De kosten en subsidies voor warmtepompen

1038

Voordat je kan genieten van de voordelen van een warmtepomp, zal je een investering moeten doen. De kosten van warmtepompen verschillen echter voor elke investering, dit komt omdat verschillende factoren invloed heeft op de kosten van airconditioning.

De prijs van een warmtepomp

De prijs van een warmtepomp hangt heel erg af van wat voor type warmtepomp je kiest en wat precies je wensen zijn. De kosten voor een hybride warmtepomp beginnen vanaf €5000 , terwijl de kosten voor een volledig elektrische lucht/warmte warmtepomp beginnen vanaf €8000.

De kosten voor een volledig elektrische lucht/lucht warmtepomp liggen een stuk lager en beginnen vanaf €4000. Je kan ervan uit gaan dat de totale installatie van een warmtepomp tussen de €4.000 en €25.000 kost afhangend van de soort warmtepomp en het de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden.

Soort warmtepomp Prijs incl. installatie- en voorrijkosten
Lucht-lucht warmtepomp
€4000 tot €8000
Hybride warmtepomp
€5000 tot €8000
Lucht-water warmtepomp
€10.000 tot €15.000
water-water warmtepomp
€150.00 tot €20.000
Grond-water warmtepomp
€15.000 tot €25.000

Subsidies voor warmtepompen

Krijg je subsidie als je een warmtepomp koopt? Jazeker! Tot 2021 krijg je subsidie op warmtepompen. Hoeveel subsidie je krijgt op jouw warmtepomp, hangt af van de soort warmtepomp en het vermogen. Voor het idee: een hybride warmtepomp die op buitenlucht werkt, brengt al gauw €1.500 subsidie in het laatje. Maar kies je voor een zeer zuinige warmtepomp? Dan krijg je maar liefst €1.800 subsidie. Globaal kan je ervan uitgaan dat de subsidie voor warmtepompen tussen €1.000 en €2.500 ligt.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

Subsidie warmtepompen: veel besparen

Laat je een hybride warmtepomp op buitenlucht installeren (5 kW)? Je betaalt dan, exclusief hr-ketel, ongeveer €4.000. Je hebt recht op subsidie voor de warmtepomp van €1.500 tot €1.800. Dat is al bijna de helft van de aanschafprijs van de warmtepomp.

kosten warmtepomp

Het subsidiebedrag voor lucht-water-warmtepompen begint bij €1.100 (als je het hebt over een vermogen tot 1 kW). Per kW extra vermogen komt er €100 subsidie voor de warmtepomp bij. Dus: hoe meer vermogen je warmtepomp heeft, hoe meer subsidie je krijgt. Zo kan de warmtepompsubsidie oplopen tot duizenden euro's.

Voor wie is de subsidie voor warmtepompen?

De subsidie voor warmtepompen is beschikbaar voor:

  • Particulieren
  • Buitenlandse particulieren met een (vakantie)woning in Nederland
  • Zelfstandig ondernemers, woningcorporaties, bedrijven
  • Zakelijke partijen uit het buitenland die een apparaat in Nederland realiseren, hierbij kan je denken aan gemeenten en provincies

Voorwaarden subsidie warmtepomp

RVO baseert de subsidie voor warmtepomp op apparaatgegevens die door fabrikanten zijn verstrekt. Mochten de gegevens onjuist blijken, dan kan RVO de lijst met warmtepompen en het bijbehorende subsidiebedrag corrigeren. De warmtepompen die voldoen aan de voorwaarden voor subsidie staan vind je op RVO.nl.

Aanvragen subsidie warmtepomp

Wil je als particulier subsidie voor warmtepompen aanvragen? Dan kan je gebruikmaken van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor particulieren. Op de website van RVO kan je je subsidieaanvraag voor warmtepompen doen. Je hebt hiervoor wel DigiD nodig. Naast de landelijke subsidie voor warmtepompen zijn er ook voordelige leningen en groene hypotheken. Kom jij hiervoor in aanmerking? Je checkt het op EnergieSubsidiewijzer.nl.

Het belang van offertes vergelijken

Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor een warmtepomp naar jouw wensen, is het verstandig om offertes aan te vragen. Hiermee bespaar je een hoop tijd met het zoeken naar de juiste vakman voor je klus. We brengen je graag in contact met één tot maximaal vijf warmtepomp specialisten. Hierdoor krijg je inzicht in de exacte kosten voor een warmtepomp voor jouw woning.

Vind dé beste warmtepompen specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's