht om elk kwartaal btw-aangifte te doen.

De Belastingdienst heeft een speciaal formulier gemaakt dat je kan invullen om je aan te melden als ondernemer. Na het invullen van dit formulier ontvang je binnen 10 werkdagen een brief. In deze brief komt jouw btw-nummer te staan. Die heb je nodig voor de aangifte. Daarnaast krijg je nog een brief met jouw inloggegevens zodat je makkelijk online aangifte kan doen.

Geld dat je kan besparen met zonnepanelen

Stap 2: geef je rekeningnummer door bij de Belastingdienst

De tweede stap is het doorgeven van je rekeningnummer bij de Belastingdienst. Dit geldt voor iedereen en dus ook als de Belastingdienst jouw rekeningnummer al heeft. Zo wordt het bedrag met zekerheid op de juiste rekening gestort.

Stap 3: dien de btw-aangifte in

De laatste stap is het daadwerkelijk indienen van de aangifte. Hiervoor heb je nodig:

  • De factuur van de aanschaf en installatie
  • Het maximale opwekvermogen van jouw zonnepanelen in ‘Wattpiek’
  • De brieven die zijn gestuurd door de Belastingdienst

Met de inloggegevens die de Belastingdienst heeft opgestuurd kan je inloggen voor de online aangifte. Je kan ook de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ binnen hebben gekregen, dit is dan een papieren aangifte.

Forfait: belasting over stroom

Het bedrag dat je terugkrijgt is de btw die je hebt betaald over de installatie en het materiaal van de zonnepanelen min een zogenaamd forfait. Het maximaal vermogen van je installatie, uitgedrukt in Wattpiek, wordt gebruikt voor het berekenen van het forfait.

Het forfait is belasting over de stroom die je gaat opwekken. Geen zorgen, dit is slechts een klein bedrag. De Belastingdienst heeft hier vaste bedragen voor opgesteld. In onderstaande tabel kan je zien welk bedrag is opgesteld voor de hoeveelheid Wattpiek. Het forfait betaal je slechts één keer per jaar. Deze kosten kunnen helaas niet worden teruggevraagd. Bij het terugvragen van de btw wordt het juiste forfait automatisch verrekend met het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Opwerkvermogen in Wattpiek per jaar Forfait
0 - 1.000 Wp €20,-
1.001 - 2.000 Wp €40,-
2.001 - 3.000 Wp €60,-
3.001 - 4.000 Wp €80,-
4.001 - 5.000 Wp €100,-
5.001 - 6.000 Wp €120,-
6.001 - 7.000 Wp €140,-
7.001 - 8.000 Wp €160,-
8.001 - 9.000 Wp €180,-
9.001 - 10.000 Wp €200,-

Voorbeeld

Wanneer je een zonnepaneleninstallatie laat plaatsen van €5.000 met een Wattpiek van 2.500 Wp, dan draag je jaarlijks €60 aan belasting af over de opgewekte stroom. Dit bedrag is ongeacht het daadwerkelijke moment van de plaatsing.

Met het terugvragen van de betaalde btw op je zonnepanelen kan je al gauw een paar honderd euro terugverdienen. Geen tijd of zin om de aangifte zelf te regelen? Solvari helpt je graag verder met onze zonnepanelen btw-teruggaaf service.

Heb je nog geen zonnepanelen op je dak liggen of twijfel je nog over de kosten en het rendement van zo’n installatie? Vraag dan via Solvari vrijblijvend een offerte aan bij vakkundige installateurs uit jouw buurt!

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's