Je cv-ketel vervangen? Vermijd deze 5 blunders!

Solvari
Solvari Blog
maandag 16 oktober 2017, Geschatte leestijd: 3min

In de afgelopen week werd bekend dat de energierekening volgend jaar flink duurder zal zijn. In 2018 betaal je maar liefst €70 meer voor je energierekening en het jaar daarop zal je energierekening €154 hoger uitvallen. Gelukkig zijn er manieren om je maandlasten te drukken, zoals het vervangen van je cv-ketel. Dit is absoluut vakwerk en vrij lastig. Blunders met het vervangen van je cv-ketel zijn dan ook zo gemaakt! Hier staan wat veelvoorkomende blunders voor je op een rij. Dit wil je absoluut vermijden als je je cv-ketel vervangt.

Te veel vermogen

Net als bijna alles wat we kunnen bedenken zijn ook cv-ketels door de jaren heen flink vernieuwd en verbeterd. Een grote verbetering is het vermogen van de hedendaagse cv-ketels. Waar oude gas- of olieketels vaak aan- en uitsprongen om zo de temperatuur constant te houden (om dus constante overgangen van standje sauna naar iglo te voorkomen), kunnen de cv-ketels van nu het vermogen makkelijk regelen. Hierdoor is er ook minder vermogen nodig op een cv-ketel. Koop dus geen cv-ketel met te veel vermogen, omdat deze bij lange na niet de zuinigste en dus ook niet de goedkoopste, optie zullen zijn.

Geen weersafhankelijke regeling

Oude ketels zouden - zoals hierboven ook al genoemd - een constante temperatuur aanhouden of in ieder geval een poging daartoe doen. Cv-ketels van nu kunnen door een weersafhankelijke regeling en een buitenvoeler reageren op de buitentemperatuur. Daardoor springt de ketel pas aan als het echt nodig is. Dit bespaart veel energie en dus veel geld. Deze regeling niet gebruiken zie ik als een blunder, zeker voor de bankrekening)

Blunders cv-ketel

De leidingen van cv-ketel niet reinigen

De oude ketels zijn leveranciers op zeer grote schaal in onder andere vuil en roest in de leidingen in en onder jouw huis. De kans dat een deel van dit afvalmateriaal in de leidingen blijft zitten is heel groot. Als je je cv-ketel laat vervangen en je de leidingen niet reinigt of laat reinigen tijdens de vervanging, kan deze troep in de nieuwe ketel komen te zitten. Dit is niet bepaald fijn voor jou en je ketel. Aangezien ook de waterdoorgang op de nieuwe ketels een stuk beperkter is (zuinigheid) kunnen de ketels bij een blunder als dit makkelijk verstopt raken. Dus voordat je de nieuwe ketel laat plaatsen, laat alles reinigen!

Zuurstof in het CV-systeem

Zuurstof doet ons als mensen niet veel kwaad. Sterker nog, we hebben het hard nodig, anders hebben we een probleem. Er zijn echter ook partijen in deze wereld die geen fan zijn van zuurstof. Een van deze partijen bestaat uit bijvoorbeeld de buizen in je huis. Als je buizen namelijk niet zuurstofvrij zijn, zou je wel eens problemen kunnen krijgen. Als er zuurstof in de buizen komt, gaat alles slechter werken en hoe meer zuurstof erin komt, hoe erger het wordt.

Onder andere door het ontstaan van corrosie en kalkvorming zal bijvoorbeeld de kwaliteit van het water snel minder worden en de ketel kan uiteindelijk verstopt raken, net als bij achtergebleven vuil in de leidingen dus.

Dit probleem komt vaker voor als er vloerverwarming in je huis ligt en er zijn zat oplossingen. Van het aanpassen van het circuit van je cv-systeem tot het vervangen van de vloerverwarming. Oplossingen zat, maar je gaat ze waarschijnlijk nodig hebben. Eigenlijk zijn ze onvermijdelijk.

Elektrische boiler houden

Deze laatste blunder is vooral een financiële blunder en eigenlijk gewoon geldverspilling, want het kan veel zuiniger.

Als je een ketel combineert met een elektrische boiler, verbruikt dit meer dan nodig. Als je deze zou vervangen en bijvoorbeeld een doorstromer of een cv-boiler laat installeren, kun je behoorlijk besparen op onder andere het produceren van warm water en dus je gasverbruik. Aangezien gas de duurdere bron is en dus ook het grootste deel van de energierekening vormt, zijn besparingen op dit gebied altijd verantwoordelijk voor een groter resultaat. Gemiddeld gaat 20% van dat gasverbruik op aan warm water, dus het gaat om een aanzienlijk bedrag waar je op kunt besparen. Dit betekent dus meer centjes die jij in je zak kunt houden! 

Een stukje zekerheid: voorkom blunders bij het vervangen van je cv-ketel

Pas dus op voor dit soort blunders als je je cv-ketel laat vervangen. Het blijft natuurlijk vakwerk. Wil jij je cv-ketel vervangen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor het vervangen van je cv-ketel. Je kan tot wel 40% besparen op je klus en je weet zeker dat je geen cv-ketel-blunders begaat.