Hoe groot is een zonnepaneel?

1040

Veel Nederlanders gaan over op zonnepanelen. Logisch, want hiermee kan je flink besparen op je energierekening. Met het juiste pakket zonnepanelen op je dak kan de energierekening zelfs op 0 eindigen. Heerlijk toch! Voor het zo ver is moet er worden gekeken hoeveel panelen jij op je dak kwijt kan. Je vraagt je nu misschien af; ‘hoe groot is een zonnepaneel dan?’. We vertellen je graag meer over het formaat van een zonnepaneel en de mogelijkheden.

Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen op je dak passen is het wel zo handig om te weten hoe groot een zonnepaneel is. De afmeting van een zonnepaneel bepaalt het legplan op je dak.

Let op: je dak moet natuurlijk geschikt zijn voor zonnepanelen.

De meeste zonnepanelen hebben een formaat van ongeveer 165 centimeter lang bij 100 centimeter breed. Daarnaast zijn de panelen gemiddeld 4 centimeter dik. Er zijn meerdere soorten zonnepanelen waardoor de afmetingen iets kunnen verschillen. Zonnepanelen die een paar centimeter korter of langer zijn komen ook voor.

Zonnepanelen met dit formaat hebben gemiddeld een piekvermogen tussen de 270 en 320 Wattpiek (Wp). Hoeveel piekvermogen je in totaal nodig hebt hangt af van je verbruik. Om een duidelijk beeld te krijgen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is het dus niet alleen raadzaam om naar de afmeting te kijken, maar ook naar het vermogen dat je zonnepanelen moeten opwekken. Om snel een overzicht te krijgen kan je gebruik maken van de rekenhulp

Hoe is een zonnepaneel opgebouwd?

Vrijwel alle zonnepanelen met deze standaard afmetingen zijn op dezelfde manier opgebouwd. Namelijk met 6 banen van 10 zonnecellen. Dit maakt een totaal van 60 zonnecellen. Deze zonnecellen zorgen ervoor dat een opgevangen zonnestraal in energie wordt omgezet. Hoe meer zonnecellen, hoe meer stroom er kan worden opgewekt. 

Groter formaat zonnepanelen

Naast het standaardformaat zonnepanelen zijn er ook nog zonnepanelen in een groter formaat beschikbaar. Extra grote zonnepanelen hebben over het algemeen een hogere opbrengst. De panelen hebben immers meer zonnecellen.

Deze grote zonnepanelen kunnen uit wel 72 zonnecellen bestaan. Per 6 banen 12 zonnecellen. Door dit hogere aantal zonnecellen hebben de panelen ook een hoger piekvermogen. Dit vermogen kan oplopen tot wel 410 Wp. Helaas brengen deze hoeveelheid zonnecellen ook centimeters met zich mee.

Grote zonnepanelen zijn vaak een stuk langer, denk hierbij aan 2 meter in plaats van 1.65 meter. Hierbij blijven de dikte en breedte vaak wel hetzelfde. Toch zijn de panelen door hun omvang moeilijk te plaatsen. Dit kan extra kosten voor de installatie meebrengen.

Weinig ruimte op je dak? 

Heb je niet zoveel ruimte op je dak? Dan kunnen kleinere panelen een uitkomst zijn. Deze kleinere panelen zijn vaak rond de 1,25 meter lang en 1 meter breed. Daarnaast kunnen ze ook smaller zijn. De smallere panelen zijn vaak 1,60 meter lang en 80 centimeter breed. Deze panelen maken het mogelijk om ook op kleinere daken zonnepanelen te plaatsen. Ook kan je met kleine panelen soms net die lastige hoeken meenemen op je dak. Zo kan je er meer laten plaatsen wat meer voordeel kan opleveren! 

Nog kleinere panelen

Wil je nog kleinere panelen? Geen probleem! Je hebt namelijk ook nog zonnepanelen die in je dakpannen zijn verwerkt. Dit noem je ook wel geïntegreerde zonnepanelen. Het leuke hiervan is dat je dakpannen niet alleen stroom opwekken maar ook nog de functie van dakbedekking hebben. Mocht je zonnepanelen nou niet zo mooi vinden dan is dit een uitstekende optie. Je ziet er namelijk helemaal niks van!

Keerzijde van zonnepanelen als dakpan is dat ze nog erg duur zijn. Daarnaast werkt de btw-teruggave iets anders. Het vermogen van dit type zonnepaneel is ongeveer 8 tot 10 Wp per paneel. Als je dit vergelijkt met een standaardformaat zonnepaneel dan brengen de pannen ongeveer 120 tot 170 Wp op. Aanzienlijk minder dan een zonnepaneel met een gemiddeld formaat dus, maar dan zijn ze wel een stuk mooier en heb je meteen nieuwe dakbedekking!

Kortom, genoeg keuze! Het formaat zonnepaneel dat jij nodig hebt blijft wel afhankelijk van het type dak dat je hebt. Een erkend vakman kan je alles vertellen over de mogelijkheden op jouw dak.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's