Kosten van zonnepanelen

1040

Investeren in zonnepanelen levert meer op dan een bedrag op de spaarrekening. De prijs van zonnepanelen is nog nooit zo gunstig geweest en met subsidies kun je nóg meer besparen.

Prijsfactoren zonnepanelen

Veel huiseigenaren zien het aanschaffen van zonnepanelen als een dure investering. Toch is het investeren in zonnepanelen minder prijzig dan veel mensen denken.

De meeste kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak zijn afkomstig van de loonkosten, dit is rond de 20-30% van de totale kosten. De resterende 70-80% van de kosten komen van de materialen. Voor de laatstgenoemde kosten worden de panelen, bevestigingsmaterialen, omvormer, optimizers en bekabeling in rekening gebracht.

Welke onderdelen bepalen de prijs?

  • De panelen
  • Mogelijke optimizers
  • De omvormer
  • Manuren

De prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Om toch een indicatie te kunnen geven: je kunt ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs van zonnepanelen tussen de €4.500 en €8.000 ligt.

Type zonnepaneel

Er zijn drie soorten zonnepanelen met ieder eigen kenmerken. Per type zonnepaneel kan de volgende indicatie worden gegeven:

Type zonnepaneel

Prijs

Monokristallijn

vanaf €200 per paneel

Polykristallijn

vanaf €190 per paneel

Amorf (dunne film)

goedkoopste optie

Omvormer

Ook het soort omvormer heeft invloed op de prijs van zonnepanelen. De kosten van omvormers lopen sterk uiteen, maar bedragen gemiddeld 20% van de kosten van de totale kostprijs. Meer weten over omvormers? Lees dan verder op deze pagina.

Werkuren montage

Ook de kosten voor het montagewerk, elektriciteitsnetwerk en de keuring hebben invloed op de aanschafprijs van zonnepanelen. Goed om te weten: zonnepanelen hoeven enkel gekeurd te worden als dat wordt geëist door de verzekeraar.

Salderingsregeling zonnepanelen

Montagemateriaal

De laatste kostenpost waar rekening mee gehouden moet worden, zijn de montagematerialen om de zonnepanelen te plaatsen en te laten werken. Hier valt de rails waarop de zonnepanelen worden bevestigd, de dakhaken die worden aangebracht en de bekabeling die wordt aangelegd onder.

Persoonlijke wensen

De aanschafprijs is ook afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Hoeveel ruimte heb je op het dak, wat is jouw beoogde rendement en wat zijn de marktcondities? De eerder genoemde prijzen van zonnepanelen zijn dus indicatief.

Ook beïnvloedt de gekozen specialist de prijs. Om deze reden is het raadzaam om offertes met elkaar te vergelijken. Benieuwd naar tips voor het kiezen van de juiste specialist? Hier lees je meer.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Subsidie voor zonnepanelen

Met de salderingsregeling kun je nóg meer besparen op zonnepanelen. Bekend is echter dat deze regeling vanaf 2023 door de overheid afgebouwd gaat worden. Goed nieuws: ook met minder salderen blijven zonnepanelen aantrekkelijk. Hier lees je daar meer over.

Ook bieden gemeenten subsidies aan. Dit verschilt per gemeente, daarom is het verstandig om hier goed naar te informeren.

Btw-teruggave

Bij het kopen van zonnepanelen als particulier is het mogelijk om de betaalde BTW over de materialen én installatie terug te vragen bij de Belastingdienst. Het gaat hier om een BTW-tarief van 21%.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de BTW-teruggaaf. Zo moet de aangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je jouw zonnepanelen hebt gekocht bij de Belastingdienst binnen zijn. Ook moet de factuur van de zonnepanelen en jouw energierekening op dezelfde naam staan.

Je kan jouw zonnepanelen BTW-aangifte via Solvari uit handen geven zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt. Ideaal!

» Meer over BTW teruggaaf zonnepanelen

Zonnepanelen kopen of huren

Zowel het kopen als het huren van zonnepanelen heeft zo zijn voordelen.

Met het kopen van zonnepanelen kun je meer besparen, zit je niet vast aan een contract én heb je geen maandelijkse kosten. Daar staat tegenover dat je met het huren van panelen geen onderhoudskosten hebt.

Als je de investering kunt maken en geen problemen hebt met het onderhouden van de zonnepanelen, is kopen de beste optie. Vind je de investering te groot, dan zou het huren van panelen de overweging waard zijn.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's