1040

Soorten zonnepanelen

De populariteit van zonnepanelen groeit. Op steeds meer daken vangen zonnepanelen zonlicht op. Die energie wordt vervolgens met behulp van een omvormer omgezet in bruikbare stroom. Wil je weten welke zonnepanelen het best passen op je dak? We vertellen je graag meer over het verschil in de beschikbare soorten zonnepanelen.

Verschillende type zonnepanelen

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen verkrijgbaar. De meest bekende soorten zijn monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en amorfe zonnepanelen, ook wel bekend als dunne film zonnepanelen.

Welk soort zonnepaneel voor jouw dak en woonsituatie geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Je keus wordt natuurlijk beïnvloed door de kosten, maar ook door de grootte van het dak en het daktype. Ook je persoonlijke wensen spelen natuurlijk een rol. Denk hierbij aan de gewenste kwaliteit van de panelen en het rendement dat je op jaarbasis wil behalen.

Blauwe en zwarte zonnepanelen

Als je nog niets van zonnepanelen weet, maar ze wel regelmatig op daken ziet liggen, dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat niet elk zonnepaneel hetzelfde is. Soms zijn zonnepanelen blauw, nog vaker zijn ze zwart. Aan de kleur kun je vaak zien wat voor soort zonnepanelen er op het dak liggen. Na het lezen van dit artikel weet jij dat ook!

Verschillende soorten zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Uitstekend rendement Hoge investering
Zwarte kleur
Geschikt voor kleine daken

Monokristallijn zonnepanelen bestaan uit zonnecellen van silicium. Dit type paneel is doorgaans herkenbaar aan de zwarte kleur, alhoewel ze ook blauw kunnen zijn. Het oppervlak van deze panelen is mooi egaal, wat ze in combinatie met een zwarte kleur mooi en onopvallend maakt.

Monokristallijn zonnepanelen zijn qua investering een stuk duurder, maar bieden ook het hoogste rendement. Het maximaal vermogen van dit type zonnepaneel, uitgedrukt in Wattpiek (Wp), ligt hoger dan bij andere soorten. Mono zonnepanelen kunnen soms tot wel 360 Wp vermogen opwekken en werken ook goed op bewolkte dagen. De prijs ligt zo’n 10% hoger in vergelijking met andere soorten.

Ondanks de hogere investering zorgt het interessante rendement in combinatie met het strakke uiterlijk ervoor dat monokristallijn panelen de meest populaire zonnepanelen van Nederland zijn.

Polykristallijn zonnepanelen

Goed rendement Lager rendement dan monokristallijn
Ideaal bij grote daken Blauwe kleur, minder "mooi"
Goedkoper dan monokristallijn

Ook polykristallijn panelen worden gemaakt van silicium zonnecellen. Ze worden dus van hetzelfde materiaal gemaakt als monokristallijn panelen, . Het verschil ontstaat tijdens de productie van zonnepanelen. Na het verhitten van puur silicium worden kleine plakjes van het materiaal gesneden. Waar bij monokristallijn de kristallen in zonnecellen worden rechtgetrokken tijdens het stollingsproces, stollen ze bij polykristallijn vanzelf. Dit maakt de productie stukken eenvoudiger en dus ook goedkoper.

Deze soort zonnepanelen zijn te herkennen aan een (donker)blauwe kleur. Dit maakt ze voor sommige huiseigenaren minder aantrekkelijk; de blauwe kleur steekt af tegen veelvoorkomende oranje of zwarte daken.

Polykristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 260 tot 310 Wp. Het rendement van deze soort zonnepanelen ligt dus iets lager dan bij monokristallijn. Daarentegen zijn poly panelen wel goedkoper. De lagere investeringswaarde in combinatie met goed rendement zorgen er voor dat polykristallijn zonnepanelen vaak worden gekozen bij grote dakoppervlaktes.

Amorfe zonnepanelen

Goedkoop in aanschaf Laag rendement
Niet gevoelig voor temperatuurverschillen Veel dakoppervlakte nodig

Amorfe zonnepanelen staan ook wel bekend als dunne film panelen. De cellen bevatten geen kristallen, waardoor deze zonnepanelen buigbaar zijn. Over flexibele platen wordt een dunne fotovoltaïsche laag aangebracht, vandaar dat dit soort zonnepanelen ook wel dunne film wordt genoemd. De productiekosten liggen vele malen lager, vandaar dat er een groot prijsverschil zit tussen amorfe zonnepanelen en poly- en monokristallijn.

Amorf zonnepanelen hebben een donkergrijze tot zwarte kleur en een maximaal vermogen van 120 Wp tot 150 Wp. De panelen zijn bijna niet gevoelig voor temperatuurverschillen, waardoor ze ook bij zeer hoge/ lage temperaturen goed functioneren.

Van de verschillende soorten zonnepanelen hebben amorfe zonnepanelen het laagste rendement. Ze zijn daarom niet heel populair onder huiseigenaren. De panelen wekken op een gemiddeld Nederlands dak niet genoeg stroom op om een heel huishouden van voldoende stroom te voorzien.

Echter kan het in sommige gevallen toch interessant zijn om voor amorf silicium te kiezen, bijvoorbeeld wanneer je dak niet veel gewicht kan dragen. Een paar amorfe panelen zijn in dat geval beter dan helemaal geen zonnepanelen!

Poly- of monokristallijn panelen?

Twijfel je op je mono of poly zonnepanelen op je dak moet laten installeren? Onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen.

Soort Prijs Max. vermogen Kleur Geschikt:
Monokristallijn €€ 280-360 Wp Zwart/blauw Kleine daken
Veel direct licht
Polykristallijn 260-310 Wp Blauw Grote daken
Veel diffuus licht
Amorf 120-150 Wp Zwart Grote projecten
Zwakke daken

Uiteraard kan een echte vakman je het best van advies voorzien over de verschillende soorten zonnepanelen. Solvari brengt je vrijblijvend in contact met deskundige zonnepanelen installateurs bij jou uit de buurt.

Vind deskundige zonnepaneelspecialisten en ontvang vrijblijvend offertes.
Eerder bekeken pagina's