Binnenzonwering vs. buitenzonwering

Maud
Maud Timmers
dinsdag 02 juni 2020, Geschatte leestijd: 3min

De zomer komt eraan! De temperaturen lopen al een aantal weken op tot meer dan 20 graden. Toch wil je op sommige momenten even ontsnappen aan de hitte: zonwering biedt daarvoor de uitkomst. Maar wanneer kies je voor binnen- of buitenzonwering? Je leest het in deze blogpost!

Voordelen van binnenzonwering

Het spreekt voor zich dat binnen- en buitenzonwering beiden een zonwerende werking hebben. Toch zijn er ook verschillen en hebben ze ieder een eigen werking en voordelen.

Je kunt heel gericht de lichtinval bepalen. Wil je je screens een stukje open laten, dan is dat geen enkel probleem.

Binnenzonwering is een echte toevoeging aan je interieur! De mogelijkheden zijn eindeloos en je vindt altijd iets dat precies in jouw huis past.

Heb je (over)gordijnen of vitrage en kies je ook voor een andere vorm van binnenzonwering? Je gordijnen verkleuren dan minder snel.

Ook in de winter is binnenzonwering ideaal. Zo zorg je er met gordijnen voor dat de kou niet direct de woonkamer binnenkomt.

Binnenzonwering biedt veel privacy, terwijl je bij de meeste buitenzonweringen wel naar binnen kunt kijken.

Meer weten over binnenzonwering

Voordelen van buitenzonwering

Buitenzonwering zorgt voor een beter en gezonder binnenklimaat. Daarnaast draagt buitenzonwering bij om het huis in de zomer koel te houden.

Terwijl binnenzonwering perfect geschikt is voor het waarborgen van privacy, is buitenzonwering juist goed om je huis te beschermen tegen inbraak.

Daarnaast creëer je ook vaak schaduw in de tuin. Ideaal als je lekker bij je raam wilt zitten.

Buitenzonwering verbetert woningisolatie! Laat overdag in de winter de zonwering open om de warmte van de zon binnen te laten en sluit deze ‘s nachts om de kou buiten te houden. Let op: niet elke vorm van buitenzonwering heeft een isolerende werking. Kies hiervoor rolluiken, screens of shutters.

Dit mag ook zeker niet vergeten worden: buitenzonwering maakt de buitenkant van je huis helemaal af.

Meer weten over buitenzonwering

Soorten binnenzonwering

Binnenzonwering wordt aan de binnenkant van het raam geplaatst en is hierdoor automatisch een belangrijk onderdeel van het interieur. Zo profiteer je niet alleen van de zonwerende werking, ook dient het als raamdecoratie. Binnenzonwering is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar en dus altijd aan te passen aan jouw persoonlijke wensen.

Rolgordijnen

Rolgordijnen kunnen - naast het weren van de zon - ook een verduisterende werking hebben. Dit maakt rolgordijnen een populaire keuze voor de slaapkamer. Bovendien bestaan er ook vochtbestendige rolgordijnen. Handig voor de badkamer!

Jaloezieën

Jaloezieën zijn praktisch: je kunt met lamellen de lichtinval op elk gewenst moment bepalen. Je kunt jaloezieën in iedere maat, materiaal en kleur krijgen en hierdoor zijn ze aan te passen aan jouw persoonlijke wensen.

Shutters

Je kunt met shutters op een stijlvolle en functionele manier de zon weren. Shutters worden ook wel binnenluiken of klapluiken genoemd en zijn een mooie decoratie voor in huis. Naast de decoratieve functie zorgen shutters ervoor dat zonlicht mooi naar binnen valt.

Soorten buitenzonwering

Buitenzonwering is een onmisbaar element in iedere woning. Het zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur in huis, ook zorgt het voor een schaduwrijk terras. Er zijn verschillende soorten buitenzonwering waar je uit kunt kiezen.

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping biedt veel voordelen. Het grootste voordeel is het langer kunnen genieten van de buitenlucht: een terrasoverkapping maakt het namelijk mogelijk om droog en uit de wind te zitten. Ook zorgt een terrasoverkapping dat warme lucht langer vastgehouden wordt, ideaal dus in combinatie met een buitenkachel of terrasverwarmer.

Markiezen

Je kunt met markiezen de uitstraling van je huis aanpassen. Markiezen zijn te herkennen aan hun ronde en bolle vorm. De buitenkant van de markiezen is bedekt met een doek, waardoor zonlicht het huis niet kan binnendringen. Het voordeel van markiezen ten opzichte van andere soorten zonwering is dat ook de zijkanten bescherming tegen de felle zon bieden.

Rolluiken

Heb je in de zomer last van de zon in de slaapkamer? Rolluiken bieden de oplossing! Bovendien bieden rolluiken bescherming tegen inbraak en weersomstandigheden.

Screens

Screens worden aan de buitenkant van een woning bevestigd. Meestal is het doek gemaakt van glasvezel of polyester, met een coating van PVC. Omdat de zonnestralen tegengehouden worden voordat ze de ramen kunnen bereiken, zorg je ervoor dat het glas niet opwarmt en de temperatuur binnen aangenaam blijft.

Tips voor optimaal gebruik van binnen- en buitenzonwering

Heb je al zonwering in huis? Maak er dan optimaal gebruik van! Zorg er bijvoorbeeld voor dat de zonwering al omlaag is voordat de zon is opgekomen. Verder kun je de warmte tussen de zonwering en het raam het beste afvoeren als het buiten koeler is dan binnen.

Heb je buitenzonwering? Zorg er dan voor dat je lang kunt genieten van zonwering. Hier een aantal tips om buitenzonwering goed te onderhouden:

Gebruik zonwering niet bij harde wind om scheuren te voorkomen.

Maak zonwering regelmatig schoon, dit kan gewoon met een sopje en lauw water.

Kan zonwering voor ieder raam?

Zonwering kun je praktisch voor elk soort raam laten plaatsen. Zonweringspecialisten bieden niet alleen een oplossing voor dak- en schuiframen, dit geldt ook voor unieke vormen zoals een boograam, een hoekraam of een ovaal raam.

Kan zonwering bij veranda’s?

Ja, dit geldt ook voor veranda’s. Een houten, kunststof of aluminium veranda? Geen probleem! De vakman plaatst bij alle soorten veranda’s zonwering naar jouw wensen. Zorg er wel voor dat de zonwering goed aansluit bij je veranda. Zo krijg je de perfecte uitstraling.

Een ideale zomer

Wat voor zonwering je ook kiest: met zonwering bepaal jij de ideale temperatuur in huis. Een aangename zomer gegarandeerd!

Meer weten over de ideale binnentemperatuur