Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

1040

Het verduurzamen van je woning wordt steeds populairder. Verduurzamen draagt bij aan een groenere planeet, maar de meeste huiseigenaren willen er ook wat voordeel aan overhouden. Het plaatsen van zonnepanelen is dan een logische stap. Misschien vraag je je af: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? We vertellen je hier graag meer over!

Voor je gaat uitzoeken of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hebben we één vraag voor je. Ben je eigenaar van je dak? Alleen de eigenaar van een huis of pand kan namelijk zonnepanelen laten plaatsen. Wanneer je in een appartementencomplex woont heb je toestemming nodig van de VVE. Wil je zonnepanelen op je dak laten plaatsen maar huur je de woning? Dan is dit alleen mogelijk met goedkeuring van de verhuurder of huisbaas. Eigenaren van monumentale woningen moeten toestemming vragen bij de gemeente om zonnepanelen te laten plaatsen.

In Nederland zijn eigenlijk bijna alle daken wel geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Of ook jouw dak geschikt is kan worden bepaald aan de hand van 3 factoren. Deze factoren geven iets meer duidelijkheid over hoeveel zon jouw dak opvangt en dus ook hoeveel stroom je kan opwekken met zonnepanelen.

  1. Wat zijn de afmetingen van je dak?
  2. Wat is de stand en helling van je dak?
  3. Hoeveel schaduw valt er op je dak?

Wat zijn de afmetingen van je dak?

Is er genoeg dakoppervlakte beschikbaar om genoeg zonnepanelen op te plaatsen? Om te bepalen of er op je dak genoeg ruimte is voor zonnepanelen moet je rekening houden met de afmetingen van een zonnepaneel. Daarnaast moet er voldoende vrije ruimte om de zonnepanelen heen liggen. De ruimte die een dakkapel of schoorsteen innemen kan ook niet worden meegerekend.

Een zonnepaneel is gemiddeld ongeveer 1,65 meter lang en 1 meter breed. De marge die eromheen vrij moet zijn is ongeveer 20 centimeter. Deze afstand moet vrij zijn vanaf de panelen tot de nok van het dak en de dakrand.

Zonnepanelen vanaf dakrand

Hoeveel panelen je nodig hebt hangt af van je verbruik. Wanneer je wil uitrekenen of je genoeg ruimte op je dak hebt, moet je dit jaarlijks verbruik meenemen. Bij een jaarlijks verbruik van 3.000 kWh heb je ongeveer 10 panelen nodig. Controleer dus of je deze ruimte daadwerkelijk hebt. Een zonnepanelen specialist kan je hierbij helpen!

Wat is de stand en helling van je dak?

Met de stand van je dak wordt bedoeld welke helling het dak heeft en in welke richting het dak staat. Daken die gericht zijn op het zuiden vangen het meeste zonlicht op en daarmee de meeste zonne energie. Dit komt doordat de zon het langst in het zuiden staat. Gelukkig vangen daken richting het oosten en het westen ook genoeg zon op. Ook zonnepanelen op dit soort daken kunnen een voldoende hoeveelheid energie opleveren.

Je kan natuurlijk ook een plat dak hebben. In dat geval staat je dak niet automatisch in een richting naar de zon. Zo’n plat dak geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je de zonnepanelen neerlegt. Vaak worden de zonnepanelen op een plat dak richting het zuiden gelegd met een kleine helling. Zo’n helling zorgt wel weer voor wat schaduw op het volgende paneel. Deze werkwijze is daarom alleen mogelijk als hier genoeg ruimte voor is. 

Ruimte tussen zonnepanelen

Bij platte daken wordt ook vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde oost-west-opstelling. De zonnepanelen worden dan als een soort dakje tegen elkaar aangezet. Via deze opstelling vangen de panelen in het oosten en in het westen zon. Hierdoor brengen de panelen iets minder op maar wordt de stroom de hele dag opgewekt in plaats van alleen op het piekpunt van de dag. Dit is voordelig aangezien je de stroom dan direct kan verbruiken. Zo hoef je geen extra stroom te kopen als er even geen zon is! 

Naast de richting van je dak is ook de hellingshoek van het dak belangrijk. Een schuin dak met een hoek van 35 tot 50 graden vangt het meeste zonlicht. Kijk in de tabel hieronder hoe de richting en helling van je dak invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen.

Bron: MilieuCentaal

Hoeveel schaduw valt er op je dak?

Te veel schaduw op je dak kan de voordelen van zonnepanelen omlaag trekken. Het is goed om te weten hoeveel schaduw er op je dak valt voordat je zonnepanelen neemt. Houd er rekening mee dat niet alleen een boom of een gebouw voor schaduw kan zorgen, maar bijvoorbeeld ook een schoorsteen of een dakkapel. Rond deze plakken is het niet slim om zonnepanelen te plaatsen, omdat er dan simpelweg te vaak schaduw op valt. Als de zon minimaal de helft van de dag op je dak schijnt (of op een deel) dan kunnen zonnepanelen voldoende voordeel opleveren. Een specialist kan hiervoor met je meekijken! 

Als er teveel schaduw op je dak valt dan is het de vraag of zonnepanelen voldoende stroom kunnen opwekken . Een groot nadeel is namelijk dat wanneer er 1 paneel in de schaduw ligt, dit direct effect heeft op de andere panelen. Zonnepanelen zijn met elkaar verbonden. De zonnepanelen zijn daarmee even sterk als de zwakste schakel.

Gelukkig zijn er manieren om deze zogenaamde schaduwzwakte op te lossen. De installatie van een micro omvormer kan dit bijvoorbeeld verhelpen. Normaal zorgt een omvormer dat de opgewekte stroom van alle panelen daadwerkelijk gebruikt kan worden. Een micro omvormer doet hetzelfde maar dan voor ieder paneel afzonderlijk. Panelen die dan in de schaduw liggen benadelen de rest niet. 

En de staat van het dak dan?

Ook de staat van je dak moet in orde zijn. Bij oude huizen is het soms nodig om even te controleren of de staat van het dak nog voldoende is om zonnepanelen te laten plaatsen. Het dak moet namelijk voldoende draagkracht hebben. Als je twijfelt over de draagkracht van je dak is het goed om hier een specialist naar te laten kijken. Een expert kan je precies vertellen wat er mogelijk is en of je dak wellicht verstevigd moet worden. 

Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen hangt dus van deze 3 factoren af. Het laten plaatsen van zonnepanelen blijft maatwerk. Een erkend installateur kan je deskundig adviseren over de mogelijkheden voor jouw dak. Solvari brengt je graag in contact met vakmannen bij jou uit de buurt! 



Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's