Plaatsing en werking van zonnepanelen

1040

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Hierdoor kun je gebruik maken van duurzame en zelf opgewekte energie. Maar hoe werken zonnepanelen nou precies?

Werking van zonnepanelen

De werking van zonnepanelen oogt wellicht simpel: het zijn natuurlijk letterlijk panelen die (zon)licht opvangen. Toch ligt de werking iets gecompliceerder.

Een zonnepaneel is opgebouwd uit meerdere zonnecellen, die in de meeste gevallen gemaakt zijn van silicium. Op het moment dat zonlicht op het zonnepaneel valt ontstaat er spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van de zonnecellen. De bovenkant word positief geladen en de onderkant negatief. Door dit verschil ontstaat er gelijkstroom. Dit wordt ook wel een fotovoltaïsche reactie genoemd. De zonnepanelen zijn op elkaar aangesloten en creëren zo een elektrisch circuit. De stroom loopt in dit circuit altijd dezelfde kant op, namelijk van plus naar min.

De omvormer

Een omvormer is essentieel bij het opwekken van zonnestroom. De opgewerkte gelijkstroom (dc) is niet bruikbaar voor huishoudelijke apparaten en moet daarom eerst omgezet worden naar wisselstroom (ac). Nadat de omvormer de stroom heeft omgevormd en heeft gedeeld met je lichtnet kan je de zelf opgewerkte wisselstroom gewoon gebruiken via je stopcontacten. Een omvormer wordt meestal op de zolder of bijvoorbeeld in een schuur geplaatst. De stroom die je niet verbruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Een omvormer gaat ongeveer 8 tot 12 jaar mee. Hieronder een schematische uitwerking:

Werking zonnepanelen

Soorten omvormers

Er zijn twee soorten omvormers: de netgekoppelde en de stand-alone. Als je een meterkast hebt, betekent dit dat je een vaste aansluiting hebt. Hier hoort een netgekoppelde omvormer bij.

Bij een stand-alone-omvormer is er geen sprake van een vaste aansluiting op het elektriciteitsnet. Bij deze variant wordt de extra stroom opgeslagen in batterijen of accu's, zodat je de niet direct verbruikte stroom kunt opslaan voor later gebruik. Het nadeel van dit systeem is dat er maximaal vijf zonnepanelen op aangesloten kunnen worden.

De werking van een omvormer

De werking van een omvormer kan in vier simpele stappen worden samengevat.

1

De gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, gaat via een dc-(gelijkstroom)kabel naar de omvormer.

2

De omvormer zet deze energie om in wisselstroom (ac).

3

De wisselstroom gaat met een ac-kabel naar de meterkast.

4

Vanuit de meterkast wordt de opgewekte stroom verspreid door de woning.



Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Het soort dak

Zonnepanelen kunnen zowel op een hellend als plat dak geïnstalleerd worden. Zonnepanelen plaatsen kan al op een hellend dak van ruim 5 m2. Een gemiddelde zonnepaneel is namelijk 99 centimeter breed en 165 cm lang. Zonnepanelen plaatsen op een plat dak vergt een grotere dakoppervlakte.

Zonnepanelen installeren plat dak

Het installeren van zonnepanelen op een plat dak begint bij de montage van de panelen op steunen. Vervolgens worden de panelen en steunen in een geheel op het dak geplaatst.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet rekening worden gehouden met de juiste hellingshoek en belasting van de wind. Daarom wordt er een ballast voorzien van 80 tot 100 kilogram per m2 zonnepanelen.

Houd er rekening mee dat dit een extra belasting is voor jouw dak: het is dus goed om van tevoren te kijken met een expert of jouw dak dit aankan.

Zonnepanelen installeren hellend dak

Het installeren van zonnepanelen op een hellend dak begint bij de montage van de panelen op de dakbedekking. Dit kan met een geschroefde montage of kliksysteem.

Bij de geschroefde techniek worden er dakhaken met lange schroeven in de dakconstructie geschroefd. Vervolgens wordt de rails bevestigd. Een geschroefde montage is duurder dan een kliksysteem, omdat de installatie meer tijd in beslag neemt.

Bij het plaatsen van zonnepanelen met een kliksysteem worden de dakhaken om de dakpan en panlat geklemd. Het nadeel is dat er spanning op de dakpannen en panlatten komt te staan: niet elk dak is hierop gebouwd. Het is belangrijk dat het kliksysteem op de juiste manier wordt gemonteerd door een ervaren specialist.

Let op: De windrichting is van belang voor het plaatsen van zonnepanelen. Laat je hierover goed informeren door een specialist.

Zonnepanelen en schaduw

Het is logisch dat zonnepanelen het meest opleveren als er geen schaduw op de panelen valt. Houd rekening met bomen en andere objecten die het zonlicht kunnen tegenhouden.

Mocht een klein deel van een zonnepaneel in de schaduw liggen, zorgt een bypass systeem ervoor dat een slecht presterend paneel buiten spel wordt gezet.

Om tegenslagen te voorkomen, laat je de installatie van zonnepanelen uitvoeren door een specialist.

Tip: Zorg er met regelmaat voor dat je zonnepanelen goed blijft reinigen om optimaal te profiteren van de werking.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Optimizers voor het maximale rendement

Zoals hierboven al besproken heft een zonnepaneel minder opbrengst als er schaduw op het paneel valt door bijvoorbeeld gebouwen, bomen of wolken. Als 1 paneel minder stroom oplevert verminderd dit direct de opbrengst van het hele circuit. Met andere woorden: door 1 paneel in de schaduw die 60% van zijn vermogen oplevert leveren alle panelen in een klap nog maar 60% van hun maximale rendement. Dit is dan ook de reden dat de betere zonnepanelen zijn voorzien van een bypass. Dit is een systeem die ervoor zorgt dat het deel van het systeem, waar het minder presterende paneel onderdeel van is, tijdelijk niet worden meegenomen in het circuit. Zo kun je de opbrengst van de andere panelen volledig gebruiken. Uiteraard is het ook zonde als je de 60% van het minder presterende paneel helemaal niet meeneemt. Om dit op te lossen zijn er optimizers beschikbaar.

Verschil bypass en optimizer

Er zijn twee grote verschillen tussen de bypass en de optimizer. Het eerste verschil zit hem in de plaats in het systeem. De bypass diode is onderdeel van een zonnepaneel, terwijl de optimizer een los optioneel onderdeel van het systeem is. Een bypass zorgt ervoor dat het systeem het paneel zelf aan of uit zet om de opbrengst van het complete systeem te maximaliseren. De optimizer is geavanceerder en creëert eigenlijk allemaal losse systemen die onafhankelijk zijn aangesloten op de omvormer. Hierdoor kan het ene paneel 100% van zijn capaciteit leveren, terwijl de andere 60% levert, zonder dat een van de 2 uit moet of beiden maar 60% leveren.

Werking van een optimizers

Optioneel kunnen er optimizers tussen de zonnepanelen geplaatst worden. Een optimizer zorgt voor een maximale zonne-energie opwekking. Op het moment dat er geen optimizer tussen de zonnepanelen is geplaatst is de opbrengst per zonnepaneel gelijk aan het minst goed presterende paneel. Optimizers zijn daarom onmisbaar op het moment dat er veel verschil is in de hoeveelheid zonlicht waaraan de panelen worden blootgesteld. 

Door het plaatsen van optimizers kun je mogelijk meer zonnepanelen plaatsen op het dak. Op het moment dat er zich een optimizer tussen de panelen bevindt is het mogelijk om ook op schaduwplekken zonnepanelen te leggen zonder dat dit invloed heeft op de energie-opwekking van de andere panelen.

De gemiddelde kosten voor een optimizer bedragen circa € 60,- per stuk. Er is een optimizer nodig per zonnepaneel in de opstelling. Bij het plaatsen van 10 panelen zou dit dus € 600,- gaan kosten. Gemiddeld zal ongeveer 15% van de kosten voor de installatie bestaan uit de aanschaf van optimizers. Het gebruik van optimizers kan (afhankelijke van de situatie) tot wel 20% rendement geven, dit is afhankelijk van de opstelling van de panelen.

Deel deze pagina

Vergelijk offertes voor zonnepanelen

Wil je óók profiteren van lagere energiekosten? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan via Solvari. Zo vergelijk je eenvoudig meerdere specialisten op prijs/kwaliteit en bespaar je op de factuur.

Waarom offertes via Solvari vergelijken?

Je ontvangt gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes

Beoordeel op punten die jij belangrijk vindt

Kies voor de specialist met het beste aanbod

Bespaar tijd en moeite vanuit huis

Vraag offertes aan:

Eerder bekeken pagina's