Is jouw huis toe aan een schilderbeurt?

Maud
Maud Timmers
vrijdag 29 mei 2020, Geschatte leestijd: 3min

De beste periode om jouw woning een schilderbeurt te (laten) geven is tussen april en oktober. In deze periode zorgt de gemiddelde temperatuur voor een goed eindresultaat, zeker als het om buitenschilderwerk gaat. Is jouw huis binnenkort weer toe aan een opknapbeurt? Lees dan verder!

Wanneer moet ik mijn huis schilderen?

Gemiddeld is de buitenkant van een woning elke vijf tot zes jaar toe aan een schilderbeurt. Voor de binnenboel is dit gemiddeld elke zeven jaar. Het kan ook korter of langer duren voordat jouw huis aan de beurt is, want het hangt af van de kwaliteit verf, het aantal laklagen, weersinvloeden en de houtsoort.

Het is raadzaam het schilderwerk op te knappen als de verf afgeeft of niet meer goed hecht, het schilderwerk blaasjes of scheurtjes heeft, de verf is verkleurd of als er houtrot is ontstaan. Kijk vooral naar de zonkant van je woning. Dit is een goede graadmeter om te ontdekken of het schilderwerk aangepakt moet worden, omdat het schilderwerk aan deze kant het kwetsbaarst is.

Afgevende verf

Zodra de verf gaat loslaten ('poederen' of 'krijten'), is het tijd om een schilder in te schakelen. Je kunt dit testen met een ''poederproef''. De poederproef voer je uit door het schilderwerk schoon te maken met een natte doek. Blijft er verfpoeder achter op je doek? Dan is de verf aan het poederen.

De hechtproef

Wil je weten of de verf nog goed hecht? Dan doe je een ''hechtproef''. Een hechtproef doe je door het schilderwerk schoon te maken op bijvoorbeeld de vensterbank. Druk een stuk tape of plakband op het schilderwerk. Blijft er verf achter op het plakband als je het lostrekt? Dan hecht de verf niet meer goed.

Slechte hechting komt door slecht schuurwerk, onvoldoende reiniging, het vetvrij maken of droging van de ondergrond. Het kan ook zijn dat je een verkeerde combinatie van kitwerk en verf hebt gekozen. Zodra je merkt dat er op meerdere plekken onthechting aan de orde is, is het schilderwerk zeker aan een opknapbeurt toe.

Barsten of scheuren in het schilderwerk

Barsten of scheuren ontstaan als het geverfde hout is veranderd, bijvoorbeeld door vocht. Hout kan zwellen en krimpen en als de verf niet meer elastisch is, ontstaan er barsten en scheuren.

Blaasjes in de verf

Blaasjes in het schilderwerk komen ook door vocht, waarbij het vocht onder verflaag zit. Als je het schilderwerk slecht onderhoudt, kunnen bij verandering van de temperatuur blaasjes ontstaan.

Houtrot en het schilderwerk

Houten kozijnen kunnen gaan rotten, wat vaak komt door een te hoog vochtgehalte (meer dan 20%) in combinatie met een temperatuur van minimaal 18 graden. Houtrot ontstaat onder andere door onvoldoende bescherming van het hout.

Je kunt houtrot herkennen aan zachte plekken in het hout (je kunt het vaak indrukken) en barsten in de verf. Voorkom houtrot door het schilderwerk goed te onderhouden, want houtrot kan alleen opgelost worden door gedeeltes te verwijderen. Soms is het zelfs nodig om het gehele kozijn te vervangen. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Tip: let op met algaanslag op het schilderwerk

Algaanslag is met recht een aanslag op het schilderwerk. De mossen, algen en schimmels tasten de verf aan, waardoor het verkleurt en zelfs kan loslaten. Het onderhouden van schilderwerk is daarom een must. 

Gebruik een zachte spons of doek en reinigingsmiddel dat hiervoor geschikt is. Je kunt kiezen voor 'normale' schoonmaakmiddelen (niet-agressief, zonder oplosmiddel en pH-neutraal) of voor speciale reinigingsmiddelen voor schilderwerk.

Wanneer moet je de binnenkant van het huis schilderen?

Het kan een goed idee zijn om de buiten- en binnenkant van je huis in één keer te laten schilderen. Goed om rekening mee te houden: de binnen- en buitenkozijnen zijn één geheel. Als het vochtig is in huis, kan het vocht van binnen naar buiten trekken.

Zie je er tegenop om elke vijf jaar de kozijnen te laten onderhouden, maar houd je wel van de uitstraling van hout? Tegenwoordig zijn er kunststof kozijnen verkrijgbaar met een houtlook en zelfs een nerf. Onderdelen van je woning die sneller slijten, zoals bijvoorbeeld de trap en deuren, hebben waarschijnlijk eerder een nieuwe verflaag nodig.

Wat zijn de ideale weersomstandigheden om te schilderen?

Wil je het mooiste resultaat van schilderwerk aan de buitenkant van je huis? Dan is het slim de kwast te pakken of de schilder in te schakelen tussen april en oktober. De temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden, waardoor de verf mooi opdroogt. Het moet ook niet te vochtig zijn, want dan kan er condens tussen de verflagen komen.

Ook is schilderen in de volle zon niet ideaal - het oplosmiddel in de verf verdampt dan te snel. Een professionele schilder werkt daarom altijd 'achter de zon aan': hij begint met het schilderwerk aan de kant van het huis waar de zon al is geweest.

Wat wordt jouw volgende woningverbetering?

Is jouw woning toe aan een opknapbeurt? Bij Solvari kom je gratis en vrijblijvend in contact met specialisten voor verbeteringen in en rondom jouw woning.

Een overzicht van projecten vind je hierGerelateerde artikelen