Wat is groene waterstof?
5 min. 18 oktober 2024
Groene waterstof is de duurzame tegenhanger van grijze waterstof en ontstaat door water-elektrolyse. Dit is een proces waarbij hernieuwbare energiebronnen water splitsen in 2 delen: water en zuurstof. Dit maakt van groene waterstof een erg duurzaam gas met veel potentie, maar de productie is duur en kost veel tijd en moeite.
Daarnaast is waterstof geen energiebron an sich, maar een energiedrager. Dit betekent dat je waterstof gebruikt om duurzame energie in op te slaan, die dan vrijkomt bij verbranding. Op dit gebied is waterstof de meest efficiënte optie in de wereld.
Wat zijn de verwachte toepassingen?
De chemische industrie gebruikt waterstof al, bv. voor het maken van ammoniak en methanol. We hebben het dan wel over grijze waterstof, opgewekt met fossiele brandstoffen. Groene waterstof zou dus alleen al een perfecte vervanger zijn binnen deze industrie en onze CO2-uitstoot behoorlijk verlagen.
Daarnaast zijn er veel kansen op gebied van transport. Vooral voor vrachtverkeer, de scheepvaart en ander zwaarder verkeer zijn de mogelijkheden groot. Al is er nog meer onderzoek nodig om groene waterstof optimaal te benutten.
Waarom is groene waterstof zo belangrijk?
Naast het vervangen van fossiele waterstof kunnen we dit groene alternatief ook gebruiken om andere fossiele brandstoffen te vervangen. In deze zin zou het een aanvulling zijn op wind- en zonne-energie. Zo zou ons energie-aanbod veelzijdiger en betrouwbaarder zijn.
Dit is ook meteen waarom groene waterstof zo belangrijk is. Het weer is niet 100% te vertrouwen voor ons volledige energie-aanbod en dus moeten we een goed alternatief hebben. Vanwege de eigenschappen van waterstof zou het dienen als duurzame opslagmethode en zo voor meer energiezekerheid zorgen.
Wanneer gaan we groene waterstof gebruiken?
De productie van groene waterstof staat nog in de kinderschoenen en wordt nog nergens op grote schaal toegepast. Op dit moment zijn er al initiatieven zoals 'PosHYdon' in Nederland (een spin-off van het North Sea Energy-programma), met als doel om waterstof te produceren op zee. Hierbij gaat het om een 1 MW electrolyser op een bestaand olie- en gasplatform.
De plannen van de overheid gaan gelukkig verder. Zo zijn er plannen in Europa om groene waterstof verplicht te maken in vervoer en industrie. Echter zal dit een geleidelijk proces zijn, aangezien de benodigde infrastructuur hier nog niet klaar voor is. Het algemene doel is dat waterstof gaat bijdragen aan een vermindering van minstens 55% van broeikasgassen tegen 2030.
Waarom kiezen voor Solvari?
Bij Solvari werken we elke dag aan een duurzame toekomst. We zijn dan ook niet toevallig het grootste verduurzamingsplatform van de Benelux. Ben jij een vakspecialist op het gebied van isolatie, warmtepompen, kozijnen, …? Meld je dan gratis aan bij Solvari en wij zorgen voor:
Kwalitatieve leads op maat en bij jou in de buurt
100% flexibiliteit: jij kiest zelf welke projecten je aanneemt
Meer dan 130 soorten klussen in de bouw- en renovatiesector
Een bedrijfsprofiel op ons platform als online visitekaartje
Performante tools om jouw leads gericht op te volgen