Grootste klusblunders op een rijtje

Dennis
Dennis van Es
vrijdag 10 februari 2017, Geschatte leestijd: 4min

Veel mensen kiezen ervoor om klussen in en rondom het huis uit te laten voeren door een vakman. Toch zijn er nog mensen die ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Wanneer je handig bent kan dit natuurlijk erg slim zijn om kosten te besparen. Maar je moet wel weten waar je mee bezig bent.

Heb je net als ik twee linkerhanden? Dan is de kans groot dat klussen die je zelf uitvoert, eindigen in een fiasco. Zelf heb ik al moeite met het in elkaar zetten van een kast van de bekende Zweedse meubelgigant. Genoeg zelfkennis om mijn klussen over te laten aan de vaklui! In deze blogpost laat ik je zien welke mensen hun onhandigheid net iets te laat ontdekten... 

Deze badkamers voelen als een koud bad...

Een nieuwe badkamer kan erg prijzig zijn. Het is natuurlijk maar net wat je wensen zijn. Sommige mensen hebben grote wensen en een klein budget en besluiten daarom zelf de handen uit de mouwen te steken. Ken je het gezegde 'goedkoop is duurkoop'? In dit geval is dat zeker waar. Natuurlijk kan het hartstikke goed gaan als je zelf je badkamer installeert, maar als je geen idee hebt waar je mee bezig bent, kan het leiden tot domme fouten. Kijk maar naar onderstaande foto's!Wil jij je badkamer verbouwen? Bega dan niet dezelfde klusblunders! Een goed begin is het halve werk: plan het werk van tevoren en bereid alles goed voor. Denk ook goed na over de indeling en het ontwerp van de badkamer, dan voorkom je bovenstaande taferelen. Maak bijvoorbeeld eerst een moodboard om te ontdekken hoe je de dingen die je mooi vindt kan combineren tot jouw eigen stijl. Meer tips voor het verbouwen van de badkamer lees je in de blogpost ‘’Badkamer verbouwen, waar moet je allemaal aan denken?’’. Laat jij het verbouwen van je badkamer liever over aan een specialist? Dan helpen wij je graag bij het vinden van de juiste vakman!

Ben je toch een daredevil en durf je het wel aan om kleine klussen in je badkamer zelf uit te voeren? Volgens de experts is dit hoe je je sanitair repareert! 

Zelf je sanitair repareren

Als je inderdaad een beetje onhandig bent, is de kans aanwezig dat je sanitair beschadigt. Kleine beschadigingen kan je prima zelf repareren! Er zijn reparatiesetjes te koop: vulmiddel en afwerklak in verschillende kleuren en tinten. Verder heb je doekjes nodig die niet pluizen, ontvetter, schuurlinnen en een bakje dat niet van plastic is. Dit moet je doen: zorg dat de ondergrond schoon, vetvrij en droog is. Is de beschadiging gaan roesten? Dan moet je eerst even balen dat je het niet eerder hebt opgelost en daarna haal je de roest weg met een stukje schuurlinnen. Beschadig dan de rest niet! Vervolgens meng je de componenten van het reparatiemiddel in het bakje (ander materiaal dan plastic). De beschadigde plek vul je met het reparatiemiddel. Zodra dit is uitgehard, vlak je het af met het schuurpapier dat meestal bij het reparatiesetje zit. Haal het stof van het schuren weg met een vochtig doekje en spray daarna de verf op de plek. Volg hiervoor altijd de aanwijzingen die op de verpakking staan op en gebruik een mondkapje om geen schadelijke stoffen binnen te krijgen. Spuit net zolang tot je een goede dekking hebt en tadaaa, je sanitair is weer als nieuw. 

Voor deze mensen is het gras ergens anders echt groener

Een huis is natuurlijk niet compleet zonder een mooie tuin. Je zou denken dat hier niet gauw iets mis kan gaan wanneer je zelf aan de slag gaat. Helaas heeft niet iedereen groene vingers, maar het levert wel enkele lachwekkende foto’s op.Is je tuin trouwens al wel helemaal bestand tegen de winter? Het duurt nog eventjes voordat het lente is, dus je kan nog schade aan je tuin voorkomen. Hier wat tips voor het winterklaar maken van je tuin:
• snoei je planten, struiken, hagen en bomen als het niet vriest
• heb je een buitenkraantje, zorg dan dat de leiding ingepakt is met isolatiemateriaal, zodat de leiding niet springt
• berg al je gereedschap op, zodat je niet per ongeluk in een hark staat die bedolven is onder wat sneeuw
• voorkom schade aan niet-waterharde planten door ze af te dekken met aarde of bladeren of voor grotere planten stro. De tip waar ik het blijst van word: ruim vooral afgevallen bladeren niet op, maar laat ze gewon op je gazon liggen. Ze beschermen de plantjes die eronder leven.

Beveiliging

Zijn de klussen in en rondom jouw huis wél goed uitgevoerd? Dan wil je je woning natuurlijk optimaal beschermen tegen inbrekers! Dat kan bijvoorbeeld met een alarmsysteem, camera’s of extra stevige sloten. Maar als je ze installeert zoals in onderstaande foto’s, houd je waarschijnlijk maar weinig inbrekers buiten.Gelukkig hebben wij ook goede tips over hoe je je huis wél goed beveiligt. Zo maak je het de inbrekers een stuk lastiger met stevige kunststof kozijnen. Een alarmsysteem werkt zelfs preventief tegen inbrekers, mits het systeem goed geïnstalleerd is natuurlijk. Maar daar helpen de bij ons aangesloten vakmannen je graag bij! Meer tips over inbraakpreventie lees je in de blogpost De 5 beste middelen voor inbraakpreventie.

Zelf je sloten onderhouden

Wat iedereen wel kan, is het zelf onderhouden van de sloten. Als een slot bijvoorbeeld enorm stroef loopt, komt dit vaak door vervuiling. Smeren helpt dan wel even, maar het is beter om wat grondiger onderhoud te plegen. Voor het onderhouden van je sloten heb je nodig: een kwastje, een schroevendraaier, slotspray, consistentvet en wasbenzine. Zo onderhoud je je sloten: gebruik maar weinig smeermiddel, want anders kan het gaan aankoeken en vuil vasthouden. Loopt je slot gewoon goed? Smeer je sleutel dan toch een paar keer per jaar in met wat slotspray. Steek je sleutel in het slot, haal hem een paar keer heen en weer en haal de sleutel er weer uit. Vervolgens maak je de sleutel schoon en herhaal je dit een paar keer. Is je slot juist stroef, haal dan de cilinder eruit en smeer er een beetje vet op.  Is je cilinder erg vervuild? Spoel het in wasbenzine en smeer het daarna met een beetje(!) slotspray. 

Meer klusblunders zien?

Kan jij geen genoeg krijgen van dit soort klunzige acties? In dit filmpje zie je nog veel meer voorbeelden van hoe je klussen in het huis vooral niet moet doen!

Gerelateerde artikelen