1040

Rendement zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak begin je vanaf de dag van installatie met het besparen op je energierekening. Je maandelijkse voorschot bij je energieleverancier kan direct omlaag wanneer je begint met het opwekken van je eigen zonnestroom. Energie die je zelf niet gebruikt kun je onder de huidige salderingsregeling terugleveren aan het net. De betaalde BTW over de panelen en de installatie kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dit maakt het rendement op zonnepanelen zeer interessant. Je kan je investering relatief snel terugverdienen. Solvari vertelt je meer!

Zonnepanelen & rendement

Rendement is de gemaakte winst (of verlies) op jouw investering over een bepaalde periode. Zonnepanelen hebben een interessant rendement. Binnen 6-7 jaar kun je jouw investering terugverdienen. De winst die je met zonnepanelen maakt is de afgelopen jaren vergelijkbaar met 4% spaarrente. Bij welke bank krijg je nou nog zoveel rente voor het geld op je spaarrekening?

Het precieze rendement voor jouw situatie hangt af van diverse factoren: het soort zonnepaneel, de plaatsing, de leeftijd van de panelen, vuil of stof en verschillende weersomstandigheden. Maar ook het aantal zonnepanelen en de prijs van de zonnepanelen zijn belangrijke factoren. Met een installatie van 10 zonnepanelen (totaal 3.000 Wattpiek) kun je momenteel rond de €600 per jaar verdienen met het opwekken van 2.600 kWh.

Hoogste rendement

Het hoogste rendement bij zonnepanelen is te behalen door te zorgen voor een maximale opbrengst uit je zonnepanelen. Dit begint al bij de installatie; een zonnepanelen installateur kijkt naar de beste installatie opstelling voor jouw dak, rekening houdend met de stand van de zon en eventuele schaduw die op je dak valt. Zo zit er verschil tussen een schuin dak of een plat dak. Hierdoor kun je jouw eigen huishouden van voldoende stroom voorzien, maar ook salderen wanneer je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.

Liggen de panelen eenmaal op je dak, dan is het verstandig om elk jaar zonnepanelen onderhoud in te plannen om de maximale opbrengst te blijven behalen. Je zonnepanelen worden dan schoongemaakt en eventuele defecten worden opgelost.

Geld verdienen met zonnepanelen!

Regel je BTW-teruggaaf!

Vergeet na de aanschaf van zonnepanelen niet om de betaalde BTW terug te vragen bij de Belastingdienst. Je betaalt 21% BTW over de zonnepanelen en installatie. Op een installatie van 10 zonnepanelen loopt dit bedrag al snel op tot enkele honderden euro’s.

Geen zin of tijd om deze btw teruggave zelf te regelen? Solvari helpt je graag verder! » Zonnepanelen BTW-teruggaaf regelen

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is zoals gezegd afhankelijk van diverse factoren. Ook het aantal panelen dat je in gebruik neemt heeft natuurlijk een grote impact op de maximale opbrengst.

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde kosten en opbrengsten van een zonnepanelen installatie van 6, 10 en 18 panelen.

Aantal panelen Prijs per Wattpiek Vermogen systeem Totaalprijs* Totaalprijs na btw teruggave Opbrengst per jaar**
6 € 1,73 1.800 Wattpiek € 3.100 € 2.600 € 350
8 € 1,58 3.000 Wattpiek € 4.700 € 4.000 € 600
10 € 1,40 5.400 Wattpiek € 7.600 € 6.400 € 1.050

* Gemiddelde kosten inclusief installatie en btw.

** Bedrag voor 2020. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd en gaat het bedrag omlaag.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Wil je zelf uitrekenen hoeveel je jaarlijks kan besparen met zonnepanelen? Maak dan gebruik van de gratis Solvari rekenhulp.

Op basis van het energieverbruik van je huishouden, het type dak van je woning en een aantal korte vragen, kunnen we direct voor je uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en hoeveel je jaarlijks kan besparen op je energierekening. » Solvari zonnepanelen rekenhulp

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt voor een groot deel bepaald door de jaarlijkse besparing op je energierekening. Deze besparing is weer sterk afhankelijk van de opbrengst die je behaald.

Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6-7 jaar. Na deze periode heb je jouw oorspronkelijke investering terugverdiend en stijgt het rendement aanzienlijk. De kosten van stroom die je voorheen aan je energieleverancier betaalde, kun je nu in eigen zak houden. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Tel uit je winst!

Zonnepanelen op een dak

Salderen

Het zonnepanelen rendement wordt nog interessanter dankzij de mogelijkheid tot salderen. Salderen houdt dit dat stroom die je terug levert wordt weggestreept tegen stroom die je eventueel afneemt bij je energieleverancier. Je energiemaatschappij betaalt hiervoor dezelfde prijs als jij betaalt per kWh, gemiddeld zo’n 22,5 cent. De huidige salderingsregeling loopt tot 2023 en wordt daarna afgebouwd.

Terugleververgoeding

Lever je meer stroom terug dan je afneemt? De extra opgewekte stroom wordt niet weggestreept. Daarom ontvang je voor deze stroom een zogenaamde terugleververgoeding. Deze vergoeding verschilt per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.

Wanneer je investeert in zonnepanelen, is het interessant om over te stappen van energieleverancier wanneer je bij een andere maatschappij een hogere terugleververgoeding ontvangt. » Energieleveranciers vergelijken.

Dankzij eventuele gemeentelijke of provinciale subsidies kan het nog interessanter zijn om zonnepanelen te installeren. Je ontvangt dan een deel van je investering terug in de vorm van een subsidie. Via Energiesubsidiewijzer.nl controleer je eenvoudig of er in jouw woonplaats momenteel subsidies gelden voor zonnepanelen.

Wil je ook profiteren van het gunstige rendement van zonnepanelen? Solvari brengt je graag in contact met ervaren vakspecialisten uit je buurt. Zij kunnen je vakkundig adviseren over de benodigde investering en de terugverdientijd.

Vind deskundige zonnepaneelspecialisten en ontvang vrijblijvend offertes.
Eerder bekeken pagina's