Subsidie zonnepanelen

1040

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Het is mogelijk om een deel van je investering terug te krijgen. In plaats van een subsidieregeling is het mogelijk om de betaalde BTW terug te vragen bij de Belastingdienst. Wil je weten hoe dit werkt? Solvari legt het je graag uit!

Subsidie voor zonnepanelen

In 2020 zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Goed nieuws: er bestaan gelukkig ook andere manieren om te profiteren van extra voordeel op je investering. Zo kan het zijn dat er binnen jouw gemeente wel subsidieregelingen beschikbaar zijn. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk om na aanschaf van je zonnepanelen het betaalde BTW-bedrag van 21% terug te vragen via de Belastingdienst.

BTW teruggave zonnepanelen

Je gaat met je zonnepanelen zelf energie opwekken en stroom terugleveren aan je energieleverancier Je wordt in feite een klein energiebedrijf en dus ook een soort van ondernemer. Het voordeel hiervan is dat je de betaalde BTW mag terugvragen.

Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je altijd het BTW-tarief van 21%. Dit BTW-tarief geldt zowel voor de panelen zelf als voor de installatie. Hoe hoog dit bedrag precies is, kun je terugzien op de factuur van de installateur. Om het investeren in zonnepanelen aantrekkelijker te maken, kun je als particulier de BTW terugvragen.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Voorwaarden

 • De BTW-aangifte moet binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je jouw zonnepanelen hebt gekocht bij de Belastingdienst binnen zijn.

  Voorbeeld: Je koopt jouw zonnepanelen op 15 oktober 2020 (factuurdatum). Het kalenderjaar loopt af op 31 december 2020. Je aangifte moet uiterlijk 6 maanden later binnen zijn bij de Belastingdienst, dus je kan aangifte doen tot 30 juni 2021.

 • De factuur van je zonnepanelen en je energierekening moeten op dezelfde naam staan. Check voor de aanschaf van zonnepanelen op welke naam je bij je energiemaatschappij staat geregistreerd, zodat je diezelfde naam op de zonnepanelenfactuur kan laten zetten.

Hoe kan je BTW terugvragen?

 1. Het terugvragen van BTW voor zonnepanelen kan via de Opgaaf Zonnepaneelhouders. Met dit formulier meld je je als ondernemer aan bij de Belastingdienst.

  Je ontvangt binnen 10 werkdagen reactie met de brief ‘Vaststelling belastingplicht’. In deze brief staat jouw BTW-nummer (omzetbelastingnummer). Je ontvangt daarnaast een brief met inloggegevens om digitaal aangifte te kunnen doen. Geen brief ontvangen? Neem contact op met de Belastingdienst!

 2. Geef je rekeningnummer door zodat de betaalde BTW voor jouw zonnepanelen kan worden teruggestort. Je kan jouw rekeningnummer online doorgeven. Geef je rekeningnummer door voor je aangifte doet, dan gaat de uitbetaling sneller.

 3. Je bent nu klaar om BTW-aangifte doen. Log-in bij de Belastingdienst met de inloggegevens die je per post hebt ontvangen en vul het formulier in.Let op: het betaalde BTW-bedrag wordt verrekend met een forfait, dat wordt bepaald op basis van het opwekvermogen van je zonnepanelen. Raadpleeg de forfait tabel op de website van de Belastingdienst om dit bedrag te bepalen.

  Voorbeeld:Je hebt €3.809 betaald voor de installatie van zonnepanelen met een opwekvermogen tussen de 3001-4000 Wattpiek. De BTW bedraagt €800. Voor dit opwekvermogen geldt een forfait van €80. De BTW-teruggaaf bedraagt €800 - €80 = €740.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's