Is jouw huis toe aan een schilderbeurt?

Lenneke
Lenneke Manschot
woensdag 15 maart 2017, Geschatte leestijd: 4min

Het is best praktisch om te weten wanneer je huis geschilderd moet worden en wat de beste periode is om dit te laten doen. Gemiddeld moet de buitenboel van een woning elke vijf tot zes jaar onder handen genomen worden met een kwast en een lik verf. Voor de binnenboel gaat dat om ongeveer elke zeven jaar. Is jouw woning dit jaar dan al toe aan een schilderbeurt? Ontdek het in deze blogpost!

Wanneer moet ik mijn huis schilderen?

Zoals ik schreef moet elk huis ongeveer elke vijf tot zes jaar geschilderd worden aan de buitenkant en elke zeven jaar aan de binnenkant. Het kan ook korter of langer duren voordat jouw huis aan de beurt is, want het hangt af van de kwaliteit verf, het aantal laklagen, weersinvloeden en de houtsoort. In deze blogpost vertel ik je waar je op moet letten, zodat je straks geen onnodig hoge rekening hebt door achterstallig schilderonderhoud. Als je houten kozijnen niet goed beschermd zijn, heb je kans op houtrot, kieren en verandering van de de draaiende delen, waardoor bijvoorbeeld je ramen niet goed meer opengaan.

Als we het hebben over de buitenkant van je huis, moet je je schilderwerk laten opknappen als:
• de verf afgeeft of niet meer goed hecht
• het schilderwerk blaasjes of scheurtjes heeft - vaak zichtbaar bij bijvoorbeeld je vensterbank
• de verf enorm is verkleurd
• er houtrot ontstaan is

Kijk vooral naar de zonkant van je woning. Dit is een goede graadmeter om te ontdekken of je schilderwerk aangepakt moet worden, omdat je schilderwerk aan die kant het kwetsbaarst is.

Hoe weet je of je je huis moet schilderen?

Geeft de verf af?

Zodra de verf gaat loslaten (‘poederen’ of ‘krijten’), is het tijd om een schilder in te schakelen. Je kan dit testen met een ‘poederproef’’. De poederproef voer je uit door je schilderwerk schoon te maken met een natte doek. Blijft er dan verfpoeder achter op je doek, dan is je verf aan het poederen.

Hecht de verf niet meer goed?

Wil je weten of je verf nog goed hecht? Dan doe je een ‘hechtproef’. Een hechtproef doe je door je schilderwerk even schoon te maken op bijvoorbeeld je vensterbank. Druk een stuk tape of plakband op je schilderwerk goed aan. Blijft er verf achter op je plakband als je het lostrekt, dan hecht de verf niet meer goed genoeg. Slechte hechting komt door slecht schuurwerk, slechte reiniging, vetvrij maken of droging van de ondergrond. Het kan ook zijn dat je een verkeerde combinatie van kitwerk en verf hebt gekozen. Zodra je merkt dat er op meerdere plekken onthechting aan de orde is, is het schilderwerk aan een opknapbeurt toe.

Barsten of scheuren in je schilderwerk

Barsten of scheuren ontstaan als het hout dat geverfd is, verandert door bijvoorbeeld vocht. Hout kan zwellen en krimpen en als je verf niet meer elastisch genoeg is, ga je daar schade zien.

Blaasjes in je verf

Blaasjes in je schilderwerk komen ook door vocht. Het vocht zit dan onder de verflaag. Als je je schilderwerk slecht onderhoudt, kunnen bij verandering van de temperatuur blaasjes ontstaan.

Buitenboel schilderen

Houtrot en je schilderwerk

Houten kozijnen kunnen gaan rotten. Dit komt door een te hoog vochtgehalte (meer dan 20 procent) in je hout in combinatie met een temperatuur van minimaal 18 graden. Houtrot komt door onder andere onvoldoende bescherming van het hout. Je herkent houtrot als zachte plekken in het hout (je kan het hout indrukken) en barsten in je verf. Voorkom houtrot door je schilderwerk goed te onderhouden, want houtrot moet verwijderd worden door gedeeltes te verwijderen. Soms is het zelfs nodig het hele kozijn te vervangen en dat kan een duur geintje worden.

Tip: let op met algaanslag op je schilderwerk

Algaanslag is met recht een aanslag op je schilderwerk. De mossen, algen en schimmels tasten je verf aan, waardoor het verkleurt en zelfs zal loslaten. Maak daarom je schilderwerk regelmatig schoon! Gebruik een zachte spons of doek en een reinigingsmiddel dat hiervoor geschikt is. Je kan kiezen voor ‘normale’ schoonmaakmiddelen (niet-agressief, oplosmiddelvrij, pH-neutraal) of voor speciale reinigingsmiddelen voor schilderwerk.

Wanneer moet je de binnenkant van je huis schilderen?

Natuurlijk kan je je huis laten schilderen als je toe bent aan een nieuw kleurtje of als je in een nieuwe woning gaat wonen en je de kleurkeuze van de vorige bewoners niet heel erg kan waarderen. Het kan een goed idee zijn om de buiten- en binnenkant van je huis in één keer te laten schilderen. Dan heb je het maar gehad. Sowieso is het aan te raden rekening te houden met het feit dat je binnen- en buitenkozijnen één geheel zijn. Als het vochtig is in je huis (heb je bijvoorbeeld veel last van condens?) kan het vocht van binnen naar buiten trekken.

Gratis tip van Flip: zie je er enorm tegenop om elke vijf jaar je kozijnen te schilderen, maar houd je wel van de uitstraling van hout? Tegenwoordig zijn er mooie kunststof kozijnen verkrijgbaar met een houtlook en zelfs een nerf. Wel de lusten, niet de lasten. Ideaal!

Onderdelen van je woning die sneller slijten, zoals bijvoorbeeld je trap en deuren, hebben waarschijnlijk eerder een nieuwe verflaag nodig.

Binnen kozijnen schilderen

Wat zijn de ideale weersomstandigheden om te schilderen?

Wil je het mooiste resultaat van je schilderwerk aan de buitenkant van je huis? Dan is het slim de kwast te pakken of de schilder in te schakelen tussen april en oktober. De temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden, waardoor de verf mooi opdroogt. Het moet ook niet te vochtig zijn, want dan kan er condens tussen de verflagen komen. Ook is het schilderen in de volle zon niet ideaal - het oplosmiddel in de verf verdampt dan te snel. Daarom werkt een schilder altijd ‘achter de zon aan’: hij begint met het schilderwerk aan de kant van het huis waar de zon al geweest is. Je hoeft dus niet te denken dat je in de zomer je huis niet kan schilderen!

Wanneer beste periode huis schilderen

De beste schilder in je regio vind je hier gratis en vrijblijvend

Ben je tot de conclusie gekomen dat je schilderwerk opgeknapt moet worden? We brengen je graag gratis en vrijblijvend in contact met de beste schilders in jouw regio, voor zowel de binnenboel als de buitenboel.