​De ideale temperatuur in huis: hoe krijg je die?

Lenneke
Lenneke Manschot
maandag 23 januari 2017, Geschatte leestijd: 3min

Een open deur: het wordt kouder buiten en dus ook binnen. Hoe krijg je nu de ideale temperatuur in huis, om te voorkomen dat je constant rilt van de kou? En wat is de ideale temperatuur eigenlijk?

Terwijl mijn huisgenoot nog lekker in zijn t-shirt op de bank zit, lig ik rillend onder een deken. Een compromis is lastig en ik zie het eigenlijk ook niet zitten om straks honderden euro's bij te betalen voor mijn energierekening. Hoe bepaal je dan de ideale temperatuur die voor iedereen comfortabel is en hoe bereik je die?

De ideale temperatuur in huis, bestaat die wel?

Nou… dé ideale temperatuur bestaat niet. Wat voor de een ideale temperatuur is, is voor de ander weer veel te heet of juist veel te koud. Lastig als je samenwoont met iemand van het andere geslacht, want mannen hebben het veel minder snel koud dan vrouwen. Ook hebben slanke en gezette mensen een heel andere temperatuurbeleving. In het algemeen geldt een ideale temperatuur tussen de 18 en 21 graden, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Gezonde mensen kunnen de verwarming prima op 18 graden zetten, terwijl het voor jongeren, ouderen en zieke mensen juist ideaal is om een temperatuur van minimaal 20 graden in huis te hebben.

De ideale temperatuur verschilt per ruimte

De ideale temperatuur in huis hangt niet alleen af van de personen die er wonen, maar ook van de ruimte. Ik word er bijvoorbeeld niet zo blij van als mijn slaapkamer even warm is als mijn badkamer. En mijn garage hoeft ook echt weer niet zo warm te zijn als mijn woonkamer. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de ideale temperatuur in de slaapkamer rond de 18 graden ligt. De meeste mensen slapen beter door bij een temperatuur rond 18 graden, hoewel er ook mensen zijn die dieper slapen bij een temperatuur boven 20 graden.

Ideale temperatuur in huis krijg je zo

Tip: een constante temperatuur is ideaal voor je energierekening

Door de temperatuur in huis constant te houden, bespaar je op je energierekening. Het klinkt misschien onlogisch, maar juist het opwarmen van een koud huis kost meer energie dan wanneer je de temperatuur constant houdt.
Natuurlijk hoef je de temperatuur niet even hoog te houden als je op vakantie bent. Heb je een thermostaat waarmee je vooraf kan inplannen hoe warm het in je huis moet zijn? Stel dan in dat je huis geleidelijk opwarmt tijdens je laatste vakantiedagen. Het is altijd lekkerder thuiskomen als je huis al een lekker temperatuurtje heeft en het is ook in keiharde euro's voordeliger.

Overstappen van energieleverancier is aan te raden als je wil profiteren van mooie welkomstkortingen en lagere prijzen!

Invloed vocht op ideale temperatuur

Luchtvochtigheid heeft invloed op de temperatuur in huis. De gevoelstemperatuur verandert door de hoeveelheid vocht. Daarom voelt het in een sauna zo heet aan; het is daar enorm vochtig. Als de lucht erg vochtig is, kan dit zorgen voor benauwdheid. Maar zorg dat er bij jou thuis ook geen te droge lucht hangt, want dat zorgt juist voor irritatie aan ogen, neus en keel.

Goede luchtvochtigheid is goed voor de temperatuur en je gezondheid

Schimmels en bacteriën zijn dol op een vochtige lucht, dus dat wil je niet. Goed, maar wanneer is de luchtvochtigheid goed en hoe krijg je dat voor elkaar? Een vochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent is perfect bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Hangt er bij jou thuis een te droge lucht? Zet dan lekker veel planten in je huis! Heb je juist een te vochtige lucht? Dan heeft je huis misschien een bouwkundig mankement of bijvoorbeeld vochtproblemen. In de laatste geval kan je het beste een vochtbestrijder inschakelen.

Een ideale temperatuur met isolatie

Om te zorgen dat de temperatuur in je huis gelijk blijft en dat je bespaart op je stookkosten, kan je ervoor kiezen je woning te isoleren. Ja, het is waar dat het een investering is, maar het levert ook echt wat op. Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan heb je waarschijnlijk spouwmuren die niet goed geïsoleerd zijn. Hierdoor verlies je veel warmte: zo'n 35 procent. Door je spouwmuren te isoleren heb je altijd een ideale temperatuur in huis! In de zomer blijft het lekker koel en in de winter juist lekker warm. Daarnaast bespaar je elk jaar €500 op je energierekening. Solvari helpt je graag als je besluit je spouwmuren te laten isoleren:

Goede informatie over isolatievormen
• De beste vakmensen mét beoordelingen van andere consumenten
Weinig overlast, geen rommel in huis en binnen één dag geïsoleerd

Ben je nu benieuwd wat spouwmuurisolatie voor jou kost en oplevert? Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met de beste vakmensen in jouw regio door offertes voor spouwmuurisolatie aan te vragen. Ook vloerisolatie (vooral in de kruipruimte) is bijzonder interessant!