Binnenzonwering versus buitenzonwering

Martijn
Martijn Scholman
woensdag 09 mei 2018, Geschatte leestijd: 5min

De zomer komt eraan! De temperaturen liepen een paar weken geleden al op tot 25 graden. Op sommige momenten wil je even ontsnappen aan de hitte. Daarvoor biedt zonwering uitkomst! Maar wanneer kies je voor binnen- of buitenzonwering? Je leest het in deze blogpost!

Voordelen van binnenzonwering

Misschien denk je ‘wat maakt het uit of ik binnen- of buitenzonwering kies?’. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee, ook al weren ze allebei de zon. Met binnenzonwering profiteer je van de volgende voordelen:

• je kan heel gericht zelf de lichtinval bepalen, wat een stuk lastiger gaat met bijvoorbeeld markiezen. Wil je je screens een stukje open laten, dan is dat geen enkel probleem.

• binnenzonwering is een echte toevoeging aan je interieur! De mogelijkheden zijn eindeloos, dus je vindt altijd iets dat precies in jouw huis past.

• heb je (over)gordijnen of vitrage en kies je ook voor een andere vorm van binnenzonwering? Je gordijnen verkleuren dan veel minder snel.

• ook in de winter is binnenzonwering ideaal. Handig omdat je er met bijvoorbeeld gordijnen voor zorgt dat de kou niet direct je woonkamer in komt!

• binnenzonwering is fantastisch voor je privacy, terwijl je bij de meeste buitenzonweringen wel naar binnen kan kijken.

Voordelen van buitenzonwering

Waar binnenzonwering eigen voordelen heeft, heeft buitenzonwering dat natuurlijk ook. Terwijl binnenzonwering perfect geschikt is voor het waarborgen van je privacy, is buitenzonwering juist goed om je huis te beschermen tegen inbraak. Daarnaast creëer je vaak ook schaduw in je tuin, als je bijvoorbeeld kiest voor een uitvalscherm. Ideaal als je lekker bij je raam wil zitten bijvoorbeeld. Maar misschien nog wel het beste voordeel: het maakt de buitenkant van je huis hélemaal af! Lees in de blogpost ‘De voordelen van buitenzonwering’ trouwens gerust meer!

Welke verschillende zonweringen bestaan er?

Zoals je weet, kan je kiezen uit binnen- en buitenzonwering. Maar dan begint het echte kiezen pas echt! Van beide types zijn verschillende soorten zonwering verkrijgbaar. Handig, als je het mij vraagt. Want hoewel ik het heerlijk vind in de zon te liggen en niks te doen, zijn er ook momenten dat ik de zon wil weren. We hebben bij mij thuis gelukkig markiezen, maar jij kan natuurlijk heel ergens anders voor kiezen! Er zijn genoeg mogelijkheden om de zon te weren. Ik heb ze ingedeeld in binnenzonweringen en buitenzonweringen. De investeringen zijn exclusief montage, wat tussen de 50 en 300 euro is.

Soorten buitenzonwering

  • Screens: screens plaats je aan de buitenkant van het huis. Een screen is een zonwerend doek dat strak langs het raam verticaal naar boven en beneden bewogen kan worden.
  • Markiezen: je kan met markiezen de uitstraling van je huis aanpassen. Markiezen zijn te herkennen aan hun ronde en bolle vorm. De buitenkant van de markiezen is bedekt met een doek, waardoor zonlicht het huis niet kan binnendringen. Lenneke schreef al een leuk stuk over de voordelen van buitenzonweringen, zoals markiezen.
  • Rolluiken: heb je in de zomer ook last van de brandende zon in de slaapkamer? Rolluiken zijn juist geschikt voor slaapkamers. Rolluiken bieden nog meer voordelen, zoals bijvoorbeeld een bescherming tegen inbraken en weersomstandigheden.
  • Terrasoverkapping: een terrasoverkapping houdt de meeste zon buiten. Je kan hierbij  met minder mooi weer ook gewoon buiten zitten. Een terrasoverkapping is geheel op maat te maken zodat het goed bij de tuin past.

Soorten binnenzonwering

  • Rolgordijnen: rolgordijnen kunnen, naast het weren van de zon, ook een verduisterende werking hebben. Hierdoor zijn ze handig voor bijvoorbeeld de slaapkamer. Je hebt bij rolgordijnen genoeg keuze. Zo kan je kiezen tussen verduisterende en transparante rolgordijnen. Verder heb je ook vochtbestendige rolgordijnen. Handig voor je badkamer!
  • Jaloezieën: jaloezieën zijn erg praktisch. Je kan met de lamellen op elk moment de lichtinval bepalen. Je kan jaloezieën in iedere maat, materiaal en kleur krijgen. Zo heb je bijvoorbeeld kunststof en houten jaloezieën.

Shutters: je kan met shutters op een stijlvolle en functionele manier de zon weren. Shutters zijn binnenluiken met verstelbare lamellen. Je kan zelf de binnenluiken openen en sluiten. Wil je meer weten over shutters? Wesley schreef hier een blogpost over.

Wat kost zonwering?

Wat zonwering kost, hangt natuurlijk af van de zonweringspecialist en het type zonwering. De prijs van de montage ligt tussen de 50 en 300 euro.

Voor screens betaal je tussen de 150 en 270 euro. Je investeert hierbij meteen in je privacy. Markiezen zijn al voor 400 euro verkrijgbaar. De investering in rolluiken bedraagt tussen de 150 en 500 euro. Rolluiken hebben een isolerende werking, dus je investeert meteen in een bescherming tegen bijvoorbeeld geluid! Een terrasoverkapping is de grootste investering: tussen 800 en 5.000 euro. Het is wel de meest effectieve manier om de zon te weren. Bovendien geef je je huis een nieuwe look!

Thuis heb ik rolgordijnen. Naast dat het op mijn slaapkamer een stuk koeler is in de zomer slaap ik een stuk beter. De investering bedraagt ongeveer 100 euro per rolgordijn. Voor jaloezieën betaal je 75 euro per vierkante meter, waarbij jijzelf dus de controle over de lichtinval bepaalt! Dit kan ook met shutters, waar je tussen de 200 en 500 euro betaalt. Deze prijzen zijn richtlijnen. Wil je precies weten wat zonwering in jouw situatie kost? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan! De bij ons aangesloten zonweringspecialisten vertellen je graag alles over de mogelijkheden!

Waar let je op bij het kopen van zonwering?

Let bij de aanschaf op je budget. Hou altijd voor ogen wat je maximaal wil uitgeven aan zonwering. Stel verder een wensenlijstje op! Wil je zonwering aan de binnen- of buitenkant? Wil je bijvoorbeeld extra schaduw in je tuin? Wil je van de gelegenheid gebruik maken om extra privacy te krijgen? Zoals je merkt, roept dit heel veel vragen op. Bedenk van tevoren wat je wil bereiken. Het leukste moment bij de aanschaf is bewaard voor het laatst! Je gaat dan namelijk kijken welke mogelijkheden aansluiten bij de wensen. Zo kom je een stapje dichterbij je droomhuis!

Heb je al zonwering in huis? Maak er dan optimaal gebruik van! Zorg er bijvoorbeeld voor dat de zonwering al omlaag is voordat de zon is opgekomen. Verder kan je het beste de warmte tussen de zonwering en het raam afvoeren als het buiten koeler is dan binnen. Wil je meer weten hoe je je huis in de hitte koel houdt? Dennis schreef hier een handige blogpost over!

Heb je buitenzonwering? Zorg er dan voor dat je lang kan genieten van je zonwering. Hier zijn een paar tips om je buitenzonwering goed te onderhouden:

  • gebruik je zonwering niet bij harde wind om scheuren te voorkomen
  • maak je zonwering regelmatig schoon, gewoon even met een sopje en lauw water
  • soms heb je wel eens een vlekje op je zonwering. Dit kan zich snel gaan hechten. Daardoor raad ik aan het snel te verwijderen!

Kan een zonwering bij alle ramen?

Zonwering kan je praktisch voor elk soort raam laten plaatsen. Zonweringspecialisten bieden voor bijvoorbeeld dakramen en schuifdeuren een oplossing tegen de zon. Maar dit geldt ook voor unieke vormen, zoals een boograam, een hoekraam en een ovaal raam. Zo is er dus voor ieder potje een dekseltje.

Kan zonwering bij veranda’s?

Ja, dit geldt ook voor veranda’s. Een houten, kunststof of aluminium veranda? Dat maakt niet uit! De vakman plaatst bij alle soorten veranda’s zonwering naar jouw wens. Zorg er wel voor dat de zonwering goed aansluit bij je veranda. Zo krijg je de perfecte uitstraling.

Een ideale zomer

Wat voor zonwering je ook kiest: met zonwering bepaal jij de ideale temperatuur in huis. Gelukkig krijg je met zonwering heel veel voordelen: van het creëren van extra privacy tot een compleet nieuwe uitstraling aan huis! Zo beleef jij een aangename zomer!