Zonnepanelen onderhoud
Waarom zonnepanelen regelmatig onderhouden?
Het regelmatig onderhouden van je zonnepanelen heeft meerdere voordelen. Aan de ene kant verzeker je jezelf van een maximaal rendement. Aan de andere kant verleng je de levensduur van je installatie. Dubbel voordeel dus!
Maximale opbrengst
Regelmatig onderhoud heeft effect op de werking van zonnepanelen. Vuil, vogelpoep en fijnstof zorgen ervoor dat een zonnepaneel minder stroom opwekt, net zoals schaduw dat doet.
Dankzij regelmatige checks profiteer je van maximale opbrengst. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 7 jaar. Slecht onderhoud kan de terugverdientijd en het rendement met 2-5% verlagen. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
Langere levensduur
Naast het feit dat regelmatig onderhoud het rendement verhoogt, zorg je er ook voor dat je de levensduur verlengt. Als je de installatie regelmatig laat checken, zijn technische mankementen sneller opgespoord en opgelost. Je totale besparing ligt hoger wanneer je zonnepanelen en omvormer langer meegaan. Wie wil dat nou niet?
Check je installatie!
Gelukkig hebben zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud nodig. Wel is het slim om de installatie jaarlijks te laten controleren en schoon te maken.
We raden je aan om het onderhoud uit te laten voeren door een expert. Zo loop je zelf geen gevaar wanneer je het dak op gaat en weet je zeker dat je de panelen niet beschadigt. Een specialist weet precies waar hij op moet letten tijdens de de controle!
Onderhoud omvormer
Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. De omvormer, die gelijkstroom omzet in wisselstroom, gaat gemiddeld 13 jaar mee. Houd er rekening mee dat deze omvormer tussentijds vervangen moet worden.
Zelf defecten opsporen
Als je gebruik maakt van een mobiele app om de opbrengst van je zonnepanelen te volgen, kan je zelf zien of je panelen optimaal presteren. Het is dan wel belangrijk om te weten wat de gemiddelde jaaropbrengst van je totale installatie is, uitgedrukt in kWh. Het gaat hier om de hoeveelheid stroom die je opwekt.
De opbrengst is afhankelijk van het aantal panelen dat op het dak ligt. Zie jij een sterke afwijking/daling in de opbrengst? Schakel de hulp van een specialist in!
Aantal zonnepanelen | Gemiddelde opbrengst per jaar |
10 | 2.500 kWh - 3.000 kWh |
15 | 3.750 kWh - 4.500 kWh |
20 | 5.000 kWh - 6.000 kWh |
Onderhoud stappenplan
Bij zonnepanelen onderhoud worden de volgende stappen doorlopen:
1. Controleren
Voordat onderhoud aan je zonnepanelen uitgevoerd kan worden, is het belangrijk om te checken welke onderdelen onderhoud nodig hebben. Zaken die onder andere gecontroleerd moeten worden zijn de bedrading, de omvormer én hoe schoon de zonnepanelen zijn.
2. Schoonmaken
Je kan niet voorkomen dat zonnepanelen vies worden. Gelukkig kan je ze wel (laten) schoonmaken. Door stof, bladeren of vogelpoep vangen zonnepanelen minder zonlicht op. Het vuil blijft liggen en vormt een doffe laag op de panelen. Vuile zonnepanelen wekken minder stroom op, dus.. schoonmaken!
Bij het schoonmaken van de panelen wordt overtollig vuil verwijderd. Wij raden aan om dit altijd door een specialist te laten doen zodat je er zeker van bent dat de zonnepanelen niet beschadigen.
Wil je toch graag zelf je zonnepanelen schoonmaken? Dan hier een aantal tips:
- Reinig de zonnepanelen met speciaal zonnepanelen schoonmaakmiddel
- Gebruik een zachte spons zodat er geen krassen op de zonnepanelen komen
- Gebruik geen hogedrukspuit voor het reinigen
Schoonmaken is trouwens niet altijd nodig. Als de zonnepanelen onder een hoek van meer dan 20 graden zijn opgesteld, worden de panelen schoongespoeld wanneer het regent. Liggen de zonnepanelen plat, dan is het wel belangrijk dat deze jaarlijks worden schoongemaakt. Ook een omvormer gaat langer mee als deze regelmatig stofvrij wordt gemaakt.
3. Defecten oplossen
Als tijdens een controle blijkt dat de zonnepanelen of omvormer een defect hebben, dan moet dit natuurlijk opgelost worden. Het oplossen van het defect zorgt er namelijk voor dat jij maximaal rendement uit je zonnepanelen haalt.
Kleine defecten, zoals kapotte bedrading, kunnen direct tijdens de controle worden opgelost. Je installatie werkt dan binnen no-time weer zoals het hoort. Als een groter onderdeel van de installatie kapot is, zoals bijvoorbeeld één van de panelen, dan moet een nieuw onderdeel besteld worden en maakt de specialist een nieuwe afspraak voor de installatie.
Beste onderhoudsmoment
Zoals gezegd is het belangrijk om jaarlijks een zonnepanelen controle en onderhoud uit te (laten) voeren. Het perfecte moment hiervoor is in de lente.
Vanaf maart/april begint de zon weer meer en langer te schijnen, waardoor de opbrengst hoger ligt. In de wintermaanden valt veel neerslag en er is waarschijnlijk vuil achtergebleven op je zonnepanelen. De panelen worden tijdens de controle gereinigd zodat jij weer profiteert van een maximaal rendement.
Onderhoudskosten
Aangezien zonnepanelen alleen een jaarlijkse controle en schoonmaakbeurt nodig hebben, zijn de onderhoudskosten laag. Gemiddeld kost een jaarlijkse controle tussen de €100 en €150.
Er zijn ook bedrijven die een gratis onderhoudscontract aanbieden bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan dus ook een belangrijke factor zijn bij het vergelijken van zonnepanelen specialisten. Via Solvari kom je snel in contact met vakkundige specialisten bij jou in de buurt!