Kozijnen plaatsen en onderhouden

1002

Als je kozijnen hebt aangeschaft, moeten de kozijnen geplaatst en onderhouden worden. Hieronder lees je hoe de plaatsing van kozijnen wordt uitgevoerd en wat er na de plaatsing moet gebeuren aan onderhoud.

Kozijnen plaatsen

De verschillende soorten kozijnen kunnen al binnen één dag correct geplaatst worden, mits je het laat plaatsen door een specialist. Een specialist kan snel en precies te werk gaan. Het is vooral belangrijk dat kozijnen heel precies geplaatst worden, als dit niet gebeurd kan er lekkage ontstaan en andere vochtproblemen.

Voorbereiding van kozijnen plaatsen

Voordat het nieuwe kozijn geplaatst kan worden, zullen de oude kozijnen worden weggehaald. Een specialist begint met het glas, meestal door middel van de glaslatten los te halen. Mocht dat niet lukken, zal de vakman het glas moeten weghalen. Als het glas zorgvuldig weggehaald is, zaagt de specialist de tussendorpels en stijlen door en verwijdert hij deze.

Vervolgens zaagt de specialist de kozijnstijlen links, rechts, boven en onder door zodat ze het houten kozijn in stukken met een koevoet kunnen verwijderen. Daarna worden de kozijnankers (Ankers die in de muur zijn verwerkt om het kozijn vast te zetten) afgeslepen met een slijptol of met een hamer plat geslagen. Als het oude kozijn verwijdert en afgevoerd is kan de vakman de plek waar het nieuwe kozijn geplaatst wordt schoonmaken.

Kozijnen plaatsen

Nu het oude kozijn verwijderd is gaat de specialist het nieuwe kozijn plaatsen. Kozijnen plaatsen gaat als volgt: om een kozijn te installeren moet er eerst een stelkozijn geplaatst worden. Dit zijn stijlen in de muur waar het nieuwe kozijn aan vastgemaakt wordt. 

Zodra het stelkozijn geïnstalleerd is wordt het nieuwe kozijn op zijn plek gezet en zorgt de specialist ervoor dat het kozijn goed recht hangt met hiervoor gemaakte stelblokjes. Als dit is gebeurd, maken ze het nieuwe kozijn vast aan het stelkozijn vanuit de binnenzijde van het kozijn. Als al deze stappen gevolgd zijn, staat het kozijn nu op zijn plek. 

Als alles netjes schoon is gemaakt kan het glas in het kozijn geplaatst worden. Mocht je als optie een ventilatierooster, zonwering of opengaand raam hebben gekozen,  wordt dit eerst geplaatst. Voordat de kozijnenspecialist het glas plaatst komen er eerst tochtstrips tussen het glas en het kozijn, vervolgens plaatst de vakman het glas en een glaslat die het glas op zijn plek houdt. Kozijnen plaatsen is over het algemeen binnen één dag afgerond.

kozijnen plaatsen

Belang van specialisme bij kozijnen plaatsen

Het is belangrijk dat de algemene werkzaamheden die hierboven zijn beschreven met precisie worden uitgevoerd. Als dit niet gebeurd, kunnen de kozijnen in de loop der tijd problemen opleveren. Wij raden om deze reden aan om de nieuwe kozijnen ten allen tijde te laten plaatsen door vakmannen. Het onderhouden van kozijnen is een stuk eenvoudiger.

Vind dé beste specialist voor kozijnen en ontvang gratis offertes.

Kozijnen onderhouden

Om optimaal van kozijnen te profiteren, dien je regelmatig je kozijnen te onderhouden. Door ze goed te onderhouden nadat ze geplaatst zijn, verleng je de levensduur van je kozijnen en zorg je voor een frisse uitstraling van jouw woning. Maar hoe kan je jouw kozijnen het beste onderhouden? We beschrijven dit bondig per materiaal.

Kunststof kozijnen onderhouden

Het onderhoud bij kunststof kozijnen is erg minimaal. Het enige wat je moet doen is ze goed schoon houden! Wanneer je dit niet doet kan het vuil permanent in je kozijnen blijven zitten. 

Het schoonmaken van je kozijnen kan je meepakken wanneer je de ramen van je woning gaat zemen. Houdt er wel rekening mee dat je nooit schuurmiddelen gebruikt om je kunststof kozijnen schoon te maken, dit kan krassen veroorzaken.

Aluminium kozijnen onderhouden

Bij aluminium kozijnen hoef je niet bang te zijn dat vuil zich op gaat hopen in spleten of schilfers. Wel is het aanbevolen om twee keer in het jaar de kozijnen schoon te maken met een niet-agressief ( ph-neutraal) schoonmaakmiddel.

Houten kozijnen onderhouden

Houten kozijnen moet je het vaakst onderhouden. Eens in de 10 tot 15 jaar moeten houten kozijnen worden geschilderd. Het voordeel hiervan is dat je elke gewenste kleur aan kan brengen. Als je ze ieder jaar mooi schoon houdt kan je er tijdig bij zijn als je zwakke plekken tegenkomt. Daarnaast moet je af en toe het hang en sluitwerk invetten zodat het soepel open en dicht gaat. Houten kozijnen brengen om deze reden meer onderhoud met zich mee dan de andere materialen.

Vind dé beste specialist voor kozijnen en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's