Soorten CV-ketels

1009

Welke soort cv-ketel je kiest, is afhankelijk van jouw wensen, je budget en voor welke doeleinden de cv-ketel gebruikt gaat worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een open- en gesloten systeem.

Gesloten systeem CV-ketel

Bij een ‘gesloten’ cv-ketel wordt de zuurstof niet vanuit binnen je huis onttrokken. De cv-ketel is helemaal gesloten. De ventilator die in de ketel geplaatst is zuigt zuurstof via een pijp uit de buitenlucht. Wanneer je gebruik maakt van een gesloten systeem dient er een dubbele pijp geplaatst te worden. De ene pijp zuigt de buitenlucht naar binnen en de andere pijp voert het rookgas af naar buiten.

De werking van een gesloten cv-ketel brengt verschillende voordelen met zich mee. Er wordt gebruik gemaakt van schone buitenlucht. Wanneer dit samenkomt met het gas in de cv-ketel zal het schoner brander en niet snel vervuilen. Hierdoor hoeft er maar één keer in het jaar onderhoud plaats te vinden.

Wanneer je gebruik maakt van een gesloten cv-ketel kan dit overal in je huis geplaatst worden. Het is niet nodig om de ruimte extra te ventileren. Hierdoor verlies je geen warmte. Onder een gesloten systeem valt een HR-ketel.

Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel, ook wel HR-ketel, is een energiezuinige cv-ketel. Dit is beter voor het milieu én zorgt ervoor dat je bespaart op de energierekening. Een HR-ketel heeft een hoger rendement dan andere ketels: de warmte die vrijkomt bij de verbranding van gas wordt namelijk opnieuw gebruikt om lucht of water te verwarmen. Het hoge rendement van een HR-ketel zorgt er ook voor dat jouw woning sneller opwarmt.

Doordat een HR-ketel condenseert, moet de ketel een afvoer naar het riool voor condens bevatten. In Nederland gebruikt men aardgas, waarmee je 100% verbrandingsenergie kunt realiseren. Hierdoor is het haalbaar om boven een rendement van 100% uit te komen.

Vind dé beste cv-ketel specialist en ontvang gratis offertes.

Open systeem CV-ketel

Bij een ‘open’ cv-ketel wordt de lucht gehaald uit de ruimte waar de cv-ketel zich bevindt. Doordat de cv-ketel alle lucht en zuurstof uit de ruimte verbruikt, zal dit weer aangevuld moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld aangevuld worden door een goede ventilatie. 

De open cv-ketels mogen alleen in een goed geventileerde ruimte geplaatst worden. Indien dit niet het geval is, kan er koolmonoxidevergiftiging plaatsvinden. Onder een open systeem vallen HRE-ketels, VR-ketels en Combiketels.

Tip: Lees meer over de kostprijs van open en gesloten systemen op onze pagina over de kosten van cv-ketels.

Voorbeeld van een van de soorten cv-ketels

HRe-ketel

HRe staat voor hoog rendement & elektriciteit. Dit houdt in dat de cv-ketel niet alleen warmte, maar ook elektriciteit opwekt. Wanneer je met je HRe-ketel meer stroom opwekt dan je gebruikt, gaat de overgebleven stroom terug naar de energieleverancier en kun je besparen. 

Doordat een HRe-ketel optimaal gebruik maakt van de warmte, werkt de HRe-ketel zuiniger dan andere cv-ketels.

VR-ketel

VR staat voor Verbeterd Rendement: deze variant zet ongeveer 89% van energie om in warmte. Voor het gebruik van een VR-ketel is er geen afvoer nodig die leidt naar het riool.

Een VR-ketel heeft een kleiner stilstandsverlies, dit houdt in dat de ketel langer op de laagste stand actief blijft werken. Hierdoor blijft de temperatuur stabieler en is er minder energie nodig om te verwarmen.

Combiketel

Een combiketel is een cv-ketel met een boiler. Bij een combiketel bespaar je niet alleen ruimte in huis, maar ook kosten. Bij een combiketel investeer je één in plaats van twee keer.

Vind dé beste cv-ketel specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's