Ideale en gezonde temperatuur in huis

Maud
Maud Timmers
maandag 23 maart 2020, Geschatte leestijd: 3min

Nu we veel thuiszitten, is het prettig om een fijne temperatuur in huis te creëren. Maar wat is de ideale binnentemperatuur?

De ideale temperatuur in huis

De ideale temperatuur kan voor iedereen verschillen. Terwijl de één in een shirt op de bank zit, zit de ander te rillen onder een dekentje. Zo hebben mannen het over het algemeen minder snel koud dan vrouwen, en ook het postuur beïnvloedt de temperatuurbeleving.

Een temperatuur tussen de 18 en 21 graden is een aan te raden temperatuur voor thuis. Jongeren vinden de verwarming op 18 graden vaak voldoende, terwijl ouderen het vaak prettiger vinden om een temperatuur van minimaal 20 graden in huis te hebben.

Een gezonde temperatuur in de slaapkamer

De ideale temperatuur in huis hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het aantal bewoners en de te verwarmen ruimte invloed op de temperatuur in huis. De ideale temperatuur van een slaapkamer ligt bijvoorbeeld lager dan die van een woon- of badkamer.

Het is een gegeven dat onze lichaamstemperatuur zakt tijdens het slapen. De temperatuur gaat aan het einde van de slaapcyclus weer omhoog, om zo het lichaam duidelijk te maken dat de dag gaat starten. Een te warme omgeving heeft een negatief effect op dit proces, waardoor de kans bestaat dat je de gehele nacht wakker ligt.

Er wordt aangeraden om de temperatuur in de slaapkamer op 18 graden te houden. Dit is echter een indicatie. Het kan ook zomaar zijn dat jij prettiger slaapt bij een temperatuur van 20 graden. Lees meer over hoe je in jouw slaapkamer een gezonde leefomgeving creëert.

Hoe krijg ik een constante temperatuur in huis?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat het soms lastig is om de temperatuur in huis constant te houden. Zo blijf je in de winter bijvoorbeeld stoken voor warme lucht. En die warme lucht komt in de zomer juist ongewenst naar binnen. Onhandig, vooral als je een ideale en gezonde temperatuur wil aanhouden in je huis..

Wist je dat je met goede woningisolatie je huis als het ware inpakt en je hiermee de warmte veel langer binnen (of buiten!) kan houden? Zo heb je veel meer controle over de temperatuur in jouw woning! Daarnaast bespaar je ook nog eens kosten op je energierekening. Doordat de warmte namelijk langer blijft hangen heb je minder energie nodig. Minder energie = minder energiekosten!

Ik wil meer weten over woningisolatie

Besparen op de energierekening

Door de temperatuur in huis constant te houden, bespaar je op de energierekening. Het opwarmen van een koud huis kost namelijk meer energie dan het constant houden van de temperatuur.

Het spreekt voor zich dat de temperatuur niet constant moet blijven als je op vakantie bent. Heb je een thermostaat waarmee je kunt plannen? Stel dan in dat je huis geleidelijk opwarmt tijdens de laatste vakantiedagen. Het is prettig om aan te komen in een huis op temperatuur én je bespaart op de energierekening. Win-win.

De juiste luchtvochtigheid meten

De luchtvochtigheid in een woning heeft invloed op de gevoelstemperatuur. Heeft een woning een hoge luchtvochtigheid, dan kan het erg benauwd voelen. Een lage luchtvochtigheid zorgt juist voor irritatie aan de ogen, neus en keel.

Een vochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent is perfect bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Hangt er bij jou thuis een te droge lucht? Zet dan planten in huis! Last van een te hoge luchtvochtigheid? Dan heeft je woning misschien een bouwkundig mankement of last van vochtproblemen. In de laatste geval kun je het beste een vochtbestrijder inschakelen.

Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Goed om te weten: tegenwoordig kun je een nauwkeurige hygrometer al voor een paar tientjes kopen.

Een ideale temperatuur met woningisolatie

Woningisolatie kan bijdragen aan een gezonde en constante temperatuur in huis. Is jouw woning gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan zijn de spouwmuren niet of nauwelijks geïsoleerd. Hierdoor verlies je tot wel 35 procent aan warmte, zonde!

Met woningisolatie blijft het in de winter aangenaam warm in huis, terwijl het in de zomer koel blijft. Populaire vormen van woningisolatie zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.

Wil je weten welke vorm van isolatie jou het best kan helpen in het bereiken van de ideale temperatuur in huis? Laat je adviseren door een vakman. Solvari brengt je graag in contact met experts bij jou uit de buurt!

Ik wil advies over mijn woning