1952

Thuisaccu

Wil je nóg meer profiteren van de stroom die je opwekt met zonnepanelen?

Ontdek de voordelen van een thuisaccu. Stroom die je nu niet gebruikt, bewaar je voor een later moment. Resultaat? Een nóg lagere energierekening!

Kom in contact met een expert

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is een batterij met een grote capaciteit die al je apparaten in huis van stroom kan voorzien voor een bepaalde periode. De accu, ook wel bekend als een thuisbatterij, wordt meestal met zelf opgewekte zonnestroom geladen, waardoor de batterij feitelijk gratis stroom voor je bewaart. Je kan deze energie op een later moment weer gebruiken, zonder stroom af te nemen van het elektriciteitsnet. Je bent dus nog minder afhankelijk van je energiemaatschappij!

Thuisaccu's & zonnepanelen

Een thuisaccu wordt vrijwel altijd gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je gebruikt, kan je deze energie opslaan in je thuisaccu. Overdag produceren je panelen namelijk veel zonne-energie, maar grote kans dat je dan vaak niet thuis bent. Met een thuisbatterij kan je deze stroom bewaren en in de avonduren gebruik maken van gratis energie. Je profiteert uiteindelijk van een nog lagere energirekening. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal zelfvoorzienend wordt!

Kosten & prijsfactoren

Momenteel betaal je gemiddeld tussen de €7.000 en €10.000 voor een thuisaccu. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van het merk en type dat je kiest, maar ook de maximale capaciteit speelt een belangrijke rol in de prijs. Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de prijs. Naar verwachting worden thuisaccu’s de komende jaren steeds goedkoper.

Er bestaan in Nederland op dit moment helaas nog geen subsidieregelingen voor thuisaccu's die de kosten kunnen drukken. Naar verwachting wordt de thuisaccu steeds populairder, dus grote kans dat deze in de toekomst wel beschikbaar zijn.

Kom via Solvari in contact met een expert!
Laat je deskundig adviseren over de voordelen van een thuisaccu.

Gegevens invullen

Alternatief voor salderen

Een thuisaccu wordt vrijwel altijd gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Met een thuisaccu maak je meer gebruik van de stroom die je zelf opwekt, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Op momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken, bijvoorbeeld 's avonds, maak je zonder thuisbatterij alsnog gebruik van het elektriciteitsnet. De stroom die je terug levert wordt op dit moment nog weggestreept tegen de stroom die je afneemt. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk afgebouwd. Naar verwachting wordt de thuisaccu hierdoor steeds populairder, omdat het financieel aantrekkelijker wordt om je opgewekte stroom zelf te bewaren en te gebruiken dan dat je deze terug levert aan het elektriciteitsnet.

De voordelen op een rij

Een thuisaccu biedt meerdere voordelen. Solvari vertelt je graag meer!

Gratis elektriciteit opslaan voor een later moment

Sla zelf opgewekte stroom op voor later en vermijd extra kosten.

Optimaal gebruik van je eigen zonnestroom

Verbruik 60-80% van je eigen elektriciteit t.o.v. een verbruik van 50% zonder thuisaccu.

Nooit offline: ook stroom bij stroomstoring

Een thuisaccu kan dienst doen als noodvoeding bij stroomstoringen. Je zit nooit zonder elektriciteit!

Veelgestelde vragen over thuisaccu's

Een thuisaccu is een batterij met een zeer grote capaciteit die al je apparaten in huis van stroom kan voorzien voor een bepaalde periode. Een thuisaccu wordt meestal geladen met zonne-energie, die je opwekt met je eigen zonnepanelen.
Een thuisaccu is exact hetzelfde als een thuisbatterij. Deze begrippen worden beide gebruikt.
Bekende merken van thuisaccu's zijn o.a. Tesla en Mercedes. Door de opkomst van elektrische auto's worden er steeds vaker Lithium-Ion batterijen gereviseerd zodat deze kunnen worden gebruikt als thuisaccu. Dankzij deze ontwikkeling worden thuisaccu's naar verwachting steeds goedkoper.
Momenteel betaal je gemiddeld tussen de €7.000 en €10.000 voor een thuisaccu. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van het merk en type dat je kiest. Daarnaast geldt; hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de prijs. 
Ja, dat kan. De batterij slaat dan energie op tijdens daluren zodat je deze goedkopere stroom tijdens piekuren kan gebruiken. Echter is enkel een thuisbatterij vaak niet interessant voor consumenten. aangezien de verschillen tussen dal- en piektarief te klein zijn. Het rendement is te laag om je investering terug te verdienen.
Met een thuisaccu zit je nooit zonder energie bij eventueel stroomuitval of een stroomstoring. Afhankelijk van je energieverbruik kan de batterij voldoende stroom opslaan om al je apparaten een aantal uren of zelfs dagen van power voorzien.
Op dit moment zijn er in Nederland geen subsidies beschikbaar voor thuisaccu's. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk afgebouwd. Naar verwachting wordt de thuisaccu hierdoor steeds populairder, omdat het financieel aantrekkelijker wordt om je opgewekte stroom zelf te gebruiken dan dat je deze terug levert aan het elektriciteitsnet.

Hoe kan Solvari je verder helpen?

Wil je werk maken van het verduurzamen van jouw woning en meer gebruik maken van duurzame energie? Via Solvari vergelijk je gratis en vrijblijvend offertes van deskundige installatiebedrijven bij jou in de buurt. Solvari is het toonaangevende platform om betrouwbare vakspecialisten te vinden voor jouw woningverbetering.

Wanneer je via Solvari offertes aanvraagt voor bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen, brengen we jou in contact met maximaal 3 aangesloten vakspecialisten die werkzaam zijn in je regio. Al meer dan 1 miljoen consumenten uit Nederland en België gingen je voor!

Eerder bekeken pagina's