Zo bouw je een open haard om naar een efficiënte houtkachel

Solvari
Solvari Blog
vrijdag 22 november 2019, Geschatte leestijd: 2min

Heb je een open haard in huis, maar wil je meer rendement en warmte ervaren? Of de open haard moderniseren omdat het toch niet echt meer van deze tijd is? Het heeft veel voordelen om je open haard om te bouwen naar een efficiënte houtkachel. Je interieur knapt ervan op als er een moderne houtkachel in staat. Daarnaast profiteer je van een optimaal rendement van gemiddeld 80%. Een open haard is vanwege het zeer beperkte rendement niet aantrekkelijk om je huis te verwarmen. Het rendement van een open haard ligt gemiddeld op 20%. Genoeg reden dus om je open haard naar een efficiënte houtkachel om te bouwen, maar hoe doe je dat?

Kies de perfecte houtkachel

Het hele avontuur begint natuurlijk met het kiezen van de perfecte houtkachel. De keuze voor een inzet houtkachel is bijvoorbeeld een simpele manier om je open haard om te bouwen. Je hoeft dan alleen maar de inzet houtkachel in de open haard te schuiven. Uiteraard sluit je de kachel daarbij aan op het bestaande rookkanaal.

Er zijn allerlei soorten inzet houtkachels, zodat je het ideale design kiest. De afmetingen variëren uiteraard eveneens, zodat er een passende inzet houtkachel beschikbaar is. Met de aanschaf kies je voor een veilige manier van stoken en realiseer je een hoog rendement. Het is heerlijk om je woonkamer op deze manier te verwarmen. De warmte voelt natuurlijk aan en met de luchttoevoer bepaal je helemaal zelf hoe hoog het vuur oplaait.

Inbouw houtkachel is de nieuwe open haard

Een bestaande open haard is authentiek, maar een inhouw houtkachel is de nieuwe open haard. Het is voor modernisering en het verhogen van het warmterendement mogelijk om voor een inbouw kachel te kiezen. Het is uiteraard ook een veilige kachel. In tegenstelling tot bij een open haard vliegen er geen vonken in de rondte. Ook voor de inbouw haarden geldt uiteraard dat je een ruime keuze hebt. Bijvoorbeeld als het gaat om het design. Houd je van een knusse sfeer of wil een strak model?

Het is allemaal mogelijk en je keuze is af te stemmen op de woonstijl in je interieur. Een houtkachel inbouwen in je open haard vereist wel wat meer werk dan bij een inzet haard. Houd maar rekening met ongeveer drie werkdagen. De eerste dag start met het breekwerk. De volgende dag is voor het inbouwen en de derde dag voor het schoonmaken. De klus is zelf lastig uit te voeren, maar een haardenspeciaalzaak is natuurlijk de echte specialist.

Houd rekening met het rookkanaal

Het rookkanaal is uiteraard bepalend voor de uitvoering en keuze voor een houtkachel. Het rookkanaal vormt een belangrijke schakel voor het branden van het hout. Heb je er geen verstand van dan is het zeker aan te raden om een haardkachelspecialist in te schakelen. Een bekende centraal gelegen kachelzaak is droomkachels.nl. Zij heeft verstand van rookkanalen en beoordeelt of er aanpassingen moeten komen. Bij een oude open haard bestaat de kans dat er sprake is van een gemetseld afvoerkanaal. Er zijn moderne afvoerkanalen die een betere prestatie opleveren, zoals bijvoorbeeld een flexibel kanaal. Een flexibel kanaal kan door het oude kanaal heen getrokken worden.

Nog meer leuke opties voor een efficiënte houtkachel

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties als het gaat om het ombouwen van je open haard naar een houtkachel. Bijvoorbeeld door de keuze te maken voor een voorzethoutkachel. Hierbij maakt de kachel gebruik van het bestaande rookkanaal. Deze optie is overigens ook geschikt bij de aanwezigheid van een schouw met rookkanaal. Of u kiest voor een verdergaande modernisering door voor een vrijstaande houtkachel te kiezen. De open haard is bijvoorbeeld ook helemaal dicht te maken met een opening voor het afvoerkanaal van de vrijstaande houtkachel. Zo is er voor iedereen en voor jou een oplossing voor het ombouwen van je open haard naar een houtkachel.Gerelateerde artikelen