Hoe financiering krijgen voor je duurzame startup?
5 min. 30 oktober 2024
Duurzame startups kunnen over van alles gaan: van ecologische verf tot zelf een nieuwe windmolen uitvinden. Ben je bezig met zo'n groene startup en wil je dit zo financieel voordelig mogelijk doen? Er zijn heel wat manieren om je startup financieel te ondersteunen. Wat kunnen de overheid of andere instellingen voor jou betekenen? Je leest alles over groene leningen of fondsen, subsidies, investeringen van impact-investeerders en crowdfunding in deze blog.
Wat zijn je financieringsopties?
Voor duurzame startups zijn er diverse financieringsmogelijkheden. Iedere optie heeft zijn eigen voorwaarden en voordelen. Die hangen vooral af van de doelstellingen en impact van de startup. Het gaat onder meer om:
- Subsidies: Nederland heeft heel wat subsidies en maatregelen voor groene ondernemers. Denk aan initiatieven zoals Techleap, de Seed Capital-regeling of het Netherlands Point of Entry.
- Groene leningen: heel wat banken die instaan voor duurzame initiatieven bieden een soort groene lening of ecokrediet. Ze geven voordelige leningen om duurzame projecten te steunen.
- Ecologische investeringsfondsen: je kent misschien wel durfkapitaalfondsen, ook bekend als venture capital. Wanneer fondsbeheerders geschikte duurzame ondernemingen en kleine bedrijven vinden met een hoog groeipotentieel, kunnen ze deze aan hun beleggingsfondsen toevoegen.
- Crowdfundingplatforms voor milieuprojecten: je kan ook rechtstreeks aan toekomstige klanten vragen om je te helpen. Ze steunen je bedrijf via voorverkoop, door aandelen te kopen (als je beursgenoteerd bent), door donaties te geven of andere financiële hulp te verlenen.
Hoe ben je goed voorbereid als duurzame startup?
Om meer te halen uit je startup moet je al je mogelijke bronnen benutten. Dit voornamelijk op vlak van financiële steun. Maar om die steun te verkrijgen moet je ook connecties en vertrouwen opbouwen:
- Impactstrategie ontwikkelen: zo'n plan toont potentiële investeerders hoe jouw bedrijf bijdraagt aan een duurzamere toekomst en maatschappelijke doelen ondersteunt. Transparantie en meetbare resultaten zijn hierbij van groot belang.
- Netwerken en partnerschappen: je moet focussen op het belang van samenwerking met andere groene bedrijven en netwerken om zichtbaarheid en toegang tot fondsen te vergroten.
- Voorbereiding op financieringsaanvragen: welke informatie en documentatie is essentieel om investeerders en financierders te overtuigen? Denk aan eerdere verkregen subsidies en financieringsprogramma’s, maar ook aan de haalbaarheid, meetbaarheid en navolgbaarheid van je milieuprestaties. Financiële helderheid is van het grootste belang.
Maak een overtuigend verhaal
De conclusie blijft uiteindelijk: maak een overtuigend verhaal. Als je zelf helemaal gelooft in wat je verkoopt, dan is het makkelijker om anderen te overtuigen. Weet waarom je doet wat je doet en welke waarden en normen je eraan verbindt. Investeerders worden aangetrokken door een goed verhaal. Denk eraan dat groene financiering niet alleen voor grote bedrijven is. Startups spelen een belangrijke rol in het stimuleren van duurzaamheid.
Waarom kiezen voor Solvari?
Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op het gebied van isolatie, warmtepompen, kozijnen, …? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:
Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt
100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt
Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector
Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje
Performante tools om jouw leads gericht op te volgen