Teruglevering energie aan het net

  1. Vergelijk offertes via Solvari
  2. Bespaar tot 40% op je klus
  3. Maak iedere maand kans op €250-kluskorting

Teruglevering energie aan het net

  1. Vergelijk offertes via Solvari
  2. Bespaar tot 40% op je klus
  3. Maak iedere maand kans op €250-kluskorting

Ontvang gratis offertes

Ruim 1.210.679 mensen gingen je voor!

De stroom die je zonnepanelen leveren, kan je natuurlijk meteen zelf gebruiken. Maar wat als je meer energie produceert dan je verbruikt? Dan kan je die energie terugleveren aan het net. Het terugleveren van energie aan het net wordt ook wel ‘salderen’ genoemd. Deze regeling maakt het zelf opwekken van stroom nog aantrekkelijker! Als je ook wil salderen, moet je dit aangeven bij je energiebedrijf. Er verandert hierdoor niets in je contract!

Werking teruglevering van energie aan het net

Als je minder dan 5.000 kWh per jaar teruglevert aan het net, wordt deze teruglevering van je verbruik afgetrokken. Als je meer energie genereert dan 5000 kWh per jaar, moet het energiebedrijf je een terugleververgoeding betalen. De eerste 5.000 kWh wordt dus met je energieverbruik verrekend. Als je 7.500 kWh teruglevert, krijg je voor 2.500 kWh een terugleververgoeding van het energiebedrijf. Het terugleveren van energie aan het net kan dus heel interessant zijn! Ben je van plan meer energie te produceren dan je verbruikt? Dan is het slim om een meter te laten plaatsen die het elektriciteitsverbruik én de teruggeleverde elektriciteit registreert.

Analoge meter

Heb je een analoge energiemeter? Dit hoeft geen probleem te zijn bij teruglevering aan het net. De enige eis aan de meter is dat deze achteruit kan draaien. Weet je dit niet zeker? Vraag het dan even na bij je netbeheerder. Kan je meter niet achteruit draaien? Dan kan je direct een nieuwe meter aanvragen. Vaak wordt er dan een digitale meter geleverd. Je hebt een meter nodig die achteruit kan draaien, omdat zo de teruggeleverde energie door de meter van het verbruik wordt afgetrokken. Dan ontvang je geen aparte vergoeding, maar krijg je een lagere energierekening. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat iemand die energie teruglevert met een analoge meter, niet meer produceert dan hij of zij zelf nodig heeft.

Digitale meter

Heb je al een digitale energiemeter of heb je deze aangevraagd bij de netbeheerder? Dan wordt de teruglevering apart weergegeven. Twijfel je of jouw meter geschikt is? Je kan dit altijd even navragen bij de netbeheerder.Een digitale meter wordt binnen 3 maanden geplaatst en kost gemiddeld tussen de €65 en €72.