Vochtproblemen door isolatie? Echt niet!

Maud
Maud Timmers
dinsdag 04 februari 2020, Geschatte leestijd: 2min

Denk jij erover na om je huis te isoleren, maar hoor of lees je weleens dat iemand vochtproblemen heeft door isolatie? Vooral spouwmuurisolatie en vochtproblemen noemt men in één adem. Dat is geheel onterecht!

Is jouw huis al geïsoleerd?

Door je huis te isoleren, profiteer je van veel voordelen. De belangrijkste voordelen zijn dat het isoleren van je woning zorgt voor een hoger wooncomfort, een lagere energierekening én het draagt bij aan een beter milieu. Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kunt isoleren. Vooral spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn populair, maar vergeet ook zeker de vloer niet! Het bouwjaar van je woning is belangrijke informatie om te achterhalen of jouw woning (goed) geïsoleerd is. Huizen die zijn gebouwd vóór 1976 zijn voornamelijk niet of nauwelijks geïsoleerd en moeten er dus aan geloven. Huizen in de periode daarna, tot 1992, hebben vaak matige of onvolledige isolatie. Tot slot zijn de huizen die gebouwd zijn na 1992 doorgaans goed geïsoleerd. Weet je niet wanneer jouw woning gebouwd is? Dit kun je eenvoudig checken met Bagviewer van het Kadaster.

De oorzaak van vochtproblemen

Toch zijn er ook verhalen van mensen die vochtproblemen ondervinden na muurisolatie. Maar zijn die vochtproblemen nou echt te wijten aan isolatie? Of zijn er toch andere oorzaken? Als je de spouwmuur laat vullen met isolatiemateriaal, wil dit zeker niet zeggen dat je vochtproblemen gaat ondervinden! Spouwmuurisolatie kan vocht juist tegengaan omdat het de binnenmuur opwarmt; zo heeft doorslaand vocht veel minder kans je huis binnen te komen. 

Het idee van de spouwmuren was dat lucht in de spouw (de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) een isolerende werking zou hebben. Dit bleek echter niet zo te zijn. Niet-geïsoleerde spouwmuren verslechteren met de jaren, waardoor vocht en kou je huis intrekken. Door het vocht is er ook nog de kans dat schimmel zich gaat nestelen op de spouwmuur. Als het flink tegenzit, gebeurt dit ook nog eens aan de binnenkant van je muur. Dit kan worden voorkomen met spouwmuurisolatie. Echter is de werking afhankelijk van de staat van het metselwerk van je woning én de plek waar het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Als één van de twee niet in orde is of tekortschiet, is de kans op vochtproblemen aanwezig. Het is daarom heel belangrijk om, voordat je begint met isoleren, een goede muur diagnose te laten uitvoeren.

Ventileren kun je leren!

Dé oplossing om vochtproblemen tegen te gaan is vrij simpel. Ventilatie! Door ervoor te zorgen dat je frisse lucht in je woning aangevoerd krijgt en dus vervuilde lucht afvoert, merk je dat het klimaat in je woning prettiger zal worden. Manieren om je woning op een natuurlijke manier te ventileren zijn bijvoorbeeld het openzetten van een raam of rooster. Door mechanische ventilatie zorg je er namelijk voor dat je woning 24/7 ventileert en daardoor een ideale luchtvochtigheid behaalt. Een beetje vocht in je huis is juist goed: een luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent is het prettigst in huis. Het is daarom ook nooit verstandig om alle ventilatiekanalen af te sluiten, dit kan uiteindelijk leiden tot schimmelvorming.

Tips om goed te ventileren

Hier wat belangrijke tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis:

  1. Zorg voor een constante aanvoer van frisse lucht! (Kiep)raampjes en ventilatieroosters zorgen ervoor dat er frisse lucht je huis in kan stromen;

  2. Droog je was buiten als het niet regent;

  3. Kook met de deksel op de pan;

  4. Droog je vloer na het dweilen;

  5. De beste manier om te ventileren in de badkamer is d.m.v. een ventilatierooster;

  6. Laat de temperatuur in je huis niet zakken tot onder de 15 graden. 

Vochtproblemen door isolatie? Integendeel!

Vochtproblemen door isolatie? Integendeel! De uitspraak: "Als je te veel isoleert, krijg je vochtproblemen”, is te kort door de bocht.

Heb jij toch last van vochtproblemen en kom je er maar niet vanaf? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan voor vochtbestrijding!Gerelateerde artikelen