Keuze beste kozijnen, waar moet je op letten?

Lenneke
Lenneke Manschot
vrijdag 10 november 2017, Geschatte leestijd: 4min

De keuze voor beste kozijnen is een lastige. Er is tegenwoordig steeds meer keuze voor eigenlijk alles wat in of aan jouw huis zit. Dit geldt dus ook voor kozijnen. Er zijn tegenwoordig veel meer materialen beschikbaar, maar welk materiaal is nou eigenlijk de beste keus voor kozijnen? 

Vandaag gaan we kijken naar de voor- en nadelen van elke materiaalsoort voor de beste kozijnen voor jouw huis! Er zijn dus steeds meer mogelijkheden qua materiaal van kozijnen. De meest vooraanstaande opties zijn hout, kunststof, staal en aluminium. Elke materiaalsoort heeft z’n eigen voor- en nadelen en die ontdek je hier!

De keuze voor houten kozijnen

Hout is de oudste optie van de kozijnmaterialen die we bespreken. Een groot voordeel van houten kozijnen is dat ze ook na plaatsing bewerkbaar blijven. Dat is perfect voor mensen die lekker willen klussen en ervan houden om de kozijnen geregeld een lik verf te geven. Houd er wel rekening mee dat houten kozijnen veel onderhoud nodig hebben, omdat houtrot op de loer ligt. Als je hiervan goed op de hoogte bent en je kozijnen goed verzorgt, is de keuze voor houten kozijnen een prima keuze. Met goed onderhoud gaan sommige kozijnen erg lang mee. Laat je wel altijd goed informeren door de specialist, want het hardhout waarvan de houten kozijnen worden gemaakt, bestaat uit verschillende duurzaamheidsklasses. In de ene klasse duurt het langer dan 25 jaar voordat het onbehandelde hardhout aangetast wordt, terwijl het in een andere klasse al binnen 5 jaar kan zijn.

Houten kozijnen


Houten kozijnen kunnen ook gunstig zijn voor de duurzaamheid van je huis. De innovatie van houten kozijnen zorgt ervoor dat ze isoleren, waardoor je energierekening wat lager uitvalt.  ook steeds duurzamer voor huizen. Het warmteverlies wordt namelijk steeds minder en minder door innovaties van houten kozijnen door de jaren heen. Daardoor kan een houten kozijn ook gunstig zijn voor de energierekening en dus voor de portemonnee.

Een nadeel is dus dat houten kozijnen veel onderhoud nodig hebben. Als je hier geen tijd of budget voor hebt, raden we je dit af. Als dit je weinig uitmaakt, dan is het natuurlijk wel een prima kozijnenkeus. Wil je weten wat de mogelijkheden en de kosten zijn voor houten kozijnen? Ontvang dan vrijblijvend gratis offertes en advies voor houten kozijnen

Kunststof: de beste en populairste keus voor kozijnen

Kunststof is het materiaal dat tegenwoordig het vaakst voorkomt in kozijnen en als je vooral goed op de portemonnee let, de beste keuze. Dit komt omdat een kunststof kozijn met isolatieglas al snel tot 250 euro per jaar op de energierekening bespaart. Daarnaast zijn er veel bedrijven die deze kozijnen plaatsen, omdat ze zo vaak voorkomen. Daardoor is een goede deal vinden een stuk makkelijker.

Kunststof kozijnen zijn voor veel mensen de beste keus, omdat ze weinig onderhoud nodig hebben én goed isoleren. Daarnaast zijn ze leverbaar in alle denkbare kleuren. Zelfs mensen die eigenlijk houten kozijnen wilden, kiezen vaak voor kunststof met een houtlook. Je hebt dan wel de uitstraling van hout, maar niet de lasten van het onderhoud. 

Wil je weten of kunststof kozijnen voor jou ook de beste keus zijn? Ontvang vrijblijvend offertes en advies voor kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen beste keus

Stalen kozijnen

Staal is natuurlijk volgens veel mensen zo ongeveer het sterkste bouwmateriaal en ook hier is het feit dat staal sterk is een voordeel voor de kozijnen. Daarnaast heeft het, net als kunststof, weinig onderhoud nodig. Een stalen kozijn hoef je dus weinig aan te doen en gaat lang mee. 

Een groot nadeel van stalen kozijnen is dat ze zeker niet voor iedereen betaalbaar zijn. Het is duurder dan hout en kunststof en daardoor lopen de kosten al snel op. Daarnaast past staal lang niet bij iedere woning, hoewel het juist weer wel prachtig is bij een industrieel pand. Misschien nog wel het belangrijkste nadeel is dat stalen kozijnen warmte en koude geleiden. Als je niets met isolatie doet, zit je in de winter te klappertanden op de bank. Laat je de stalen kozijnen wél met aanvullende isolatiematerialen plaatsen, merk je dit natuurlijk ook terug in de prijs van je kozijnen. 

Kozijnen van aluminium

De laatste materiaalsoort: aluminium. Eigenlijk zijn de meeste mensen vooral bekend met houten en kunststof kozijnen, maar aluminium is ook een prima keus. Aluminium kozijnen nemen geen vocht op en roesten niet. Aluminium heeft amper onderhoud nodig en je kan ze makkelijk schoonmaken als je je ramen lapt. Over het milieu hoef je je ook geen zorgen te maken, want het materiaal kan makkelijk hergebruikt worden. Oh, en heb je een beschadigd kozijn? Een reparatie is voor een specialist makkelijk uit te voeren. Aluminium kozijnen zijn trouwens ook goed om de kans op inbraak via het raam flink te verkleinen.

Een nadeel van aluminium is dat het niet - zoals kunststof - leverbaar is in alle denkbare kleuren en ook niet te schilderen is. Als je dus graag een andere, kleurrijke uitstraling aan je huis wil geven, moet je dus niet voor aluminium kiezen. En ondanks dat je je kozijnen niet hoeft te schuren, verven of iets anders wat erop lijkt, moet je ze wel na een paar opnieuw laten stellen. Dit houdt in dat een specialist de schroeven aandraait en de sluitingen smeert. Verder hebben de kozijnen na enkele jaren een diepe reiniging nodig. 

Wil je meer weten? Ontvang gratis en vrijblijvend advies over en offertes voor aluminium kozijnen!

Genoeg keuzes voor kozijnen!

Ook aluminium kozijnen bieden veel variatie

Er zijn dus genoeg keuzes voor kozijnen die bij jouw huis zouden kunnen passen. Elk materiaal heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen en ieder persoon zijn of haar eigen voorkeuren. 

Het is in ieder geval aan te raden advies in te winnen bij specialisten. Je kozijnen vervang je als het goed is niet vaak, dus de beste keus maken is wel fijn. Als je op zoek bent naar de beste kozijnenspecialisten die in jouw regio werken, brengen wij je graag met ze in contact. Ben je op zoek naar beoordelingen over kozijnen en specialisten? Die vind je ook op onze website!

Beoordeling kunststof kozijnen beste keus
Eén van de tevreden consumenten over kunststof kozijnen

Jouw beste keus voor kozijnen?

Wat is volgens jou de beste keus voor kozijnen? Als je al een keus hebt gemaakt of juist advies wil over meerdere materiaalsoorten, kunnen we je in contact brengen met kozijnspecialisten. Laat je gegevens achter en krijg vrijblijvend gratis offertes voor kozijnen!