Rendement van zonnepanelen

1040

Zonnepanelen zijn een populaire manier om zelf groene energie op te kunnen wekken. Benieuwd naar de terugverdientijd van zonnepanelen? Hier lees je meer.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren: het soort paneel, de plaatsing, de leeftijd, vuil of stof en verschillende weersomstandigheden. Gemiddeld verdien je tussen de 600 en 1.000 euro per jaar aan zonnepanelen. Bereken zelf wat zonnepanelen jou kunnen opleveren via onze gratis rekenhulp.

Het soort paneel

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en amorf. Met monokristallijn zonnepanelen behaal je het hoogste rendement, daarna met de polykristallijn zonnepaneel. Amorf zonnepanelen zijn het laagst in investeringskosten, maar geven het laagste rendement.

Zonnepanelen Solvari


De plaatsing

De plaats en hellingshoek van de zonnepanelen heeft invloed op het te behalen rendement. Het hoogste rendement wordt behaald met een hellingshoek van 35 graden, gericht op het zuiden.

De leeftijd

Zonnepanelen gaan tot wel 40 jaar mee. De eerste 10 jaar van het bestaan van een zonnepaneel levert het zijn hoogste rendement op. Na een levensduur van ongeveer 25 jaar zal de zonnepaneel een rendement behalen van gemiddeld 80% van het oorspronkelijke rendement.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Stof en vuil

Het onderhouden van zonnepanelen is erg belangrijk om een hoog rendement te halen. Het vuil wordt er grotendeels afgespoeld tijdens een regenbui, maar er blijven vaak bladeren en takken hangen. Het is daarom belangrijk om de zonnepanelen minimaal één keer per twee jaar te laten reinigen.

Zonnepanelen onderhouden


Weersomstandigheden

Ook de weersomstandigheden spelen een rol bij het behalen van een zo hoog mogelijk rendement. Zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25 graden. Dit hoeft gelukkig niet te betekenen dat zonnepanelen niet rendabel zijn bij koude weersomstandigheden.

Zonnepanelen in de winter

In Nederland hebben wij in de winter te maken met een laaghangende zon. Hierdoor kunnen de schaduwen van gebouwen in de omgeving over jouw zonnepanelen heen vallen.

Als je een plat dak hebt, kan het ook gebeuren dat de schaduw van je eigen panelen over de andere zonnepanelen valt. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor een betrouwbare specialist die rekening houdt met deze factoren.

Zonnepanelen onderhouden


Ook sneeuwval kan de opbrengt van zonnepanelen beïnvloeden. Het belangrijkste: probeer geen sneeuw van de panelen te krabben of spuiten. Dit kan de zonnepanelen blijvend schaden.

Als je rekening houdt met bovengenoemde factoren, kun je ook in de winter flink besparen op de energierekening.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt ook bepaald door de jaarlijkse besparing op de energierekening, het vermogen en de levensduur van de panelen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 7 en 10 jaar.

Deel deze pagina

Vergelijk offertes voor zonnepanelen

Wil je óók profiteren van lagere energiekosten? Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan via Solvari. Zo vergelijk je eenvoudig meerdere specialisten op prijs/kwaliteit en bespaar je op de factuur.

Waarom offertes via Solvari vergelijken?

Je ontvangt gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes

Beoordeel op punten die jij belangrijk vindt

Kies voor de specialist met het beste aanbod

Bespaar tijd en moeite vanuit huis

Vraag offertes aan:

Eerder bekeken pagina's