Hoe weet je of je spouwmuurisolatie hebt?

1030

Spouwmuurisolatie is een van de meest gekozen manieren om je energierekening omlaag te brengen. Daarnaast brengt het ook nog een fijn leefklimaat met zich mee en ben je milieubewust bezig. Driedubbel voordeel dus! Maar hoe weet je nou of jij al spouwmuurisolatie hebt? Solvari helpt je graag verder bij deze vraag!

Bij het controleren of jouw woning spouwmuurisolatie heeft, wil je beginnen bij het begin. De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is; heb ik een spouwmuur? Want zonder een spouwmuur heb je natuurlijk ook geen spouwmuurisolatie.  

Check zelf of je woning een spouwmuur heeft

Hier willen we je graag bij helpen. We hebben daarom een paar punten voor je onder elkaar gezet waarmee je kan controleren of jouw woning een spouwmuur heeft. Ben je al vrij zeker dat je woning een spouwmuur heeft? Scroll dan gewoon verder naar: Mijn woning heeft een spouwmuur

Bouwkundig rapport of bouwplannen

Met een bouwkundig rapport kan je snel te weten komen of jouw woning een spouwmuur heeft. Dit wordt namelijk in de meeste gevallen in het rapport vermeld. Heb je geen bouwkundig rapport of vermeld het rapport hier niks over? Dan kan je nog kijken op de eventuele bouwplannen. Deze bouwplannen geven een tekening van jouw woning weer. Wanneer je ziet dat er een ruimte zit tussen de binnen en de buitenmuur, dan heb je een spouwmuur. 

Luchtkokers of luchtroosters

Sommige woningen hebben luchtkokers of verluchtingsroosters in de gevel zitten. Deze kokers of roosters kunnen wijzen op een luchtruimte achter de koker. Een luchtruimte kan weer wijzen op een spouwmuur. Loop dus gerust even een rondje om de woning om dit te controleren. Als er geen rooster aanwezig is betekent dit niet dat er geen spouwmuur is. Alleen een specialist kan je deze garantie geven.

Dikke muren

Wanneer je nogal dikke muren hebt kan dit wijzen op een spouwmuur. De dikte kan namelijk ontstaan doordat er een binnen- en buitenmuur is. Om te testen of dit ook bij jouw woning zo is kan je het beste in de deuropening van je voordeur gaan staan. Meet dan vervolgens de dikte van je muren op. Bij een dikte van 25 centimeter of meer heb je een spouwmuur. Houd er wel rekening mee dat deze stelling niet altijd op gaat. Het is mogelijk om met minder dikke muren toch een spouwmuur te hebben.

Steense muur

Hoe jouw muur is gemetseld kan weggeven of er een spouwmuur achter verborgen zit. Als je namelijk een steense of volle muur hebt is er waarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig.

Je herkent een steense muur aan het metselpatroon. Een steense muur heeft namelijk allemaal kleinere stenen op hun kopse kant dwars door het patroon heen zitten. In het metselpatroon wisselen volledige stenen af met deze kleinere stenen.

Let wel op, ook bij een steense muur is een een spouwmuur niet volledig uitgesloten. Het is namelijk mogelijk dat deze steense muur al geplaatst was en dat een vorige bewoner er later  nog een muur achter heeft geplaatst. Zo kan er toch een spouwmuur aanwezig zijn.

Bouwjaar van je woning

Bouwjaar vóór 1920

Het bouwjaar van je woning vertelt je waarschijnlijk het meest over de aanwezigheid van een eventuele spouwmuur. Woningen die vóór 1920 zijn gebouwd zijn namelijk niet gebouwd met een spouwmuur. Dus is je woning van vóór 1920? Dan heb je waarschijnlijk geen spouwmuur.

Bouwjaar tussen 1920 en 1975

Heb je een woning tussen 1920 en 1975? Dan heb je al een grotere kans op een spouwmuur. Deze werden toen steeds vaker standaard meegebouwd. Vanaf 1976 werd er ook steeds vaker standaard isolatie geplaatst.

Bouwjaar tussen 1975 en 1990

Woningen met een bouwjaar tussen 1975 en 1990 werden standaard gebouwd met een spouwmuur. Deze werden vaak mee geïsoleerd. Zeker als je woning is gebouwd na 1987. Inmiddels is het goed mogelijk dat deze isolatie verzakt of minder isolerend is. Om zeker te weten dat dit het geval is kan je een specialist raadplegen.

Bouwjaar na 1990

Stamt je woning uit een jaartal na 1990? Dan heb je vrij zeker een spouwmuur en dan zit er waarschijnlijk zelfs isolatie in!

Als je toch nog twijfelt na bovenstaande punten dan is het raadzaam om een vakman in te schakelen. Deze kan je precies vertellen of jouw woning een spouwmuur heeft.

Mijn woning heeft een spouwmuur

Nu je hebt gecontroleerd of jouw woning een spouwmuur heeft, gaan we kijken of deze ook geïsoleerd is. Om een duidelijk beeld te geven van de verschillende methodes hebben we deze onder elkaar gezet.

Camera onderzoek

Een van de meest zekere methodes is een camera onderzoek, ook wel een endoscopisch onderzoek genoemd. Hoe dit werkt? Een erkend vakman maakt een klein gaatje in je buitenmuur. Vervolgens gaat er een mini-camera door het gaatje heen. Deze camera filmt dan de binnenkant van je spouw waardoor hij direct kan zien of er al isolatie is geplaatst. Daarnaast kan ook de huidige staat van je isolatie worden bekeken. Als de isolatie aan vervanging toe is kan dit dus ook meteen worden gezien!

Kleurverschil in je voegen

Misschien wil je liever eerst zelf even kijken of jouw woning spouwmuurisolatie heeft. Slim is dan om te kijken naar de eventuele kleurverschillen in de voegen van je buitenmuur.

Spouwmuurisolatie wordt namelijk geplaatst door hele kleine gaatjes in de voegen te boren. Deze gaatjes worden natuurlijk weer dichtgesmeerd maar zijn te zien als je goed kijkt. De gaatjes worden ongeveer een meter van elkaar af geboord. Zie jij kleurverschil van het dichtsmeren? Grote kans dat jouw spouwmuren al geïsoleerd zijn! 

Warmtescan

Weet je zeker dat er spouwmuurisolatie is geplaatst maar heb je het idee dat het materiaal je woning niet meer goed isoleert?. Een specialist kan dit voor je controleren met behulp van van een warmtescan.

Zo’n warmtescan maakt een infraroodfoto die verschillen in temperatuur laat zien. Zo kan er worden gecontroleerd of er over de volledige muur isolatie is geplaatst of dat er ergens warmte verloren gaat. Als de spouwmuur niet volledig is gevuld of het isolatiemateriaal verzakt is, dan is het tijd voor na-isolatie!

Hopelijk weet jij inmiddels zeker wat de staat van je spouwmuur is. Wil je van alle  voordelen van spouwmuurisolatie genieten? Laat een erkend specialist dan met je mee kijken. Een vakman kan je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn. Solvari brengt je graag in contact met erkende specialisten bij jou uit de buurt!

Vind dé beste spouwmuurisolatie specialist en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's