Vloerverwarming  
informatie, advies en offertes

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes
Ontdek wat vloerverwarming voor jou kan betekenen
  • Warmte wordt gelijkmatig verdeeld
  • Verlaag je energierekening
  • Profiteer van een hoger wooncomfort
1036

Een hoger wooncomfort met vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder onder huiseigenaren. Met het gelijkmatig verwarmen van de vloer streef je naar een hoger wooncomfort en een lagere energierekening. Hier vind je alle informatie over vloerverwarming, waaronder de voordelen, kosten en soorten. 

Vloerverwarming voordelen

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is een belangrijke stap naar een lagere energiefactuur. De warmte in huis zal gelijkmatiger worden verdeeld, waardoor je geniet van een constante temperatuur en een hoger wooncomfort.

Bovendien zal met vloerverwarming de waarde van jouw woning of pand stijgen. Mooi meegenomen: wist je dat je met vloerverwarming geen last hebt van grote en uitstekende radiatoren?

Kosten vloerverwarming

Kosten van vloerverwarming

Door vloerverwarming aan te leggen, kun je besparen op de energierekening. Aangezien het rendement van vloerverwarming erg hoog is, zal je de investering snel terugverdienen.

De kosten voor vloerverwarming lopen uiteen en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal en jouw persoonlijke wensen. Ter indicatie: de gemiddelde kosten van vloerverwarming bedragen tussen de €40 - €90 per m2.

Soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming, zoals systemen die werken met water of elektriciteit. De soorten vloerverwarming kunnen in drie groepen worden verdeeld.

Traditionele vloerverwarming
Traditionele vloerverwarming
Bij traditionele vloerverwarming worden er vaak sleuven ingeslepen in een betonnen vloer waarover een dekvloer wordt aangebracht voor de verwarming.
Nat- en droogbouw vloerverwarming
Natbouw en droogbouw
Naast traditionele vloerverwarming kan je kiezen voor nat- en droogbouw. Deze soorten vloerverwarming worden naast traditionele vloerverwarming vaak gekozen.
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming
Tot slot is het mogelijk om te kiezen voor elektrische vloerverwarming. Elektrische kabelmatten die in het cement zijn gerold zullen hier van pas komen.

Veelgestelde vragen

Bij vloerverwarming wordt gebruikgemaakt van lagere temperaturen dan bij radiatorverwarming. Hierdoor ontstaat de vraag: is mijn huis dan wel goed genoeg verwarmd? Maar deze onzekerheid kunnen wij je wegnemen, want het vermogen dat nodig is voor de warmteverliesberekening (het aantal Watt dat nodig is om de ruimte verwarmen) is bij vloerverwarming en radiatoren precies hetzelfde. Het verschil zit hem niet in de temperatuur maar in de warmteafgifte. Doordat vloerverwarming zorgt voor stralingswarmte is de gevoelstemperatuur uiteindelijk even hoog als bij radiatorverwarming.
In de eerste jaren dat vloerverwarming op de markt was, is het wel eens voorgekomen dat men dikke voeten heeft gekregen. Meestal gebeurde dit bij elektrische vloerverwarming die moeilijk te regelen was, maar ook bij de eerste hydraulische vloerverwarminginstallaties waarbij de watertemperatuur te hoog werd ingesteld. Tegenwoordig komt dit niet meer voor. Vandaag de dag zijn vloerverwarmingtechnieken zo goed ontwikkeld dat het zelfs gezonder is dan radiatorverwarming, doordat er geen stofverplaatsing plaatsvindt.        
Vloerverwarming kan geplaatst worden onder alle vloerbedekkingen van kurk, tegels, gietvloeren tot tapijt (dus ook parket). De maximumtemperatuur die ingesteld wordt bij parket is 27 graden, zodat je je geen zorgen hoeft te maken om uitdroging van het hout
Met vloerverwarming is het goed mogelijk om de temperatuur in verschillende ruimtes te regelen. Met verschillende kringen wordt iedere ruimte afzonderlijk verwarmd. Het voordeel hiervan is dat je niet eens iets hoeft te doen. Omdat het opwarmen van vloerverwarming traag gaat, is het af te raden om de verwarming volledig uit te zetten. In de nacht kan er een minimale nachtverlaging ingesteld worden en ook tijdens je vakantie moet je de verwarming maximaal een paar graden lager zetten. Dit is energiezuiniger dan wanneer je de installatie uitschakelt en hem vervolgens weer helemaal moet laten opwarmen.
Door de lage temperaturen en de lage watersnelheid zal bij normaal gebruik van de vloerverwarming een lek hoogstwaarschijnlijk niet voor komen. Wanneer er toch een doorboring of beschadiging aan de buis plaatsvindt, dan kun je deze door onze specialisten laten repareren. Onderhoud is alleen nodig bij een vloerverwarming die voor een langdurige  periode niet aan heeft gestaan.
Het is onnodig om vloerverwarming te plaatsen op plekken in huis waarvan je zeker weet dat er altijd kasten zullen staan. Wanneer je een keukeneiland hebt, raden wij aan om hieronder wel vloerverwarming te plaatsen, zodat bij een latere herinrichting van de keuken overal vloerverwarming aanwezig is. 

Eerder bekeken pagina's