Een verduurzamingsgolf dankzij de Europese Green Deal?
5 min. 11 oktober 2024
Niet elke lidstaat is even streng met zijn klimaatbeleid, maar gelukkig is de Europese Unie dat wel. De ambities van de Europese Commissie zijn helder: tegen 2030 55% minder broeikasgassen uitstoten in vergelijking met 1990 en tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent zijn.
Die zogenaamde ‘Green Deal’ van de EU omvat een strategisch beleid over milieuvriendelijk vervoer, landbouw, industrie én over energiezuinig wonen. Een beleid dat de komende jaren veel kansen zal bieden voor vele sectoren binnen de renovatiesector. Daarover lees je hier meer!
Wat is die Europese Green Deal?
Ondertussen is er bijna niemand meer die de klimaatopwarming afdoet als een verzinsel. De opwarming van de oceanen, het smelten van de gletsjers, de hitterecords, …: de data laten er geen twijfel over bestaan. De opwarming van ons klimaat is geen toekomstig fenomeen, maar gebeurt nu.
Het Europese antwoord op die belangrijkste uitdaging van onze tijd is de zogenaamde ‘Green Deal’. Dat plan moet de EU omvormen tot een moderne, groene en grondstof-efficiënte economie. Enkele van de belangrijkste doelstellingen zijn de volgende:
- Tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% verminderen (Fit for 55)
- Tegen 2030 3 miljard extra bomen planten in de EU
- Tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent zijn
Maar wat betekent ‘klimaatneutraal’ nu eigenlijk? Concreet komt het erop neer dat je als economie niet meer broeikasgassen uitstoot dan dat er door de natuur of technologie worden uitgehaald.
Welke doelen voor de renovatiesector?
De Green Deal omvat een breed beleid over tal van sectoren, maar één van de speerpunten is de energiezuinigheid van woningen en andere gebouwen. De cijfers spreken boekdelen: gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 36% van de energiegerelateerde broeikasgasuitstoot in de EU. Om te zorgen voor groenere gebouwen in de EU legde de Europese Commissie de volgende prioriteiten vast:
- De aanpak van energiearmoede en de slechtst presterende gebouwen
- Het koolstofvrij maken van verwarming en koeling in onze gebouwen
- De renovatie van openbare gebouwen als ziekenhuizen, scholen, …
BELANGRIJK: de klimaatstrategieën van lidstaten zijn niet altijd even ambitieus als die van de Europese Unie. Denk maar aan het afschaffen van de warmtepomp-verplichting tegen 2026 in Nederland. Of het versoepelen van de renovatieverplichting in België. Toch zullen alle Europese lidstaten op termijn op de kar moeten springen om de doelstellingen van de Green Deal te behalen.
Welke kansen voor jou als vakbedrijf?
Om de ambities van de EU op vlak van energiezuinig en fossielvrij wonen waar te maken, zijn vakspecialisten met de juiste expertise essentieel. Consumenten zullen in de komende jaren onvermijdelijk meer en meer investeren om hun oudere woningen te vergroenen. Of hoe de groene golf van de Green Deal op termijn ook een renovatiegolf op gang zal brengen. Concreet liggen er grote kansen voor onder meer de volgende vakspecialisten:
- Isolatiespecialisten: isoleren is de eerste stap naar energiezuiniger wonen. Bovendien legt de EU ook de klemtoon op circulariteit. De populariteit van ecologische, recycleerbare isolatiematerialen als houtwol, papiervlokken, schapenwol, … zal de komende jaren dus enkel stijgen.
- Warmtepomp-installateurs: in België zijn aardgasaansluitingen bij nieuwbouw straks helemaal verboden. En ook voor bestaande woningen is fossielvrij verwarmen duidelijk de toekomst. Als de stroomprijzen in de toekomst zullen dalen door slim beleid, komt dat de warmtepomp-markt ongetwijfeld ten goede.
- Zonnepanelen-installateurs: naar verwachting zal ons stroomverbruik tegen 2050 verdubbelen. Vooral vanwege de verwachte doorbraak van warmtepompen en laadpalen thuis. Dat biedt mooie perspectieven voor de installateurs van zonnepanelen én thuisbatterijen.
- Laadpaal-installateurs: ook het Europese wagenpark zal onvermijdelijk vergroenen de komende jaren. Nu zijn elektrische wagens op de private markt nog niet populair, maar daar komt verandering in als de prijzen zullen dalen. Ook de toekomstperspectieven van laadpaal-installateurs ogen dus rooskleurig.
Waarom kiezen voor Solvari?
Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op het gebied van isolatie, warmtepompen, kozijnen, …? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:
Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt
100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt
Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector
Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje
Performante tools om jouw leads gericht op te volgen