De juiste volgorde van het verduurzamen van je woning

Joey Frankhuisen
dinsdag 09 juni 2020, Geschatte leestijd: 2min

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om hun woning te verduurzamen. Dit is niet zonder reden, want de opwarming van het klimaat is een urgente kwestie. Er zijn een aantal maatregelen waarmee je je woning verduurzaamt. Hieronder lees je op welke volgorde je het best je woning kunt verduurzamen.

1. Isolatie

De meest duurzame energie is de energie die je niet verbruikt. Dit is waarom isolatie de eerste stap zou moeten zijn bij het verduurzamen van je woning. Isolatie houdt namelijk de warmte in je woning, waardoor de verwarming een aantal graden lager kan en minder lang aan hoeft. Op deze manier verbruik je minder energie en verlaag je dus de uitstoot van CO2. Dit is zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee.

Meer informatie over isolatie

Bij het isoleren van woningen zijn er een aantal mogelijkheden, namelijk spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. De meeste warmte gaat verloren via de muren van je woning. Vandaar is het het beste om eerst je spouwmuren of je buitengevel te laten isoleren, gevolgd door het dak en als laatste de vloer.

Isolatie is de eerste stap bij het verduurzamen van je woning

2. Zonnepanelen

De volgende stap bij het verduurzamen van je woning is het laten plaatsen van zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je energie op vanuit een onuitputtelijke en natuurlijke energiebron. Bij zonnepanelen komt, in tegenstelling tot bij fossiele brandstoffen, geen CO2 vrij. Dit is erg goed voor het milieu. Ook met zonnepanelen is het mogelijk om flink te besparen op je energierekening. Gemiddeld bespaar je al gauw €500 per jaar.

Meer informatie over zonnepanelen

3. Kunststof kozijnen met HR++ glas

Niet alleen via de muren van je woning, maar ook via je kozijnen en ramen gaat er veel warmte verloren. Hierom is de derde stap bij het verduurzamen van je woning het laten plaatsen van kunststof kozijnen met HR++ glas. Kunststof kozijnen hebben namelijk de beste isolatiewaarde van alle soorten kozijnen. HR++ glas is dubbelglas met tussen de glasplaten een isolerende stof. Als je deze combineert zorg je voor een lagere CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld tussen de €350 en de €500 per jaar.

Meer informatie over kunststof kozijnen

4. Een zonneboiler/ warmtepomp

De laatste ingrepen waarmee je je woning kunt verduurzamen zijn de zonneboiler of de warmtepomp. Beide zorgen op een duurzame manier voor warm water. Een warmtepomp verwarmt water met warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Een zonneboiler warmt het water in je woning op met de energie van de zon. Hiermee halveer je het energieverbruik in de keuken en de badkamer. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, wat erg goed is voor het milieu.

Wil jij beginnen met de eerste stap van het verduurzamen van je woning? Hieronder kun je offertes aanvragen voor alle vormen van isolatie. Zo vergelijk je gratis offertes en vind je de specialist die bij je past.

Meer informatie over isolatieGerelateerde artikelen