Hoe je je gordijnen elektrisch kan maken

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 20 november 2020, Geschatte leestijd: 3min

Een huis zonder gordijnen is ondenkbaar. Hoewel er veel soorten raamdecoratie verkrijgbaar zijn, blinkt geen enkel systeem uit in gebruiksgemak. Horizontaal schuivende gordijnen die je vies maakt of uitrekt door ze te openen en sluiten, gordijnen die je niet goed kunt bereiken omdat je toch echt die bank voor dat venster wilde plaatsen. Of verticaal bewegende rolgordijnen of vouwgordijnen, met lelijke koordjes waarmee je de raamdecoratie regelmatig scheef trekt. Kleine ongemakken, maar zeker niet nodig. Met elektrische gordijnen los je al deze problemen op en krijg je er ook nog eens een flink aantal voordelen bij. Hoe je gordijnen elektrisch kunt automatiseren en bedienen leggen we uit in dit artikel.

Voor nieuwe en bestaande gordijnen

Hoewel we aanbevelen om een compleet nieuw systeem van elektrische gordijnrails en gordijnen aan te schaffen, begrijpen we dat dit geen optie is voor iedereen. Bijvoorbeeld wanneer je vorig jaar prachtige gordijnen hebt gekocht, of jouw favoriete materiaal of kleur niet kunt vinden met elektrische bediening. Dan is het goed om te weten dat het Franse merk Somfy diverse oplossingen biedt om bestaande raamdecoratie te automatiseren. Op het eerste gezicht valt er weinig verschil te bespeuren, toch zit er een krachtige motor in de gordijnrails verstopt die bestaande gordijnen kan openen en sluiten.

Voor horizontale en verticale raamdecoratie

Dan is er het verschil tussen gordijnen die horizontaal over een rails schuiven, of verticaal bewegen op basis van zwaartekracht. Voor beide types zijn er elektrische opties te koop. Hoewel het grootste aanbod verticaal beweegt, kun je ook enkele systemen bestellen om (bestaande) schuifgordijnen te automatiseren. Zo is er een eenvoudig systeem met een soort gemotoriseerd ‘aapje’ dat aan de gordijnrails hangt en het gordijn in beweging kan zetten. Dit systeem ziet er op filmpjes praktisch uit, in praktijk werkt dit alleen voor zeer lichte gordijnen. Het apparaatje moet namelijk geheel op eigen kracht bewegen, en zal niet krachtig genoeg zijn voor een zwaar overgordijn. Een gemotoriseerde gordijnrails is dan een beter idee. Die werken normaal gesproken via stroom van het lichtnet, hoewel er ook versies op accu leverbaar zijn.

Elektrische raamdecoratie leent zich uitstekend voor verticale gordijnen. In plaats van zelf aan de touwtjes te trekken rolt het systeem dankzij een motor op of af. Zo heb je nooit meer jaloezieën die scheef trekken, of een rolgordijn dat blijft steken. Met plisségordijnen is het zelfs mogelijk om de gordijnen boven en/of beneden afzonderlijk te openen of te sluiten voor meer controle over het licht. Dit is mogelijk omdat de geleiding zich aan de zijkanten bevindt, en het plisségordijn op een vaste positie kan plaatsen. Deze producten worden vaak als set verkocht, en minder als ‘upgrade’ met een gemotoriseerde rails. Het is overigens vaak wel mogelijk om later een motor te installeren. Let dan goed op de maximale belastbaarheid, niet iedere elektromotor is even krachtig.

Voor de huiskamer en slaapkamer

In alle vertrekken is het mogelijk om elektrische gordijnen te plaatsen. In de huiskamer is er vaak een relatief grote breedte, wat ook extra gewicht met zich meebrengt. Zorg daarom dat het systeem krachtig genoeg is om de gordijnen keer op keer soepel te bedienen. De PoweredBlinds serie is een goed voorbeeld van raamdecoratie waarbij alle elementen op elkaar zijn afgestemd. Op de slaapkamer is het ideaal wanneer de gordijnen openen als het tijd wordt om op te staan. Je wordt dan gewekt door het invallend licht, wat uiteraard beter voelt dan een luid alarm. Het is in deze ruimte wel te adviseren om een fluisterstille gordijnrails te installeren, Somfy levert extra stille motorbuizen voor deze toepassing. Hetzelfde geldt voor kinderkamers. Ook in de badkamer, op zolder en in de keuken zijn er passende oplossingen verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld op zolder eindelijk dat onbereikbare venster van een mooi gordijn voorzien, want de bediening gaat op afstand.

Bedieningsgemak door het hele huis en verder…

Over de bediening gesproken; hier zijn enorm veel opties en combinaties mogelijk. Als eerste een knop op de muur of op een nachtkastje. Aangesloten met kabel of draadloos via een directe verbinding zonder internetverbinding. Ook een traditionele afstandsbediening met een ultrasoon signaal dat je niet op een ‘oogje’ hoeft te richten is een optie. Bedien je liever de raamdecoratie met een app op je smartphone? Ook dat is mogelijk.

Het wordt écht interessant in combinatie met smart home. Denk aan de TaHoma bridge, een kastje dat een standaard wifi signaal omtovert tot een draadloos slim netwerk. Je kunt ‘slimme’ raamdecoratie koppelen aan het centrale systeem, zo bedien je de gordijnen op iedere kamer vanuit iedere locatie in huis. Of je stelt programma’s in zodat je niet handmatig hoeft te schakelen. Ben je buiten de woning? Dan kun je via een mobiel netwerk de status opvragen, of bij felle zon de gordijnen sluiten als zonwering. Maak het naast draadloos ook handsfree door commando’s te geven via een slimme luidspreker. Of koppel de raamdecoratie aan de verlichting. Wanneer de gordijnen automatisch sluiten na zonsondergang, laat je de verlichting inschakelen. Dit is allemaal mogelijk met ‘smart’ raamdecoratie.