Zelfvoorzienend zijn met zonnepanelen

1040

Zelfvoorzienend zijn met zonnepanelen, hoe doe je dat? Met zonnepanelen kan je je eigen stroom opwekken. Hoe meer zelfopgewekte stroom je verbruikt, hoe minder je afneemt bij je energieleverancier. Veel zonnepaneeleigenaren streven naar 0 op de meter; je bent dan namelijk zelfvoorzienend! Hoeveel zonnepanelen heb je precies nodig voor een zelfvoorzienend huis? 

Hier is geen algemeen antwoord op, het hangt namelijk af van verschillende factoren. Je stroomverbruik, de ligging van je dak en het type zonnepaneel hebben hier invloed op. We vertellen je graag meer!

Stroomverbruik

Als eerste is het belangrijk om je stroomverbruik te berekenen. Met jouw jaarlijkse stroomverbruik bereken je namelijk hoeveel zonne energie jouw toekomstige zonnepanelen moeten opwekken om zelfvoorzienend te zijn.

Kilowattuur (kWh)

Je stroomverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit heb je misschien weleens zien staan op je jaarlijkse energierekening. Op deze energierekening kan je ook direct zien hoeveel kilowattuur je per jaar verbruikt.

Jaarlijks verbruik

Heb je geen energierekening bij de hand? Geen probleem. Hieronder geven we je alvast een snelle inschatting van het gemiddelde jaarlijkse verbruik op basis van het aantal bewoners. Je stroomverbruik hangt namelijk sterk af van het aantal bewoners van je woning.

Aantal bewoners Jaarlijks verbruik Maandbedrag elektriciteit

1

2.200 kWh

€ 44

2

3.500 kWh

€ 70

3

4.200 kWh

€ 84

4

4.700 kWh

€ 94

5 of meer

5.200 kWh

€ 104

In de tabel hierboven zie je een indicatie van het jaarlijks verbruik in kWh en het gemiddelde maandbedrag hiervoor. Goed om te weten is dat dit slechts een indicatie is. Het verbruik kan per huishouden namelijk nogal verschillen. Zo speelt de hoeveelheid apparaten in je huis en het verbruik van die apparaten een rol. Een elektrische auto kan ook een grote invloed hebben op je energierekening (Consumentenbond).

Energieverbruik in de toekomst

Gaat er de komende jaren iets veranderen in je stroomverbruik? Ben je bijvoorbeeld van plan om een elektrische auto te nemen of gaan jouw kinderen over een tijdje het huis uit? Goed om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Bij een persoon minder in huis hoef je natuurlijk minder energie op te wekken!

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is namelijk zo’n 6-7 jaar. Het is duur om in de tussentijd nog aanpassingen te doen aan de hoeveelheid zonnepanelen. Dit is precies de reden waarom het slim is om voor de aanschaf van zonnepanelen goed na te denken over je toekomstige verbruikt!

Ligging van je dak

Naast je stroomverbruik speelt de ligging van je dak een belangrijke rol in hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn. Krijgt jouw dak de meeste zon vanuit het zuiden of het noorden? Heb je een plat dak of een dak met een steile helling?

Oost west, thuis best

In het beste geval vangen zonnepanelen zonlicht vanuit het zuiden. Hier komt namelijk het meeste zonlicht vandaan. Zonlicht vanuit (zuid)-oost en (zuid)-west levert iets minder energie op voor je zonnepanelen. Bij deze richtingen heb je gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten (Consumentenbond).

Komt er zonlicht op je dak vanuit het noorden? Dat is jammer. Zonlicht vanuit deze richting levert aanzienlijk minder op. Dit betekent dat je mogelijk meer zonnepanelen nodig hebt om zelfvoorzienend te kunnen zijn of moet rekenen op een langere terugverdientijd.

Hellingshoek

Ook de hellingshoek van je dak speelt een rol in het opvangen van zonlicht. De beste ligging voor een zonnepaneel is in een hoek van 35 graden. In deze hoek vangt het zonnepaneel de meeste zon op.

Zonnepanelen op een schuin dak (60 graden) of plat dak (20 graden) vangen zo’n 10% minder zon. Iets minder dus, maar zeker te overzien! In onze zonnepanelen rekenhulp kan je gemakkelijk aanvinken welk type dak je hebt. Je komt er binnen 2 minuten achter hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen.

Ruimte op je dak

Niet geheel onbelangrijk: hoeveel zonnepanelen passen er eigenlijk op je dak? Op een schuin dak kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld dichter tegen elkaar aanliggen dan op een plat dak. Op een plat dak worden zonnepanelen namelijk in een hellingshoek geplaatst die meer ruimte nodig heeft.

Een vakman kan je een passend advies geven over hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Daarnaast weet de vakman ook welke afmetingen je het beste kankunt gebruiken. Vraag via Solvari gratis offertes aan voor het plaatsen van zonnepanelen.

Schaduw op je dak

Is het je al eens opgevallen hoeveel schaduw er op je dak val? Met schaduw bedoelen we met name andere woningen of bomen die het zonlicht naar jouw dak tegenhouden. Hoe meer schaduw op je dak, hoe minder zonlicht de zonnepanelen op kunnen vangen.

Het type zonnepaneel

Voor het type zonnepaneel maken we onderscheid in standaard vermogen (295Wp), gemiddeld vermogen (320Wp) en groot vermogen (360Wp). Je raadt het vast al: hoe groter het vermogen, hoe meer energie het zonnepaneel kan opvangen.

Wattpiek

De hoeveelheid energie die een zonnepaneel op kan vangen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Om te kunnen berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn, dien je jouw energieverbruik (in kWh) door te rekenen naar Wattpiek. De formule hiervoor is: 1 kWh = 1,1 Wp.

Kosten

Zonnepanelen met een groot vermogen zijn vaak duurder dan zonnepanelen met een standaard vermogen. Logisch, want een zonnepaneel met een groot vermogen vangt meer energie op.

Voorbeelden

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn hangt dus sterk af van je stroomverbruik, (ligging van) je dak en het type zonnepaneel dat je neemt. We geven hieronder een aantal voorbeelden om je een beter beeld te geven.

Let op: in deze berekening wordt geen rekening gehouden met de helling van je dak.

H3 Zonnepanelen voor 2 bewoners

Dit aantal bewoners heeft een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh. Doorberekend naar Wattpiek is er 3.500 x 1,1 = 3.850 Wp nodig om zelfvoorzienend te zijn.

Type zonnepaneel Zelfvoorzienende hoeveelheid

Standaard vermogen (295Wp)

13 zonnepanelen

Gemiddeld vermogen (320Wp)

12 zonnepanelen

Groot vermogen (360Wp)

11 zonnepanelen

Zonnepanelen voor 3 bewoners

Dit aantal bewoners heeft een gemiddeld verbruik van 4.200kWh. Doorberekend naar Wattpiek is er 4.200 x 1,1 = 4.620 Wp nodig om zelfvoorzienend te zijn.

Type zonnepaneel Zelfvoorzienende hoeveelheid

Standaard vermogen (295Wp)

16 zonnepanelen

Gemiddeld vermogen (320Wp)

14 zonnepanelen

Groot vermogen (360Wp)

13 zonnepanelen

Zonnepanelen voor 4 bewoners

Dit aantal bewoners heeft een gemiddeld verbruik van 4.700 kWh. Doorberekend naar Wattpiek is er 4.700 x 1,1 = 5.170 Wp nodig om zelfvoorzienend te zijn.

Type zonnepaneel Zelfvoorzienende hoeveelheid

Standaard vermogen (295Wp)

18 zonnepanelen

Gemiddeld vermogen (320Wp)

16 zonnepanelen

Groot vermogen (360Wp)

14 zonnepanelen

Advies op maat

Wil je exact weten hoeveel zonnepanelen je het beste laat plaatsen om zelfvoorzienend te zijn? Solvari brengt je in contact met zonnepanelen specialisten die je goed kunnen adviseren. Via onderstaande knop kun je gratis tot 3 offertes aanvragen om prijzen te vergelijken!

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's