1011

Dakkapel vergunningen

Voordat je een dakkapel laat plaatsen is het belangrijk om je eerst te verdiepen in de dakkapel vergunning. Hieronder lees je alles wat nodig is om te weten over vergunningen voor dakkapellen.

Wat is een dakkapel vergunning?

Een bouwvergunning voor dakkapellen is speciaal ingevoerd om de veiligheid van omwonenden en de bewoners te waarborgen. Ook is het om het straatbeeld te bewaken, anders zou er op elk huis een ander soort dakkapel staan.

Een vergunning voor een dakkapel is niet altijd vereist, maar in bepaalde gevallen ook wel. Hieronder lees je daar meer over.

Wanneer is een vergunning nodig?

Voor bijna alle soorten dakkapellen is een vergunning nodig. Toch is het mogelijk als je je aan bepaalde richtlijnen houdt om een dakkapel te plaatsen zonder vergunning. Hieronder lees je in welke gevallen het wel of niet nodig is.

Wanneer is het niet nodig?

Als je een dakkapel aan de achterkant of zijkant van je woning is en het dakkapel is niet gericht naar een openbaar gebied (weg, vaarwater of groen), kom je mits je aan de andere voorwaarden voldoet in aanmerking voor de plaatsing van een vergunningsvrije dakkapel.

De voorwaarden voor een vergunningsvrije dakkapel:

dakkapel vergunningloos
 1. De bovenkant van het dakkapel moet minimaal 50 centimeter onder de daknok zitten.
 2. De zijkanten van het dakkapel moeten minimaal 50 centimeter van de zijkanten van het dakvlak zitten.
 3. De onderkant van het dakkapel moet tussen de 50 en 100 centimeter zitten boven de voet van het dak.
 4. De dakkapel mag maximaal 175 centimeter hoog zijn vanaf het dak.
 5. Het dakkapel heeft een plat dak.

De dakkapel mag dus even lang zijn als de breedte van je dak minus een meter. Dan ligt het dakkapel 50 centimeter van beide zijkanten af.

Vind dé beste specialist voor dakkapellen en ontvang gratis offertes.

Wanneer is het wel nodig

Als je niet aan de voorwaarden voldoet van een vergunningsvrije dakkapel moet je altijd een vergunning aanvragen. Een aantal voorbeelden van situaties waarin je een vergunning nodig hebt zijn:

 1. Je dak heeft een hoek en je beslist een hoekdakkapel te nemen.v
 2. Je plaatst een dakkapel waarmee de nok van je dak hoger wordt.
 3. Je dakkapel heeft een dak dat niet plat is.(schuin- of puntdak)
 4. Je deelt een dakkapel samen met de buren.
 5. Het dakkapel wordt op een monumentaal pand geplaatst.
 6. Je plaatst een dakkapel waarmee je uitkijkt op de straat.
 7. Je neemt een dakkapel met een balkon en deuren.

Soms is het mogelijk om toch een dakkapel aan de voorkant van de woning te plaatsen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor. Het dakkapel moet aan alle eisen voldoen van een vergunningsvrije dakkapel, het dakkapel moet toegestaan zijn in het bestemmingsplan en de gemeente heeft geen welstandseisen ingevoerd.

Hoe krijg ik een dakkapel vergunning en wat kost het?

Om een dakkapel vergunning krijgen moet het bouwbedrijf die de dakkapel gaat plaatsen een aanvraag doen bij de gemeente. De aanvraag hiervan duurt gemiddeld 14 weken.

Binnen 8 weken krijg je te horen of de aanvraag goed- of afgekeurd is. Hiervoor moet de aanvraag wel compleet zijn, als dit niet het geval is zal het langer duren. Als de aanvraag van de vergunning door de gemeente goedgekeurd is, hebben de omwonende buren 6 weken om bezwaar te maken. Als dit niet gebeurd wordt de vergunning gegeven.

kosten

Een vergunning heeft in elke gemeente een andere prijs. De prijs van een dakkapel vergunning zal tussen de €200 en €800 zijn.

Vind dé beste specialist voor dakkapellen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina