Het onderhoud van airconditioning

1004

Om optimaal te kunnen blijven genieten van een airconditioner, zul je ervoor moeten zorgen dat de binnen- en buitenunit met enige regelmaat onderhouden wordt. Dit kan op verschillende manieren en kost in de meeste gevallen niet veel tijd. Wordt het onderhoud niet goed bijgehouden, zal het doorgaans een moeilijkere opgave worden.

Onderhouden van airconditioning

Om ervoor te zorgen dat het systeem goed blijft functioneren, is het belangrijk om de airconditioning goed te onderhouden. Een airconditioner zal niet alleen regelmatig schoongemaakt moeten worden, ook moet het koelvloeistof bijgevuld worden. Het regelmatig onderhouden van je airconditioning kan voorkomen dat deze slechter gaat functioneren en eventueel gerepareerd moet worden.

Moet er toch iets aan de airconditioning gerepareerd worden en ben je niet in staat dit zelf te doen? Dan kun je het ook laten doen door eenmalig een specialist langs te laten komen. Dit kost je gemiddeld €140,- voor klein onderhoud en tussen de €150,- en €190,- voor groot onderhoud.

Er zijn tegenwoordig ook veel specialisten waarbij je een onderhoudscontract kan afsluiten bij de aanschaf van een airconditioning. Gemiddeld zal je hier tussen de €90,- en €160,- per jaar voor moeten betalen.

Vullen van airconditioning

Een airconditioner verliest na verloop van tijd koelvloeistof, daarom is het belangrijk om de airco regelmatig te controleren en, indien nodig, te laten bijvullen. Hiermee zorg je dat je airconditioner goed kan blijven koelen én verspil je geen energie.

Een airco bijvullen kan zelf, maar dit kan ingewikkeld zijn en benodigt speciale apparatuur. Het is dus raadzaam om dit door een specialist te laten doen. Het oude koelvloeistof moet uit de airconditioner gezogen worden, waarna de unit een half uur vacuüm wordt gezogen om zodoende al het vocht eruit te trekken.

Daarna moet de airco gecontroleerd worden op eventuele lekken, dit kan met detectievloeistof. Als alles in orde is, kan het apparaat gevuld worden met koelvloeistof.

Vind dé beste specialist voor airconditioning en ontvang gratis offertes.

Schoonmaken van airconditioning

Naast het vullen van je airconditioning, moeten ook de filters regelmatig schoongemaakt worden. Het schoonmaken van de filters is makkelijk en kun je simpelweg met een stofzuiger doen. Hiernaast is het goed om de luchtinlaten stofvrij te houden, dan hoef je de filters minder vaak schoon te maken.

Sommige airconditioners hebben een zelfreinigende functie: hierdoor wordt er vocht uit de unit gehaald, zodat er geen schimmels en bacteriën kunnen groeien. Deze functie kan je in- en uitschakelen wanneer je wilt. Het wordt aangeraden om dit aan het begin en het einde van het ‘airco-seizoen’ te doen.

Door je airconditioning schoon te houden, voorkom je dat de airco vieze lucht gaat blazen en overbodig veel energie verbruikt.

Eventuele reparatie van airconditioning

Tot slot kan het, zoals eerder genoemd, voorkomen dat je airconditioning gerepareerd moet worden. Hiervoor zal je hoogstwaarschijnlijk een specialist moeten inhuren. De airco-installatie specialisten bieden ook vaak een onderhoudsservice aan. Het is handig om van deze service gebruik te maken, installateurs hebben namelijk expertise met betrekking tot het type airco.

Vind dé beste specialist voor airconditioning en ontvang gratis offertes.

Deel deze pagina

Eerder bekeken pagina's