Zo weet je hoe goed je huis is geïsoleerd

Joey Frankhuisen
dinsdag 09 juni 2020, Geschatte leestijd: 3min

Met een geïsoleerde woning geniet je van veel voordelen voor jezelf en je woning. Tegenwoordig worden woningen standaard gebouwd met goede isolatie. Dit is echter niet altijd zo geweest. Hierom is het handig om te weten hoe goed je woning al geïsoleerd is, zodat je vervolgens kunt kiezen wat de juiste stappen zijn om je woning goed te isoleren. Hieronder lees je hoe je erachter komt hoe goed je huis is geïsoleerd.

Kijk naar het bouwjaar

De eerste stap om erachter te komen of je woning goed geïsoleerd is, is kijken naar het bouwjaar van je woning. Bij huizen die voor 1976 gebouwd zijn, werd er over het algemeen nog geen isolatie aangebracht. Tussen 1976 en 1982 werden woningen voorzien van spouw- en dakisolatie. Deze isolatie is over het algemeen erg slecht. In dit geval is het handig om je spouwmuur te laten na-isoleren en je dak opnieuw te laten isoleren. Huizen met een bouwjaar van tussen 1983 en 1991 hebben alle vormen van isolatie, maar de kwaliteit is vaak erg matig. Ook in dit geval is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden van na-isoleren of opnieuw isoleren.

Lees hier of spouwmuurisolatie in jouw geval mogelijk is

Zo kom je erachter of je woning goed is geïsoleerd

Heb ik vloerisolatie of bodemisolatie?

Controleren of je vloerisolatie of bodemisolatie hebt is erg makkelijk. Om te controleren of je vloerisolatie hebt hoef je alleen je kruipruimte te openen en te kijken of er isolatiemateriaal tegen de bovenkant van de kruipruimte zit. Om te kijken of je bodemisolatie hebt moet je kijken of er isolatiemateriaal aan de onderkant van de kruipruimte zit. De kruipruimte bevindt zich meestal onder de mat bij de voordeur, in de hoek van je woonkamer, in de bodem van kasten tussen de voor- en achterkamer (vooral bij woningen uit de jaren 30) of achter een deurtje in de kelder.

Als je de kruipruimte hebt gevonden kijk je naar de bovenkant van de kruipruimte en kijk je of er isolatiemateriaal aanwezig is. Aan de dikte van de het isolatiemateriaal kun je zien of je vloer goed geïsoleerd is. Bij PUR-schuim, glas- of steenwol en piepschuim is 4 tot 7 centimeter aan isolatiemateriaal matig geïsoleerd, 8 tot 12 centimeter goed geïsoleerd en is 13 tot 20 cm zeer goed geïsoleerd. Heb je thermoskussens? Dan zijn thermoskussens met één luchtkamer goede isolatie en thermoskussens met drie luchtkamers zeer goede isolatie.

Meer informatie over vloerisolatie

Heb ik dakisolatie?

Als je woning na 1989 is gebouwd heb je waarschijnlijk goede dakisolatie. Als de binnenkant van je dak niet is afgewerkt heb je echter geen dakisolatie. De manier waarop je kunt herkennen of je dakisolatie hebt, ligt aan je type dak. Bij een plat dak ligt het isolatiemateriaal zichtbaar op het dak. Bij een schuin dak is het isolatiemateriaal aan de binnenkant geplaatst. Dit wordt geplaatst tegen het dakbeschot (het materiaal waar de dakpannen op liggen). Vaak is dit isolatiemateriaal zichtbaar, maar als dit niet zo is kan het zijn dat de isolatie is afgewerkt met afwerkingsplaten. Dan is het handig om te zoeken naar onafgewerkte delen, bijvoorbeeld op de voorzolder, bij een ventilatiepijp of achter schotten. Het kan zo zijn dat het hier nog mogelijk is om te zien of je dak goed geïsoleerd is.

Meer informatie over dakisolatie

Heb ik glas met een goede isolatiewaarde?

Niet alleen de hierboven genoemde isolatievormen, maar ook het type glas in je kozijnen bepaalt hoe goed de isolatiewaarde van je woning is. HR++ en triple glas hebben beide een erg goede isolatiewaarde. Sommige woningen hebben echter nog enkel glas en dit isoleert erg slecht. Ook door dubbel glas kan er nog veel warmte verloren gaan. Als je wil weten welk type glas je hebt kun je kijken naar de code die tussen de twee glasplaten te vinden is (niet mogelijk in het geval van enkel of dubbel glas). Als je deze code invoert vind je welk type glas je hebt. Als je geen code vindt heb je sowieso glas dat slecht is geïsoleerd.

Meer informatie over beglazing

Dit zijn de belangrijkste manieren waarop je erachter komt of je woning goed geïsoleerd is. Is jouw woning niet goed geïsoleerd? Hieronder vind je een pagina waar je informatie vindt over alle isolatievormen. Ook kun je hier offertes aanvragen, waarna je offertes ontvangt van meerdere bedrijven. Zo vergelijk je offertes en vind je de specialist die bij je past.

Meer informatie over isolatieGerelateerde artikelen