1803

Waterontharder laten plaatsen?

  1. Geen last meer van kalkaanslag
  2.  Bespaar op je energiefactuur
  3. Binnen één minuut gratis en gemakkelijk voorgesteld aan bedrijven

Ontvang gratis offertes

Ruim 1.210.679 mensen gingen je voor!

Waarom kiezen mensen voor een waterontharder?

Veel Nederlanders hebben last van hard water. Waterontharders stijgen daarom in populariteit. Een waterontharder zorgt kalkvrij en zacht water, wat veel voordelen heeft voor je woning en gezondheid. Hier ontdek je alle mogelijkheden, voordelen en de prijzen van waterontharders!


Bespaar veel geld

Huishoudelijke apparaten en verwarmingselementen hebben geen last van rendementsverlies door kalkaanslag en je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig.


Langere levensduur apparaten

Doordat er geen kalk meer in de apparaten komt, blijven deze langer en beter werken. Ook de badkamer en keuken blijven kalkvrij!


Goed voor je gezondheid

Met name bij huidproblemen, zoals eczeem en psoriasis, biedt zacht water uitkomst. Zorg goed voor jezefl!

Een greep uit de bij Solvari aangesloten bedrijven die waterontharders plaatsen

Ontvang gratis offertes voor waterontharders en vergelijk specialisten in je regio!

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder maakt al het water dat binnenkomt zacht. Dit gebeurt met behulp van kunsthars bolletjes in de waterontharder. Dit is een natuurlijk proces en hiermee reken je af met kalk en verzacht je het water. Daarnaast verwijdert een waterontharder automatisch de ongewenste stoffen die in dit proces vrijkomen, waardoor je er geen omkijken meer naar hebt! Hiernaast zie je hoe een waterontharder werkt.

Soorten waterverzachters

Er zijn twee soorten waterontharders, ook wel waterverzachters genoemd. We kennen de mechanische waterontharder en we kennen de elektronische waterontharder. Er zit wel prijsverschil tussen de mechanische en de elektronische waterverzachters. De elektronische variant is duurder. 

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterverzachter werkt op tijd. Op bepaalde momenten - die je zelf instelt - is er een zoutspoeling. Omdat de mechanische waterontharder zo eenvoudig werkt, is deze gemiddeld zo’n 20% goedkoper dan het elektronische model. Een mechanische waterverzachter is al verkrijgbaar vanaf €700 (exclusief installatie).

Elektronische waterontharder

Ook met de elektronische waterverzachter stel je zelf de spoeltijden in. Het voordeel van deze slimme besturing is dat je minder zout en water verbruikt en er ook geen onnodige spoelingen plaatsvinden. Hiermee bespaar je jaarlijks tientallen euro’s! Je hebt al een elektronische waterontharder vanaf €900 (exclusief installatie).

Wat betaal je voor een waterontharder?

De prijs van een waterontharder hangt af van meerdere factoren. Zo zijn waterontharders in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Daarnaast is de aanschaf van een waterontharder vaak goedkoper als je een onderhoudscontract aangaat bij het bedrijf. Het hangt dus sterk af van jouw eigen wensen. Globaal mag je er vanuit gaan dat je vanaf €900 een waterontharder laat plaatsen. Deze prijs loopt - afhankelijk van die factoren - op tot zo'n €1500. Om erachter te komen wat een waterontharder kost die aan jouw wensen voldoet, laat je je simpel en snel voorstellen aan waterontharderspecialisten in jouw regio.

Wil je ook genieten van zacht water en ben je benieuwd wat de prijs is voor een waterontharder in jouw woning?

Rendement van zacht water

Als je rekening houdt met de kosten en de besparingen die mogelijk zijn, moet je rekening houden met een terugverdientijd van tien tot vijftien jaar. In sommige gevallen is de terugverdientijd zelfs nog korter. Wil je de terugverdientijd van je waterverzachter berekenen? Houd dan rekening met de volgende zaken:

Baten waterontharder

Prijs

Besparing anti-kalkmiddelen

gemiddeld €40 - €75 per jaar

Besparing op reparaties en vervanging

binnen 15 jaar terugverdiend

De hardheid van het water

hoe harder het water, hoe korter de terugverdientijd

Kosten waterverzachter

Prijs

Aanschafwaarde

gemiddeld €1000

Jaarlijkse onderhoudskosten

€50 - €75 per onderhoudsbeurt

Zoutkosten

jaarlijks €40 - €50 

Wat is de beste waterhardheid?

Het is inmiddels wel duidelijk dat zacht water onwijs veel voordelen heeft. Maar wat is nu de allerbeste waterhardheid? De beste waterhardheid is simpelweg 0 dH. Dit komt omdat dit de enige waterhardheid is waarbij géén kalk in het water zit. Alles boven de 0 dH heeft dit namelijk wel. 

Hard water heeft veel nadelen. Zo slijten je huishoudelijke apparaten sneller en heb je veel last van kalkaanslag. Daarnaast heb je ook last van rendementsverlies bij het gebruik van apparatuur met warm water. Als je water zachter is, heb je nog maar de helft van het (vaat)wasmiddel nodig dat je nu gebruikt. Ook hoef je geen ontkalkingsmiddelen meer te gebruiken en is het allergoedkoopste was- en vaatwasmiddel al genoeg. In een gemiddeld huishouden van vier personen scheelt dit al snel een paar honderd euro per jaar! En daarnaast zorgt het zachte water ervoor dat de vaatwas- en wasmachine op een lagere temperatuur zijn werk goed doet. Hiermee bespaar je ook nog eens flink op je jaarlijkse energiekosten. Een echte win-winsituatie!

Ben jij net als veel anderen enthousiast over waterontharders en wil je wel eens weten wat het kost? 

De waterhardheid in jouw gemeente

Omdat het leidingwater in Nederland uit wel honderden verschillende bronnen komt, verschilt de waterhardheid sterk per gemeente en zelfs per woonplaats. De waterhardheid in Amsterdam is 10 dH. Dit is te vergelijken met Friesland waar de waterhardheid 9.7 dH is. In Utrecht is de waterhardheid 6.3 dH en in Rotterdam is het 4.9 dH. Ook binnen dezelfde stad is er soms zelfs verschil in waterhardheid.