Last van de zon in huis? Buitenzonwering is je oplossing!

Lenneke
Lenneke Manschot
donderdag 09 maart 2017, Geschatte leestijd: 4min

Heb je in de lente en zomer af en toe last van de zon die hinderlijk in je gezicht schijnt, terwijl je net ontspannen op de bank wil zitten? Of schijnt de zon precies op je televisiescherm, waardoor je net niet lekker kan zien wat er op tv is? Er zijn duurzame én mooie oplossingen voor dit luxeprobleem!

Toen ik in mijn nieuwe huis ging wonen, was het hartje zomer. Gelukkig stonden er genoeg bomen om de ergste zonnestralen en hitte tegen te houden. Toen ze besloten om al het groen weg te halen, zat ik met de spreekwoordelijke gebakken peren. Het kijken van Netflix was niet meer wat het geweest was en met die tropische temperaturen, zweette ik van mijn bank af. Tijd om eens wat onderzoek te doen naar buitenzonwering! Spoiler: inmiddels heb ik nergens meer last van en geef ik jullie goede tips!

De zon simpel en goedkoop uit je huis weren

Ik kan me voorstellen dat je niet direct zin hebt in het uitgeven van geld aan buitenzonwering. Hoewel het een investering is waar je veel plezier van hebt, zijn er ook goedkope oplossingen voor het weren van de zon:
• zet bijvoorbeeld grote planten zoals die goed tegen de zon kunnen, zoals de cyperus of een drakenboom, voor je raam
• je kan aan de buitenkant van je huis bomen neerzetten, zodat je natuurlijke schaduw creëert
• uv-werende folie op je ramen plakken
• een donkere doek voor je ramen hangen op momenten dat je echt last hebt van de zon
• een (donker) kamerscherm neerzetten voor je raampartij

Wil je echt een duurzame oplossing om de zon uit je huis te weren? Dan kan je kijken naar onderstaande oplossingen.

Zonneschermen: praktisch en relatief goedkoop

Zonneschermen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Je kan kiezen voor uitvalschermen of knikarmschermen. Het uitvalscherm is een voordelige en praktische vorm van zonwering. Het is een eenvoudige constructie, waardoor het makkelijk uit en in te rollen is en daardoor relatief goedkoop in aanschaf. Houd er wel rekening mee dat je niet makkelijk onder dit scherm door kan lopen. De knikarmschermen zijn ideaal voor boven bijvoorbeeld je terras, omdat je hier wel onderdoor kan lopen. De armen waarmee je dit scherm uitrolt zitten vlak onder het doek.

Tips onderhoud zonneschermen

Heb je gekozen voor een zonnescherm? Dan wil je dat het zo lang mogelijk in een mooie staat is. Houd er daarom rekening mee dat je je zonnescherm nooit inrolt als het nat is. Je zonnescherm blijft lang nat en de kans op schimmel is groot! Laat je zonwering uit en laat het drogen, zodat je het daarna zonder problemen weer kan inrollen. Meer tips voor het onderhouden van je zonnescherm:
• rol je zonnescherm altijd in bij harde wind, zodat er geen scheuren kunnen ontstaan en de constructie niet beschadigt
• maak je zonwering regelmatig schoon, gewoon met een sopje met lauwwarm water
• soms kan je niet voorkomen dat er een vlek in je zonnescherm komt, zoals bijvoorbeeld vogelpoep, die zich snel aan de zonwering hechten - deze vlekken moet je zo snel mogelijk verwijderen

Markiezen: romantisch én effectief

De stijlvolste vorm van zonwering: markiezen. Een karakteristiek uiterlijk dat een stijlvolle uitstraling aan je woning geeft. Het grootste voordeel is dat de markiezen aan de zijkanten gesloten zijn, waardoor het zonlicht de hele dag geblokkeerd is. Hoe de zon ook om je huis draait, je hebt er nooit last van!

Onderhoudtips markiezen

Om de levensduur van je markiezen zo lang mogelijk te houden, kan je je markiezen het best in de winter naar binnen halen. Het monteren van markiezen is vrij eenvoudig, dus daar heb je in de zomer erop niet per se last van. Verder:
• sluit de markiezen niet als ze nat zijn, maar als dit moet door harde wind bijvoorbeeld, kan je ze het best wel sluiten en zo snel mogelijk weer openen om ze aan de lucht te laten drogen
• probeer scheuren in het doek echt te voorkomen, want reparaties zijn vaak erg lastig
• borstel de markiezen met een droge, zachte borstel of gebruik de stofzuiger om ze goed schoon te maken
• heb je vlekken in het doek, dan kan je met een sopje van 30 graden en fijnwasmiddel de markiezen schoonschrobben
• het geraamte kan je schoonborstelen met een zachte borstel en dito doek, spuit ook minimaal één keer per jaar de scharnieren in met siliconenspray
• let op: reinig je markiezen nooit met een hogedrukspuit!

Screens: geen ruimteverlies

Als je niet al te veel ruimte hebt of geen ruimte wil verliezen aan je zonwering, kies je voor screens. Ze nemen nauwelijks ruimte in beslag, want ze openen en sluiten verticaal. Er steekt niets uit, dus je hebt gewoon vrije doorloop! Qua uitstraling kunnen screens ook mooi zijn, als je natuurlijk kiest voor een mooie kleur. Of je kiest juist voor een openvallend screen. Wat jij wil! Fijn is ook dat screens het zicht naar binnen blokkeert, terwijl het zicht naar buiten behouden blijft.

Het onderhouden van screens

Voor het reinigen van je screen, kan je gewoon lauw water en een mild schoonmaakproduct. Maak het doek en de geleidingsprofielen goed schoon, zodat je screen het langst in de goede staat blijft. Daarnaast kan je na het reinigen een nieuwe waslaag op de kast en geleiding aanbrengen. Let op: ook voor een screen is het belangrijk dat je het doel niet oprolt als het nat is!

Rolluiken: volop privacy én goede isolatie

Rolluiken zijn ideaal als je je huis koel wil houden en je blij bent met wat privacy. Rolluiken zijn een ijzersterke inbraakpreventie, isoleren goed en beschermen je kozijnen tegen weersinvloeden. Ze zijn volledig op maat te maken en kunnen voor ieder raam geplaatst worden. Spreekt vooral het isolerende effect je aan? Eerder schreef ik een blogpost over de ideale temperatuur in huis!

Onderhoud voor langere levensduur van rolluiken

De rolluiken hebben twee keer per jaar een schoonmaakbeurt nodig. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want daar kan je vlekken en oneffenheden van krijgen. Voor het schoonmaken van de buitenkant gebruik je een sopje met een niet al te agressief schoonmaakmiddel. Voor de binnenkant verwijder je de kap van het rolluik.

Meer informatie over buitenzonwering?

Wil je meer lezen over buitenzonwering? Onze Elisa schreef eerder een blogpost over de voordelen van buitenzonwering en ik schreef zelf al eerder een blogpost over hoe je de juiste zonwering kiest.