ISDE subsidie 2021: isolatie subsidie voor huiseigenaren

1738

Wordt 2021 het jaar waarin jij gaat investeren in het verduurzamen van je woning? Goed nieuws! Wanneer je ervoor kiest om je huis beter te isoleren, kom je mogelijk in aanmerking voor de ISDE subsidie (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). 

De subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) liep af op 31 december 2020 en valt vanaf nu onder de ISDE-regeling. Voor VVE's blijft de SEEH wel beschikbaar.

Isoleren met ISDE subsidie

Vanaf 1 januari 2021 kunnen Nederlandse huiseigenaren subsidie ontvangen voor het isoleren van hun woning via de ISDE-regeling. Deze subsidieregeling geldt voor 5 type isolatiemaatregelen:

  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Gevelisolatie (binnen- en/of buiten)
  • Glasisolatie

Om aanspraak te kunnen maken op subsidie dien je als huiseigenaar tenminste twee energiebesparende maatregelen uit te laten voeren in je woning, dat tevens je hoofdverblijf is. Je kan kiezen uit bovenstaande maatregelen of één van deze isolatievormen combineren met:

  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Aansluiting op een warmtenet

Goed om te weten: de tweede maatregel moet uiterlijk binnen een jaar na de installatie van de eerste maatregel zijn uitgevoerd!

Je woning isoleren met subsidie

Isolatiesubsidie voorwaarden

Ook voor de installatie een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. Deze voorwaarden zijn vrijwel gelijk aan die van de oude SEEH subsidie. De uitvoering moet bijvoorbeeld worden gedaan door een erkend installatiebedrijf. Dit geldt uiteraard ook voor een warmtepomp of zonneboiler.

Alle voorwaarden kun je nalezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Minimale isolatie oppervlaktes

Je komt alleen in aanmerking voor ISDE subsidie wanneer de oppervlaktes die je hebt laten isoleren een minimaal oppervlakte hebben van een vereist aantal vierkante meters (m2).

Maatregel Minimaal m2 (vereist) Maximaal m2
Gevelisolatie 15 170
Spouwmuurisolatie 15 170
Dakisolatie 25 200
Zolder/vlieringvloer isolatie 25 130
Vloerisolatie 25 130
Bodemisolatie 25 130
HR++ glas 10 45
Triple glas 10 45

Hoeveel ISDE subsidie kun je krijgen?

Met de ISDE rekentool van het RVO kun je zelf uitrekenen hoeveel subsidie je kan verwachten voor de isolatiemaatregelen die je wil nemen. Je hebt hiervoor het aantal geschatte m2 nodig van de oppervlakken die je wil isoleren. Hoe groot is bijvoorbeeld je spouwmuur of hoeveel raamoppervlak wil je vervangen met HR++ glas? 

Na het invullen van je gegevens ontvang je een eerste schatting van het subsidiebedrag dat je ontvangt.

Hoeveel kost het isoleren van je woning?

Solvari brengt je graag in contact met isolatie experts bij jou uit de buurt die je kunnen voorzien van deskundig advies en een nauwkeurige offerte. Je weet dan precies hoeveel het kost om bijvoorbeeld je spouwmuur, dak of vloer te isoleren. Verreken dit bedrag met het geschatte subsidiebedrag en je weet precies welke investering er nodig is om je huis te verduurzamen. » Isolatie offertes aanvragen

Rendement & terugverdientijd

Met de isolatie rekenhulp van Solvari kun je uitrekenen hoeveel je kan besparen met verschillende isolatiemaatregelen en hoe snel je de benodigde investering kan terugverdienen. Je ziet in één oogopslag het rendement en de terugverdientijd per isolatiemaatregel. 

Zet de installatiekosten, subsidie en jaarlijkse besparing onder elkaar en je merkt direct dat het financieel zeer aantrekkelijk is om te investeren in het verduurzamen van je woning!

Man achter computer die subsidie aanvraagt

Stappenplan isolatie subsidie aanvragen

Wil je weten welke stappen je moet doorlopen om uiteindelijk ISDE subsidie aan te vragen? We hebben alle stappen voor je onder elkaar gezet.

1. Isolatiemaatregelen regelen
Laat je adviseren over de meest interessante isolatiemaatregelen voor je woning. Maak gebruik van het gratis online Solvari verduurzamingsadvies. Liever een adviseur aan huis? Ook dat kan geregeld worden! Solvari werkt hiervoor samen met De Energiebespaarders.

2. Maatregelen controleren
Check voor de uitvoering van de isolatiemaatregelen of deze in de maatregelenlijst van het RVO staan. In de lijst staat per merk/materiaal een meldcode die je later nodig hebt in je aanvraag. » Maatregelenlijst bekijken

Ontbreekt je maatregel op de lijst? Je kan nog steeds  ISDE subsidie aanvragen, maar je moet dan tijdens je aanvraag extra informatie uploaden. Er bestaat een kans dat de maatregel niet voldoet aan de eisen en het recht op subsidie vervalt.

3. Aanschaf van isolatiemaatregelen of apparaten
Schaf de isolatiematerialen en/of apparaten aan of geef akkoord op een ontvangen offerte. Bewaar het bewijs van aanschaf (getekende offerte, opdrachtbevestiging) en het betaalbewijs (bonnetje, factuur, rekeningoverzicht).

4. Installatie van maatregelen en/of apparaten
Laat de isolatiemaatregel(en), eventueel in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp, uitvoeren door een erkende installateur. Vraag de installateur om een bewijs van de installatie, bijvoorbeeld een factuur of inbedrijfsstellingsformulier.

5. Aanvraag voorbereiden
Verzamel al je documenten en bewijzen (opdrachtbevestiging, betaalbewijs, factuur etc.) en maak eventuele foto’s van de uitgevoerde maatregelen. Houd ook de meldcode(s) uit de maatregelenlijst bij de hand. Je subsidieaanvraag indienen wordt dan stukken makkelijker!

6. ISDE subsidie aanvragen
De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing kun je online aanvragen via het eLoket van het RVO. Je hebt hiervoor je DigiD nodig.

Vraag de subsidie uiterlijk 12 maanden na de installatie aan. Laat je de tweede maatregel later uitvoeren? De 12 maanden gaan in vanaf het moment dat je de eerste maatregel hebt uitgevoerd. 

Vind een isolatie specialist!

Klaar om je woning te verduurzamen met betere isolatie? Solvari brengt je vrijblijvend in contact met vakkundige isolatie experts uit jouw regio!

Vind dé beste isolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's