1040

Zonnepanelen kosten

Je bent overtuigd van de voordelen van zonnepanelen en wil zelf duurzame stroom opwekken. Alleen is nog één vraag onbeantwoord: “Wat kost zo’n zonnepanelen installatie nou precies?”. Solvari vertelt je graag meer over de zaken die invloed hebben op de kosten van zonnepanelen. Na het lezen van dit artikel weet je precies met welke prijsfactoren je rekening moet houden bij de aanschaf van zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

De exacte prijs van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal zaken. Er wordt gekeken naar je dakoppervlakte en de ligging van je huis ten opzichte van de zon, maar ook naar het vermogen dat moet worden opgewekt om jouw huishouden van voldoende stroom te voorzien. Daarnaast moet je rekening houden met diverse prijsfactoren, waaronder de keus voor het type paneel en je persoonlijke wensen.

Om je een richtprijs te geven: een installatie van 10 zonnepanelen met een maximaal vermogen van 3.000 Wattpiek kost ongeveer €4.700. Na teruggave van BTW bedragen de totale kosten circa €4.000 (bron: Milieucentraal).

Kosten van zonnepanelen

Prijsfactoren

De prijs van zonnepanelen wordt dus beïnvloed door verschillende factoren. We vertellen je hier graag meer over!

Type zonnepanelen

Een belangrijk deel van de kosten van zonnepanelen is afhankelijk van het type paneel dat je kiest. Er zijn diverse soorten zonnepanelen waarin je kunt investeren met een ander kostenplaatje per paneel. Veel Nederlanders geven de voorkeur aan monokristallijn zonnepanelen, die meestal zwart van kleur en mooi egaal zijn. Dit type paneel is ook geschikt voor kleinere daken dankzij het hoge rendement per m2. Monokristallijn panelen zijn echter duurder dan andere soorten.

 Meer over soorten zonnepanelen

Omvormer

Een omvormer is onmisbaar wanneer je zonnepanelen op je dak laat plaatsen. Je kan dit apparaat zien als het hart van je installatie. Een omvormer zet de gelijkstroom die wordt opgewekt door je zonnepanelen om in wisselstroom, zodat je dit kan gebruiken via je reguliere stopcontacten. De prijzen van omvormers lopen sterk uiteen en variëren van €500 tot €1.500 euro voor een gemiddelde zonnepanelen installatie. De kosten bedragen zo’n 20% van je volledige zonnepaneleninstallatie.

Wat is een omvormer?

Arbeidsuren

Bij de installatie van zonnepanelen komt natuurlijk ook mankracht aan de pas. De kosten voor het montagewerk, elektriciteitsnetwerk en de keuring hebben invloed op de aanschafprijs van zonnepanelen. Goed om te weten: zonnepanelen hoeven enkel gekeurd te worden als dat wordt geëist door je verzekeraar.

De kosten van arbeid worden voorafgaand aan de klus berekend en verschillen per situatie. Gemiddeld bedragen de installatiekosten ongeveer 20-30% van de totale zonnepanelen kosten.

Zonnepanelen installateur op het dak

Montagemateriaal

Een andere kostenpost waar je rekening mee moet houden zijn de montagematerialen om de zonnepanelen te plaatsen. Denk hierbij o.a. aan de rails waarop de zonnepanelen worden bevestigd en de dakhaken die worden aangebracht. Ook de bekabeling die wordt aangelegd onder de panelen naar de omvormer binnenshuis, zodat de stroom uiteindelijk je meterkast bereikt, is essentieel materiaal.

De kosten van montagemateriaal worden voorafgaand aan de klus berekend en gespecificeerd op de offerte.

Persoonlijke wensen

Tot slot zijn je persoonlijke wensen belangrijk in de berekening van de totale kosten. Heb je een voorkeur voor een specifiek zonnepanelen merk of ben je minder merkgevoelig? Ga je voor een langere levensduur van de panelen of is een lange garantietermijn juist belangrijk? Welk rendement wil je op jaarbasis behalen? 

Door dit soort vragen te beantwoorden weet je alvast welke factoren voor jou belangrijk zijn. Met behulp van deze informatie kan een vakbedrijf je vervolgens een offerte aanbieden die aansluit bij jouw wensen. Wil je uiteindelijk minder betalen, dan weet je welke persoonlijk wens het meest invloed heeft op de totale kosten en kun je overwegen een andere keus te maken.

Financiële voordelen van zonnepanelen

De prijs die je voor zonnepanelen betaalt valt lager uit wanneer je de financiële voordelen meerekent. Ondanks dat er geen subsidie voor zonnepanelen is, zijn er alsnog financiële voordelen. Als huiseigenaar met zonnepanelen profiteer je van een aantal gunstige regelingen die je uiteindelijke investering aanzienlijk lager maakt.

Zonnepanelen BTW-teruggaaf

Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je 21% BTW over de panelen en de installatie. Hoe hoog dit bedrag precies is voor jouw situatie, vind je terug op de offerte van de installateur. Het gaat vaak om honderden euro's. Wist je dat je deze BTW mag terugvragen bij de Belastingdienst? Zo worden de kosten flink lager en zijn zonnepanelen goedkoper dan je denkt.

Solvari helpt je graag met het regelen van de BTW-aangifte. Heb je geen tijd of zin om dit zelf te regelen? Onze experts staan voor je klaar!

Zonnepanelen BTW-aangifte service

Huizen met zonnepanelen op het dak

Salderingsregeling

Salderen houdt dit dat stroom dat je teruglevert aan het elektriciteitsnet wordt weggestreept tegen stroom die je eventueel afneemt bij je energieleverancier. Je energiemaatschappij betaalt hiervoor dezelfde prijs als jij betaalt per kWh, gemiddeld zo’n 22,5 cent. Ook dit scheelt in je portemonnee!

De huidige salderingsregeling loopt tot 2023 en wordt daarna afgebouwd.

Rendement

Misschien schrik je in eerste instantie van de kosten van zonnepanelen, maar we hebben goed nieuws voor je! Zonnepanelen bieden een uitstekend rendement. Rendement is de gemaakte winst (of verlies) op jouw investering over een bepaalde periode. Met zonnepanelen kun je jouw investering binnen 6-7 jaar terugverdienen. 

De winst die je met zonnepanelen maakt is vergelijkbaar met 4% spaarrente. Bij welke bank krijg je nou nog zoveel rente voor het geld op je spaarrekening?

Meer over rendement

Advies van een expert

Door via Solvari offertes op te vragen bij vakkundige installateurs kun je precies laten berekenen wat voor jouw woonsituatie de investering in zonnepanelen zal zijn. Alle kosten worden netjes onder elkaar gezet zodat jij kan vergelijken en uiteindelijk de beste deal kan kiezen. Kom verder!

Vind deskundige zonnepaneelspecialisten en ontvang vrijblijvend offertes.
Eerder bekeken pagina's