Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huishouden?

1040

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen te kopen is het handig om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Je hebt dan een duidelijker beeld van de kosten en mogelijkheden. Je kan zelf uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je huishouden van genoeg stroom te voorzien. Houd je huidige energieverbruik bij de hand, dan vertellen we je graag meer! 

Het energieverbruik van een huishouden verschilt per type woning en het aantal mensen dat er woont. Wanneer je nadenkt over het kopen van zonnepanelen is het slim om te weten hoeveel stroom je gebruikt. Zo kun je namelijk bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om voldoende energie op te wekken voor al je apparaten. Pak je rekenmachine er bij; je kan dit helemaal zelf uitrekenen!

Wat heb je nodig?

  • Meest recente jaarafrekening of een schatting van je energieverbruik
  • Afmetingen en oriëntatie van jouw dak
  • Inschatting van het vermogen per zonnepaneel 

Recente jaarafrekening of een schatting van je energieverbruik 

Bij het uitrekenen van het aantal zonnepanelen is het jaarlijkse energieverbruik van je huishouden het meetpunt. Dit verbruik kan je terugvinden op de eindafrekening van je energieleverancier. Neem eventuele toekomstplannen in je berekening mee, zoals gezinsuitbreiding of de aanschaf van een elektrische auto. Dit kan je energieverbruik flink veranderen!

Afmetingen en oriëntatie van het dak

Ook is het goed om te weten hoe jouw dak is georiënteerd ten opzichte van de zon. Een veelvoorkomende opvatting is namelijk dat zonnepanelen alleen voordeel bieden wanneer je dak op het zuiden ligt. Gelukkig is niets minder waar! 

Ook zonnepanelen die gericht zijn op het westen en het oosten kunnen voldoende energie opleveren. Sterker nog, er zijn genoeg leveranciers die zonnepanelen bewust verdelen over het dak. De ene helft ligt dan op het oosten en de andere helft op het westen. Zo vangen de zonnepanelen de hele dag zonlicht op.

Als tip willen we je meegeven om niet zelf je dak op te klimmen. Een specialist kan je de afmetingen van je dak en de ligging ten opzichte van de zon precies vertellen.

Inschatting van het vermogen per zonnepaneel

Als laatst is het belangrijk om te weten welke zonnepanelen je gaat gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen. Het maximaal vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is de maximale hoeveelheid energie dat een paneel opwekt in ideale omstandigheden. 

Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel ligt tussen de 270 en 300 Wp. Hoe meer Wp een zonnepaneel opwekt, hoe minder je er nodig hebt. Weet je nog niet welke zonnepanelen je op de dak wil laten leggen? Houd dan het gemiddelde vermogen van 270-300 Wp aan.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn huishouden?

De meeste zonnepaneeleigenaren willen evenveel stroom op te wekken als hun jaarlijkse verbruik. Je wordt dan zelfvoorzienend. Het kan natuurlijk zo zijn dat er niet genoeg zonnepanelen op jouw dak passen. Niks aan de hand! Je huidige energieleverancier levert de rest van de stroom aan. Je betaalt alleen voor de stroom die je afneemt.


Soms wekken zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt. Wanneer dat gebeurt lever je dit overschot aan stroom terug aan het energienet. De energieleverancier is wettelijk verplicht om teruggeleverde stroom jaarlijks te verrekenen met stroom die je hebt afgenomen. Dit noem je salderen. Let op: de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2023.

Zelf uitrekenen

Bij het uitrekenen van het aantal zonnepanelen moet je rekening houden met de weersomstandigheden in Nederland. Voor de gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in Nederland geldt een capaciteit in Wattpiek van ongeveer 90%. Door de weersomstandigheden in ons land kunnen zonnepanelen dus 10% minder opwekken.

Je kan het aantal benodigde zonnepanelen berekenen met deze voorbeeldsom:

  • Je hebt een jaarlijks stroomverbruik van 3.000 kWh
  • Je wil zonnepanelen met 290 Wp per paneel

Som: jaarlijks stroomverbruik / het aantal Wp x correctie door het weer = aantal zonnepanelen

3.000 kWh / 290 Wp * 0,90 correctie door het weer = 9,3 = afgerond 10 zonnepanelen

Geen zin in rekensommen? Gebruik dan de Solvari rekenhulp. Wij rekenen voor je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van je stroomverbruik. Lekker makkelijk!

Gemiddeld aantal zonnepanelen

Gemiddeld verbruikt een 1-persoons huishouden zo’n 1.850 kWh per jaar. Wanneer je in dat geval zonnepanelen neemt van 290 Wp, heb je ongeveer 6 zonnepanelen nodig.

Een groter huishouden verbruikt natuurlijk meer energie per jaar. Een huishouden met 2 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 2.860 kWh. Op basis van bovenstaande voorbeeldsom betekent dit dat je 9 zonnepanelen nodig hebt.

Houd er rekening mee dat het hier gaat om gemiddeldes. Jouw daadwerkelijke verbruik kan afwijken door je type woning, maar ook doordat je bijvoorbeeld in een elektrische auto rijdt of gebruik maakt van airconditioning. (MileuCentaal).

De toekomst

Houd bij het uitrekenen van het aantal zonnepanelen rekening met de toekomst. Veel huishoudens gaan de komende jaren over op elektrisch rijden of elektrisch koken. Ook elektrisch verwarmen met een warmtepomp wordt steeds populairder. Wie weet staat er wel een gezinsuitbreiding op de planning. Allemaal extra factoren die je jaarlijks energieverbruik verhogen toekomst. Neem dit soort zaken dus mee in je berekening. Op een later moment extra zonnepanelen aanschaffen is namelijk prijzig.


Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is dus sterk afhankelijk van je verbruik. Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten en de mogelijkheden is het slim om een expert in te schakelen. Solvari brengt je graag in contact met zonnepanelen specialisten bij jou uit de buurt!Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's