1040

Zonnepanelen subsidie

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Het is mogelijk om een deel van je investering terug te krijgen. Niet in de vorm van subsidie, maar als terugbetaalde BTW. In plaats van een subsidieregeling is het namelijk mogelijk om de BTW terug te vragen bij de Belastingdienst. Wil je weten hoe dit werkt? Solvari legt het je graag uit!

Kan ik subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Kort antwoord: nee, helaas! Er is geen landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen in 2021. Goed nieuws: er bestaan gelukkig ook andere manieren om te profiteren van extra voordeel op je investering. Zo kan het zijn dat er binnen jouw gemeente wel subsidieregelingen beschikbaar zijn. 

Daarnaast is het voor iedereen mogelijk om na installatie van zonnepanelen het betaalde BTW-bedrag van 21% terug te vragen via de Belastingdienst. De kosten van zonnepanelen worden hierdoor een stuk lager!

Kun je subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen BTW-teruggaaf

Je gaat met je zonnepanelen zelf energie opwekken en stroom terugleveren aan je energieleverancier Je wordt in feite een klein energiebedrijf en dus ook een soort van ondernemer. Het voordeel hiervan is dat je de betaalde BTW mag terugvragen.

Bij de aanschaf van zonnepanelen betaal je altijd het BTW-tarief van 21%. Dit BTW-tarief geldt zowel voor de panelen zelf als voor de installatie. Hoe hoog dit bedrag precies is, kun je terugzien op de factuur van de installateur. Om het investeren in zonnepanelen aantrekkelijker te maken, kun je als particulier de BTW terugvragen.

Voorwaarden

  • De BTW-aangifte moet binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je jouw zonnepanelen hebt gekocht bij de Belastingdienst binnen zijn.

    Voorbeeld: Je koopt jouw zonnepanelen op 15 oktober 2020 (factuurdatum). Het kalenderjaar loopt af op 31 december 2020. Je aangifte moet uiterlijk 6 maanden later binnen zijn bij de Belastingdienst, dus je kan aangifte doen tot 30 juni 2021.

  • De factuur van je zonnepanelen en je energierekening moeten op dezelfde naam staan. Check voor de aanschaf van zonnepanelen op welke naam je bij je energiemaatschappij staat geregistreerd, zodat je diezelfde naam op de zonnepanelenfactuur kan laten zetten.

Solvari helpt je graag met het regelen van de btw teruggave. Heb je geen tijd of zin om dit zelf te regelen? Onze experts staan voor je klaar!

  Zonnepanelen BTW-aangifte service

Subsidie voor isolatie

Subsidiemogelijkheden verduurzamen

Landelijke zonnepanelen subsidie in 2021 is dus niet beschikbaar. Wil je je woning verduurzamen op een manier waarmee je wel subsidie kan ontvangen? Of heb je misschien al zonnepanelen op je dak liggen? Bekijk dan eens of je met isolatiemaatregelen een energiezuiniger huis kan realiseren. Bij 2 of meer van dit soort maatregelen kun je in aanmerking komen voor de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing ). Hieronder vallen onder andere spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolerend glas.

  Lees meer over de ISDE

Deskundig advies

Door via Solvari gratis en vrijblijvend offertes op te vragen bij vakbedrijven uit je buurt kun je precies laten berekenen wat voor jouw woonsituatie de kosten van zonnepanelen zijn. Je kan de BTW-teruggaaf hier al van aftrekken. Kom verder!

Vind deskundige zonnepaneelspecialisten en ontvang vrijblijvend offertes.
Eerder bekeken pagina's