Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

1040

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Of heb je deze misschien al? Dan ben je vast benieuwd hoe lang je panelen mee gaan. Want hoe langer je panelen mee gaan, hoe meer voordeel ze kunnen opleveren!

De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is ongeveer 25 jaar. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is. De daadwerkelijke levensduur van je panelen is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden in Nederland, het onderhoud en de kwaliteit van de zonnepanelen.

Bij zonnepanelen wordt onderscheid gemaakt tussen 2 type levensduur: de economische levensduur en de technische levensduur. 

Economische levensduur

De economische levensduur van zonnepanelen geeft aan hoe lang je zonnepanelen geld opleveren. Deze levensduur is gemiddeld 25 jaar. Dit betekent niet dat je zonnepanelen geen stroom meer opwekken na deze periode. Maar na 25 jaar neemt het vermogen van een zonnepaneel af. Hiermee dus ook het rendement en de efficiëntie. 

Om te checken of je panelen nog optimaal werken is het handig om jaarlijks te kijken naar de opgewekte energie. Als deze nog naar je verwachting is dan is er niets aan de hand. Leveren de zonnepanelen flink minder op dan je verwacht? Trek dan aan de bel bij de installateur!

Technische levensduur

De technische levensduur van zonnepanelen geeft aan na welke periode de zonnepanelen waarschijnlijk niet meer werken. Gemiddeld is deze levensduur tussen de 35 en 40 jaar. Een stuk langer dan de economische levensduur dus. Om je zonnepanelen zo lang mogelijk mee te laten gaan is het verstandig om één keer per jaar je zonnepanelen te laten schoonmaken en nakijken. Regelmatig onderhoud draagt bij aan het verlengen van de levensduur.

Ondanks deze economische levensduur van ‘maar’ 25 jaar is er gelukkig genoeg tijd om je zonnepanelen terug te verdienen. Zonnepanelen heb je namelijk vaak binnen 7 jaar al terugverdient!

Schoonmaken zonnepanelen

Levensduur omvormer

Naast de aanschaf van zonnepanelen heb je ook een omvormer nodig. Een omvormer is het hart van je zonnepaneleninstallatie. Dit zorgt ervoor dat de stroom die je zonnepanelen opwekt ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. De levensduur van een omvormer ligt tussen de 10 en 15 jaar. Dit onderdeel moet tijdens de levensduur van je zonnepanelen tussentijds worden vervangen. 

Besparen met zonnepanelen

Invloed kwaliteit op levensduur

De kwaliteit van je zonnepanelen heeft veel effect op de economische en technische levensduur. Ieder soort zonnepaneel heeft een andere gemiddelde levensduur:

Soorten zonnepaneel Gemiddelde levensduur
Monokristal zonnepanelen 25 jaar
Polykristal zonnepanelen 25-30 jaar
Glas-glas zonnepanelen 30 jaar
Dunne film zonnepanelen (Amorf) 15 jaar

Het type zonnepaneel dat je kiest heeft dus ook invloed op de levensduur. Goedkoop is vaak duurkoop. Je aanschafkosten liggen misschien lager, maar je zonnepanelen gaan minder lang mee. Op de lange termijn ben je daarom duurder uit dan wanneer je kiest voor duurdere zonnepanelen met een langere levensduur. Meer weten over de verschillende soorten zonnepanelen en hun voor- en nadelen?

Blauwe zonnepanelen

Gemiddeld gaan zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee. De levensduur is wel afhankelijk van de weersomstandigheden, de kwaliteit van je panelen en het onderhoud. Wil je meer weten over de levensduur van zonnepanelen? We brengen je graag in contact met een zonnepanelen specialist bij jou uit de buurt! 

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's