Teruggave btw zonnepanelen

  1. Gemakkelijk en snel offertes ontvangen
  2. Bespaar tot 40% op je klus
  3. Kom in contact met professionele vakmannen

Teruggave btw zonnepanelen

  1. Gemakkelijk en snel offertes ontvangen
  2. Bespaar tot 40% op je klus
  3. Kom in contact met professionele vakmannen

Ontvang gratis offertes

Ruim 1.210.679 mensen gingen je voor!
twee mannen die zonnepanelen installeren


Met de teruggave van btw over zonnepanelen wordt de investering een stuk aantrekkelijker. Ben je een particulier en ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Dan kan je 21 procent van de btw op zonnepanelen terugkrijgen. Zo verdien je je investering nóg sneller terug. Dit kan zelfs nog wanneer je de zonnepanelen al hebt gekocht!

Je kan de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Deze belastingregel is een reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Als je zonnepanelen na 20 juni 2013 hebt laten installeren, kan je profiteren van dit belastingvoordeel. Dit is gunstig, want je krijgt al €800 terug bij 10 zonnepanelen! Het loont dus echt om de btw op zonnepanelen terug te vragen aan de Belastingdienst. Het is in vier stappen gebeurd.

Ontheffing btw-aangifte

Iedereen die zonnepanelen heeft moet eigenlijk btw-aangifte doen. Je levert namelijk energie aan het net. Maar in de praktijk is het anders: als je als particulier geen aangifte wil doen, hoef je niets te doen. Als de Belastingdienst niets van je hoort, val je automatisch onder de regeling voor kleine ondernemers en dan krijg je ontheffing van de btw-aangifte. Eigenlijk valt bijna elke particuliere zonnepaneleneigenaar onder die regeling.

Terugvragen btw zonnepanelen

Je kan de btw op zonnepanelen terugvragen, maar je moet hier dan wel iets voor doen. Je kan ook meteen het verzoek doen om na teruggave van de btw ontheffing te krijgen van de btw-aangifte. Wij vertellen je graag hoe je de btw op zonnepanelen kan terugkrijgen.

1. Opgaaf startende ondernemer

Zodra de zonnepanelen op je dak liggen, ben je formeel gezien ondernemer. Dit is omdat je stroom levert aan het energienetwerk. Wil je de btw op zonnepanelen terugvragen? Meld je dan binnen vijf dagen na de installatie van zonnepanelen als ondernemer bij de Belastingdienst. Dat doe je door het formulier Opgaaf startende ondernemer in te vullen. We kunnen ons voorstellen dat je wat hulp kan gebruiken bij het invullen van dit formulier, vooral bij vraag 6, 7 en 8. Daarom geven we je wat tips! Kom je er alsnog niet uit? Lees dan het document met veelgestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen of bel met de Belastingtelefoon via 0800-0543.

• Vraag 6: je hebt maar één opdrachtgever en dat is het elektriciteitsbedrijf waaraan je de energie levert die je met de zonnepanelen opwekt

• Vraag 7: hier vul je je inkomenssituatie in. Bij 7B vul je in dat je 0 uur per week voor je onderneming werkt, want de zonnepanelen doen het werk voor jou. Bij 7C vul je je verlies over het eerste jaar in. Dat is de aanschafprijs van de zonnepanelen. Zet hier dus een minnetje voor het bedrag! Bij 7D vul je je bruto inkomen in.

• Vraag 8: bij deze vraag geef je een ruwe schattig van de omzet van de zonnepanelen. Voor een zonnepanelensysteem van 1440 wattpiek is dit 100 à 200 euro. Bij 8B vul je de aanschafprijs van de zonnepanelen in, maar dit keer zonder minnetje.

2. Belastingdienst reageert

Zodra de Belastingdienst je formulier Opgaaf startende ondernemer heeft ontvangen, krijg je een ‘vaststelling’. Dit gebeurt meestal binnen vijf werkdagen en het is een bevestiging dat je nu ondernemer bent. Je krijgt dan ook meteen een btw-nummer. Daarna krijg je een brief met een inlognaam voor het doen van je digitale btw-aangifte. Later krijg je weer een brief met het wachtwoord dat bij de inlognaam hoort. Pas na het ontvangen van die brieven ben je klaar om de btw-aangifte voor zonnepanelen te doen!

3. Btw-aangifte zonnepanelen

Na het doorlopen van de vorige twee stappen, ben je dus klaar om btw-aangifte te doen. In principe doen ondernemers elk kwartaal btw-aangifte, maar hier kan je dus ontheffing voor aanvragen. Bij het doen van de aangifte hoef je gelukkig niet helemaal zelf uit te rekenen wat de (aftrek van) btw is over het jaar van aanschaf en installatie van zonnepanelen. De Belastingdienst heeft het makkelijker gemaakt door forfaits (standaardbedragen) te noemen voor de btw die je moet afdragen op basis van het vermogen van je zonnepanelen. Let op: doe op tijd aangifte om een naheffingsaanslag en een boete te voorkomen!

Opwekvermogen in Wattpiek per jaarForfait

0 - 1000

€20

1000 - 2000

€40

2000 - 3000

€60

3000 - 4000

€80

4000 - 5000

€100


4. Ontheffing aanvragen voor volgende btw-aangiftes

Grote kans dat je er niet op zit te wachten om elk kwartaal btw-aangifte te doen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kan ontheffing aanvragen voor het doen van btw-aangifte. Dit gaat dan in vanaf het jaar dat volgt op de aanschaf van je zonnepanelen. Je moet dan een verzoek tot ontheffing van btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Om ontheffing te krijgen, raden we je aan om de volgende punten op te nemen in je verzoek:
• ik ben ondernemer voor de omzetbelasting, omdat ik door aankoop van zonnepanelen stroom lever aan het energienetwerk
• in het jaar van aanschaf van mijn zonnepanelen heb ik recht op teruggave van de btw op mijn zonnepanelen
• de jaren na de aanschaf van zonnepanelen is de btw die ik moet afdragen lager dan €1.345, waardoor de btw dankzij de regeling voor kleine ondernemers wordt kwijtgescholden
• verzoek om ontheffing te verlenen voor het doen van btw-aangifte vanaf 1 januari komend jaar
• verzoek om een schriftelijke bevestiging

Tip: op de website van de Belastingdienst kan je aangeven dat je een herinnering per sms wil krijgen voor het doen van de kwartaalaangifte. Voorkom een boete!