1040

Kosten van zonnepanelen

De afgelopen jaren zijn de kosten van zonnepanelen enorm gedaald. Dankzij technologische verbeteringen en hogere mate van productie zijn zonnepanelen nu relatief goedkoop. Ook is een subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen.

Indicatie kosten van zonnepanelen 


Veel mensen zien de kosten van zonnepanelen als een dure investering. De prijs hangt er onder andere vanaf op welke manier je zonnepanelen wilt gebruiken, voor welke soort zonnepanelen je kiest, hoeveel zonnepanelen je wilt aanschaffen en welke omvormer je wilt aanschaffen.

Je kan ervan uitgaan dat de gemiddelde prijzen van zonnepanelen tussen de €4.500€ en €8.000 liggen. De kosten van zonnepanelen kunnen onderverdeeld worden om een beter inzicht te krijgen in de te maken kosten bij de aanschaf van zonnepanelen.

Type zonnepaneel

Er zijn drie soorten zonnepanelen met elk hun eigen kenmerken. De prijs voor de verschillende type zonnepanelen varieert enorm. Gemiddeld bedragen de kosten voor enkel en alleen de zonnepanelen de helft van de totale kostprijs. Per type zonnepaneel kan de volgende indicatie worden gegeven:

Type zonnepaneel

Prijs

Monokristallijn

vanaf €200 per paneel

Polykristallijn

vanaf €190 per paneel

Amorf (dunne film)

goedkoopste optie

Meer informatie over de type zonnepanelen lees je op onze pagina over de soorten zonnepanelen.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Omvormer

De tweede grootste kost van de totale kostprijs is de prijs die wordt betaald voor de omvormer. De kosten voor omvormers lopen enorm uiteen, maar bedragen gemiddeld 20 procent van de kosten van de totale kostprijs. Meer informatie over deze kostenpost lees je op onze pagina over onder andere de werking van zonnepanelen en een omvormer.

Werkuren montage

Andere kosten die bijdragen aan de kosten van zonnepanelen zijn de kosten die worden betaald voor de ‘werkuren en montage’, oftewel kosten voor het montagewerk, elektriciteitswerk en de keuring. De zonnepanelen hoeven alleen gekeurd te worden wanneer dat geëist wordt door de verzekeraars. 

Voor montage- en elektriciteitswerk betaal je kosten voor de werkuren van de dakwerkers bij het plaatsen van de zonnepanelen, het aanbrengen van bekabeling en het koppelen van de zonnepanelen met bijvoorbeeld de omvormer. Daarnaast vallen de kosten voor de werkuren voor de keuring onder deze kostenpost.

Montagemateriaal

De laatste kostenpost waar rekening mee gehouden moet worden zijn de montagematerialen die worden gebruikt om de zonnepanelen te plaatsen en te laten werken. Hieronder verstaan we de rails waarop de zonnepanelen worden bevestigt, de dakhaken die worden aangebracht maar ook bijvoorbeeld bekabeling die wordt aangelegd. 

De laatste 10 procent van de totale kostprijs zal bestaan uit deze materialen. Samen met de 50 procent kosten van zonnepanelen op zich en de 20 procent voor respectievelijk de omvormer en de werkuren montage, vormt dit de totale kosten van zonnepanelen. Echter zijn er meer factoren die meespelen bij de prijzen van zonnepanelen.

Prijsfactoren van zonnepanelen

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor de aanschaf van zonnepanelen valt lastig in te schatten. Het hangt sterk af van de ruimte die je op het dak hebt, je energiebehoefte, het door jouw beoogde rendement en marktcondities. Daarom zijn de prijzen van zonnepanelen die wij hebben genoemd slechts indicatief en bedoeld om onderlinge vergelijking mogelijk te maken.

Wat je exact betaalt voor zonnepanelen hangt van meerdere factoren af, zoals de genoemde ruimte en energiebehoefte. Specialisten op het gebied van zonnepanelen kunnen kijken welke soort zonnepaneel het meeste rendement oplevert voor jouw situatie en, in overleg met de klant, de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst zullen worden. Om een goed beeld te krijgen van de kosten van zonnepanelen naar jouw wensen, is het dus verstandig om offertes aan te vragen.

Subsidie voor zonnepanelen

De overheid vindt het belangrijk dat er bewuster nagedacht wordt over duurzaamheid. Dit motiveren zij door middel van subsidies. Stroom die je door middel van je zonnepanelen opwekt kan je tot en met 2020 aftrekken van jouw energieverbruik. Echter, deze regeling is eind 2030 niet meer van toepassing. Na 2030 krijg je een vergoeding voor jouw opgewekte energie van de energieleverancier.

Ook bieden gemeenten subsidies aan. Dit kan erg verschillen per gemeente. Het is zeker verstandig en de moeite waard om je hier goed over te informeren. Ook stimuleert de overheid bedrijven om duurzaam te gaan. Het is dus voor bedrijven aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen.

Vind dé beste zonnepaneel specialisten en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina