1040

Zonnepanelen omvormer

Een omvormer speelt een belangrijke rol in elke zonnepanelen installatie. Je hebt namelijk altijd een omvormer nodig als je zonne energie uit zonnepanelen wilt gebruiken in huis. Via de omvormer wordt de opgewekte energie in de meterkast omgezet. Vervolgens kan je deze energie zonder problemen gebruiken via het stopcontact.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een apparaat dat gelijkstroom kan omzetten in wisselstroom. De gelijkstroom (dc) die wordt opgewekt door zonnepanelen is niet geschikt voor de apparaten in jouw huis. De stroom moet eerst worden omgevormd tot wisselstroom (ac). De wisselstroom kan vervolgens gebruikt worden in huis.

Hoe werkt een omvormer?

De werking van een omvormer is in vier simpele stappen te omschrijven:

  1. De opgewekte gelijkstroom gaat via een dc-kabel naar de omvormer
  2. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom (dc) wordt omgezet in wisselstroom (ac)/li>
  3. De wisselstroom gaat met een ac-kabel naar de meterkast
  4. Vanuit de meterkast wordt de opgewekte stroom verspreid door je woning
Werking van een omvormer

Soorten zonnepanelen omvormers

Omvormers worden meestal geplaatst op zolder of in de schuur. Bekende merken omvormers zijn o.a. SMA, SolarEdge, AEG, Solis en Solarmax. Er zijn verschillende soorten omvormers verkrijgbaar. Maar welke omvormer kan je het beste kiezen? En wat is nou de beste omvormer? We leggen het hieronder uit! 

String omvormers

String omvormers zijn het meest geschikt zijn voor een aaneengeschakelde reeks van zonnepanelen. Op de meest daken in Nederland ligt zo’n installatie en wordt er gebruik gemaakt van string omvormers voor in serie geschakelde zonnepanelen.

Zo’n string omvormer is relatief goedkoop en vergt weinig onderhoud. Nadeel van string omvormers is dat ze een korte levensduur hebben (circa 10 jaar) en je alleen inzicht kunnen geven in de totale opbrengst van je installatie, dus niet op paneel niveau.

Zonnepanelen op een dak

Micro omvormers

Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het aan te raden om losse panelen te installeren, die elk zijn voorzien van een micro-omvormer. Je haalt dan het maximale vermogen uit je zonnepanelen in schaduwrijke omstandigheden. Daarnaast heb je meer inzicht in welk deel van je installatie minder goed presteert.

Een micro omvormer heeft een langere levensduur dan een string omvormer. Ook biedt deze een gedetailleerd inzicht in de opbrengst per zonnepaneel. De kosten zijn echter wel hoger en ook onderhoud is lastig. Micro omvormers worden namelijk op het dak onder de panelen geïnstalleerd.

Power Optimizers

Een Power Optimizer is sterk vergelijkbaar met een micro-omvormer. Ook dit type omvormer is geschikt wanneer er veel schaduw op je dak valt. Micro omvormers verzorgen zelf het omvormen van de stroom. Bij Power Optimizers werkt het iets anders. Kleine kastjes op het dak sturen namelijk de opgewekte energie naar een centrale omvormer binnenshuis.

Met een Power Optimizer kan je zonnepanelen onafhankelijk benutten maar behoud je centraal inzicht in de prestaties. De levensduur is lang (circa 25 jaar), maar de kosten relatief hoog. Ook dit type omvormer is lastig te onderhouden door de plaatsing van de kleine kastjes op het dak.

Omvormer kosten

Een omvormer is onmisbaar wanneer je zonnepanelen op je dak laat plaatsen. Je kan dit apparaat zien als het hart van je installatie. De prijzen van omvormers lopen sterk uiteen en variëren van €500 tot €1.500 euro voor een gemiddelde zonnepanelen installatie. De kosten bedragen zo’n 20% van je volledige zonnepaneleninstallatie en zijn o.a. afhankelijk van de volgende factoren:

  • Maximum Wattpiek: hoeveel Wattpiek kan de omvormer verdragen?
  • Vermogen: wat is het maximale AC-vermogen?
  • Kwaliteit: is de omvormer van een A- of B-merk?
  • Indoor/outdoor: is de omvormer geschikt voor binnen- en/of buitenshuis?
  • MPP-tracker: hoeveel MPP-trackers heeft de omvormer? Een MPP-tracker zoekt steeds naar het hoogste rendement tussen stroom en spanning.
SolarEdgde omvormer

Inzicht in opbrengst en verbruik

Wil je graag precies bijhouden hoeveel energie je zonnepanelen opwekken? En hoeveel stroom je huishouden verbruikt? De keuze voor een omvormer is hierbij erg belangrijk. Sommige fabrikanten bieden bij hun omvormers een speciale app die je op je smartphone of smartwatch kan installeren. Je hebt dan real-time inzicht in de stroomproductie van je zonnepanelen. De app van fabrikant SolarEdge wordt goed beoordeeld en is beschikbaar voor iOS en Android.

Vind je real-time inzicht via een van je devices belangrijk? Wil je graag bijhouden of je zonnepanelen voldoende voorzien in de energiebehoefte van je huishouden? Geef dit aan bij je zonnepanelen installateur zodat ze dit kunnen meenemen in hun advies.

Levensduur

De levensduur van een gemiddelde omvormer is 10 jaar. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Het is dus noodzakelijk om tussentijds de omvormer te vervangen. Laat deze klus altijd uitvoeren door een professional. Je hoeft dan zelf het dak niet op en je weet zeker dat de klus deskundig wordt geklaard!

Meer over zonnepanelen onderhoud

Advies door zonnepanelen expert

Een ervaren installateur kan je het best informeren over de installatie van zonnepanelen en de meest geschikte omvormer. Kom via Solvari in contact met een vakman bij jou uit de buurt!

Vind deskundige zonnepaneelspecialisten en ontvang vrijblijvend offertes.

Eerder bekeken pagina's